Oda TV'den Abdülhamit gafi

Torbali'nin kurucusu Sultan Abdülhamit Han'in portresinin Torbali Belediye Baskani Adnan Yasar Görmez'in odasina asilmasi Oda TV'yi rahatsiz etti. Oda TV dün makam odasinin resmini yayinlayip, haberi 'Dev gibi Abdülhamit makam odasinda' basligi ile servis etti. 'ABDULHAMID Han'in sehri' olarak anilan Torbali ilçesinde ve köylerinde II. Abdülhamid'in vakfettigi onun tugrasini tasiyan bir çok eser geçmisi günümüze [&hellip]

Oda TV'den Abdülhamit gafi

Torbali’nin kurucusu Sultan Abdülhamit Han’in portresinin Torbali Belediye Baskani Adnan Yasar Görmez’in odasina asilmasi Oda TV’yi rahatsiz etti. Oda TV dün makam odasinin resmini yayinlayip, haberi “Dev gibi Abdülhamit makam odasinda” basligi ile servis etti.

“ABDULHAMID Han’in sehri” olarak anilan Torbali ilçesinde ve köylerinde II. Abdülhamid’in vakfettigi onun tugrasini tasiyan bir çok eser geçmisi günümüze tasimaya devam ediyor. Torbali, bugün o yillardan kalan sayisiz eserle adeta II. Abdülhamid’in adiyla özdeslesmis durumda. Torbali’nin ilçe haline gelmesi de Abdülhamid Han’in devrinde gerçeklesti. Demiryoluyla Izmir’den Aydin’a giderken degerlendirilmeyen ovayi gören Sultan Abdülhamid, 1893 yilina kadar Baltaci Dimyos adli bir Rum vatandasin mülkiyetinde bulunan genis araziyi sahsi imkanlariyla satin alarak padisah çiftligi olarak kayitlara geçirtiyor. Adi Torbali ile özdeslesen Abdülhamit Han’in portresinin Torbali Belediye Baskani Adnan Yasar Görmez’in odasina asili olmasi dün muhalif yayinlari ile dikkat çeken Oda Tv tarafindan elestirel bir dille servis edildi.

TORBALI ILE ILISKISINI BILMEDEN ELESTIRDILER

Oda TV dün makam odasinin resmini yayinlayip, haberi “Dev gibi Abdülhamit makam odasinda” basligi ile servis etti. Haberde su ifadelere yer verildi: “30 Mart seçimlerinden sonra Torbali Belediyesi’ni CHP’den devralan AK Partili Baskan Adnan Yasar Görmez’in ilk icraatlarindan biri odanin en görünür yerine Osmanli Imparatorlugu’nun 34’üncü padisahi Sultan Abdülhamit’in dev resmini asmak oldu. Görmez’in, koltugu Ismail Uygur’dan devraldiktan sonra makam odasini silbastan düzenledigi, bu süreç içerisinde de odasina Sultan Abdülhamit’in portresini hemen karsisina da Osmanli ordu armasini astirdigi ortaya çikti” denildi. Sultan 2. Abdülhamit’in Torbali ile iliskisini bilinmeden yapilan bu elestirel haber tepki topladi.

BIRKAÇ EVDEN IBARETTI

Torbali ilçesi 1876-1908 yillari arasinda 33 yil padisahlik yapan Sultan 2. Abdülhamit dönemden kalan sayisiz eserle adeta II. Abdülhamid’in adiyla özdeslesmis durumda. O yillarda bir kaç evden ibaret Torbali, Padisah’in himayesinde büyük bir gelisme göstererek, belediye halini aliyor. Padisah tarafindan tayin edilen kahya Murat Bey, çevrede bulunan Cellat ve Nohut göllerinden kaynaklanan sitma hastaligini yok etmek amaciyla okaliptüs agaçlari diktiriyor. Kayitlara göre, o günlerde Padisah’in büyük önem verdigi bu agaçlandirma faaliyetinde, agaçlara zarar veren kisilerin bir altin ceza ödemek zorunda olmasi, çevreye verilen degerin ne ölçüde oldugunu gösteriyor. Torbali ve çevresinde ziraatin gelismesi için Padisah’in emriyle Afrika’dan getirilen zenci isçilerin torunlari bugün hâlâ çevre köylerde yasiyor. Hatta II. Abdülhamid’in ilçeye gelislerinde Arap Seyh adli bir kisiye büyük saygi gösterdigi ve ihsanlarda bulundugu anlatilanlar arasinda.

ESERLERI HÂLÂ AYAKTA

Batakliklar kurutulduktan sonra hizla yerlesime açilan Torbali’da, 93 Harbinde Balkanlar’dan göçen Türk aileler yerlestirilirken, Oguz deresi civarinda yasayan Yörük asiretlerine de bölgeye yerlesim imkâni saglanmis. O yillarda kurulan bugünkü Özbey köyünün asil adinin Hamidiye, Yeniköy’ün ise Selimiye oldugu aktarilirken, bugün Torbalinin 11 köyünde hâlâ ayakta olan camiler de Abdülhamid Han tarafindan yaptirilmis. Içlerindeki padisah tugrasinin süsledigi kitabeler, bu camilerin II. Abdülhamid Han tarafindan vakfedildigini gösteriyor. Yalnizca camiler degil, bir çok köyde o yillardan bugünlere intikal eden çesme, havuz ve degirmenlere de rastlaniyor. II. Abdülhamid Han’in vakfettigi eserlerin bulundugu köylerden Yeniköy’de tarihi havuz ve çesme köy meydaninda dikkat çekerken, sadece Tulum köyünde bulunan II. Abdülhamid Han’in vakfettigi caminin tugrali kitabesi orijinalligini koruyor.HABER MERKEZI