Neden Torbali'ya göç ettiniz?
Torbali'ya yapilan göçlerin sosyo-ekonomik nedenleri' adli projede görev yapan 8 ögrenci, gerçeklestirecekleri bu arastirmayla da TUBITAK proje yarismasina katilacak. TORBALI Atatürk Anadolu Lisesi ögrencileri, göçü arastiriyor. Türkiye'nin en çok göç alan bölgelerinden biri olan Torbali'ya neden göç edildigi sorusunu arastiran ögrenciler, ellerindeki anket formlariyla kapi kapi dolasiyor. 'Torbali'ya yapilan göçlerin sosyo-ekonomik nedenleri' adli projede görev [&hellip]
Torbali’ya yapilan göçlerin sosyo-ekonomik nedenleri’ adli projede görev yapan 8 ögrenci, gerçeklestirecekleri bu arastirmayla da TUBITAK proje yarismasina katilacak.
TORBALI Atatürk Anadolu Lisesi ögrencileri, göçü arastiriyor. Türkiye’nin en çok göç alan bölgelerinden biri olan Torbali’ya neden göç edildigi sorusunu arastiran ögrenciler, ellerindeki anket formlariyla kapi kapi dolasiyor. ‘Torbali’ya yapilan göçlerin sosyo-ekonomik nedenleri’ adli projede görev yapan 8 ögrenci, gerçeklestirecekleri bu arastirmayla da TUBITAK proje yarismasina katilacak. 1 Aralik günü baslayan anket çalismalari kapsaminda onlarca kisiye 20 soru yöneltildi. 4 günlük süre zarfinda, ilçeye göç eden vatandaslarin genellikle töre, kan davasi ve issizlik nedeniyle köylerini birakip buraya yerlestikleri ögrenildi.
NUFUS HER YIL ARTIYOR
SON 20 yilda ilçede açilan fabrika sayisinin artmasiyla birlikte özellikle Dogu ve Güneydogu Bölgesi’nden göç basladi. Yasanan göç yüzünden Torbali’nin nüfusu kisa bir süre içerisinde 125 bine kadar yükseldi. Türkiye Istatistik Kurumunun (TUIK), Adrese Dayali Nüfus Kayit Sistemi 2009 Nüfus Sayimi’na göre, Torbali’nin 121 bin olan nüfusu sadece bir yil içersinde 125 bine dayandi. Ilçenin büyük bir sorunu haline gelen göç, liseli ögrencilerin de arastirma konusu oldu. Torbali Atatürk Anadolu Lisesi ögrencileri, ilçenin neden Türkiye’nin en çok göç alan bölgelerinden biri oldu-gunu arastirmak için harekete geçti. Cografya ögretmeni Çetin Ekici’nin önderlik ettigi 8 ögrenci, 3 Kasim günü projenin isimlendirilmesi, çalisma tekniklerinin ayarlanmasi ve görev dagiliminin ardindan çalismalarina start verdi. Projenin amacina uygun olmasi için 20 soruluk anket hazirlandi. Anket çalismalari ise 1 Aralik günü resmen basladi.
EN ÇOK GÖÇ HANGI YILDA YAPILDI?
TORBALI’NIN tamaminda bu arastirmayi yaptiklarini dile getiren proje sorumlusu Çetin Ekici: “Son yillarda is alanlariyla cazibe merkezi haline gelen Torbali, hizli bir sekilde büyürken, ayni oranda da göç aliyor. Biz bunun nedenlerini arastiriyoruz. “Insanlar neden Torbali’yi tercih ediyor?”, “Cazibe merkezi olmasindaki neden nedir?” sorularinin cevaplarini ariyoruz. Arastirma kapsaminda en çok göçün hangi yillarda yapildigini da tespit edecegiz. 2 ay sürecek olan anket çalismalarinda toplam 1000 kisiye ulasmayi hedefliyoruz. Mart ve nisan aylarinda düzenleyecegimiz raporla TUBITAK’in proje yarismasina katilacagiz.” seklinde konustu.
KAN DAVASI, TÖRE, ISSIZLIK GÖÇTE EN BUYUK NEDEN
DERSLERINDEN kalan vakitlerde anket çalismasi yaptiklarini söyleyen ögrenciler: “Genellikle göçün en çok yapildigi bölgelerde arastirma yapiyoruz. Atatürk, Karsiyaka, Yedi Eylül ve Torbali Mahalleleri anket çalismasi yaptigimiz bölgelerin basinda geliyor. Göç yapanlarin evine gittigimizde insanlar ilk olarak tedir-gin oluyor. Ancak daha sonra bizlere yardimci oluyorl-ar. Ilk dört günlük anket çalismasi sonucunda göç eden ailelerin töre, kan davasi ve issizlik yüzünden köylerini terk edip buraya geldiklerini tespit ettik” dedi.