Ne is olsa yapmam

Is-Kur'un 2014 yili rakamlarina göre yaklasik 10 bin kisi issizlik basvurusunda bulundu. Ayni dönem 9 bin 624 firma da personel talebinde bulundu. Buna karsin sadece 3 bin 500 kisi ise yerlestirilebildi. TORBALI'DA issizligi en aza indirmek için büyük bir mücadele veren Is-Kur Torbali Subesi, 2014 yilinda Is Koçlari'nin çalismasi sayesinde binlerce kisiyi is sahibi yapti. [&hellip]

Ne is olsa yapmam

Is-Kur’un 2014 yili rakamlarina göre yaklasik 10 bin kisi issizlik basvurusunda bulundu. Ayni dönem 9 bin 624 firma da personel talebinde bulundu. Buna karsin sadece 3 bin 500 kisi ise yerlestirilebildi.

TORBALI’DA issizligi en aza indirmek için büyük bir mücadele veren Is-Kur Torbali Subesi, 2014 yilinda Is Koçlari’nin çalismasi sayesinde binlerce kisiyi is sahibi yapti. Geçtigimiz yil yaklasik olarak 10 bin kisi issizlik basvurusunda bulunurken, firmalarda yine ayni rakamlarda Is-Kur’dan eleman isteginde bulundu. Is basvurusu yapanlarin 3’te 1’i bir ise yerlestirilirken, önemli bir kismi açikta kaldi. Buna karsin isverenlerinde talep ettigi personeller bulunamadi.

MESLEKSIZLIK VE IS BEGENMEME

Yeniden yapilandirilan ISKUR, issizlige savas açti. Aileden baslayarak istihdam konusunu yeniden ele alan kurum uzmanlari, artik issizlere zimmetli bir sekilde çalisiyor. Kurumun en önemli hedefi genç issizlerin sayisini azaltmak. Bu dogrultu da çalismalarini yogunlastiran Is-Kur, firmalarla da dirsek temasi halinde. Is-Kur’un isverenlerle yaptigi görüsmelerden çikan sonuçlara göre sanayicilerin eleman sikintisinin iki temel sebebi var. Birincisi mesleksizlik, ikincisi is begenmeme. Isverenlerin yaklasik yarisi, is arayanlarin mesleki niteliklerini yeterli bulmadigi için is veremiyor. Bunun yaninda issizlerin yüzde 25’i ücretleri, yüzde 25’i de çalisma sartlarini begenmedigi için, is buldugu hâlde çalismak istemiyor.

 ‘NE IS OLSA YAPARIM’ DEVRI KAPANDI

Torbali’da 700’ü askin firma bulunurken, bunlar, Is-Kur’a her gün yeni eleman isteginde bulunuyor. 2014 yilinda Is-Kur’a tam 9 bin 624 eleman istegi talebinde bulunuldu. Ayni yil içerisinde 9 bin 980 kisi ise issiz olup is aradiklarini belirtti. Yapilan görüsmeler sonrasinda issizlik basvurusunda bulunanlarin 3 bin 520 tanesi is sahibi yapildi. Firmalar, özellikle kalifiye eleman talebinde bulunurken, ilçedeki issizlerin kalifiye eleman olmamasi büyük sikintiya neden oluyor. Fabrikalar, kalifiye elemanin yani sira vasifsiz eleman bulmakta dahi zorlanirken, Is-Kur’dan issizlik maasi alanlarin sayisi da oldukça fazla. Yetkililer: “Hem issizligin hem de isçi sikintisinin ayni anda yasanmasi memleketin egitim sistemiyle oldugu kadar, sosyolojisiyle de yakindan ilgili. Türkiye’de aile kurumu hâlâ çok güçlü oldugu için ve aileler çocuklarini her sartta desteklediginden, kendilerini güvende hisseden issizler, her isi begenmiyor. Is arayanlarin ortak özelligi rahat, masa basi, yüksek maasli is aramasi ve elbette memur olmak istemesi. Kisacasi gençler artik, ‘ne is olsa yaparim abi’ demiyor. Bu sebeple son yillarda KPSS sinavi çilginligi yasaniyor” dedi.

 

GÖKHAN YALKALK