Onlar gelecegin arkeologlari

Antik Kent kazilarinda perdenin hep arka yüzünde duran arkeoloji bölümü ögrencileri aslinda bu iste en çok emek sarf edenler. Gelecegin bilim insanlari olarak yetisen genç arkeologlar, 40 dereceyi bulan sicaklikta bile çalismalarini sürdürüyor. METROPOLIS Antik Kenti’nde çalismalar tüm hiziyla sürerken, bu ise gecesini gündüzünü katan ögretim görevlileri ve gelecegin arkeologlari olan ögrenciler hep perdenin arka [&hellip]

Onlar gelecegin arkeologlari

Antik Kent kazilarinda perdenin hep arka yüzünde duran arkeoloji bölümü ögrencileri aslinda bu iste en çok emek sarf edenler. Gelecegin bilim insanlari olarak yetisen genç arkeologlar, 40 dereceyi bulan sicaklikta bile çalismalarini sürdürüyor.

METROPOLIS Antik Kenti’nde çalismalar tüm hiziyla sürerken, bu ise gecesini gündüzünü katan ögretim görevlileri ve gelecegin arkeologlari olan ögrenciler hep perdenin arka yüzünde kaliyor. Milyonlarca ögrenci yaz tatilini deniz kenarlarinda geçirerek enerji depolarken, antik kentte çalisan genç arkeologlar ise toprak altindaki sakli tarihi aydinlatmak ve insanoglunun hizmetine sunmak için canla basla mücadele ediyorlar. Sayfalarca haberlerin yapildigi Metropolis Antik Kenti’ndeki kazilarin her tasinda aslinda genç bilim insanlarinin alin teri var. Gazetemize konusan ögrenciler, yaptiklari isin ne denli zor ve ne denli zevkli oldugunu, hayallerini ve gelecekle ilgili kurduklari planlarini anlattilar.

40 DERECE SICAKLIKTA KAZI ÇALISMASI
TORBALI’NIN kaderini degistirecek olan Metropolis Antik Kenti’nde  23 yilindan bu yana devam eden kazi çalismalarinda ögrenciler büyük bir heyecanla eski medeniyetlerinin izlerini sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanligi ve Trakya Universitesi isbirligiyle sürdürülen çalismalarda gelecegin arkeologlari 40 dereceye varan sicak havada bile canla basla çalisarak topragin altinda sakli kalan tarihi arastiriyor. Yaz tatillerini Torbali’ya gelerek kazi alaninda geçiren ögrencilerin en büyük hayalleri ise gelecegin bilim insani olabilmek. Ögrenciler, bölgeden çikartilan her tasi her topragi büyük bir titizlikle inceleyerek büyük bir emek sergiliyorlar.

“GELECEK KUSAKLARA IMZAMI BIRAKACAGIM”
SURDURULEN kazi çalismalarinda suanda 7 ögrenci çalismalarini sürdürürken, bu sayinin önümüzdeki günlerde daha da artmasi bekleniyor. Bölgede çikan buluntulari diger arkadaslariyla birlikte tasnifleyen Trakya Universitesi Arkeoloji bölümü 3. Sinif ögrencisi Çamlica, çalismalarin asiri sicaklara ragmen devam ettigini, Torbali’daki kazilarda yer almaktan dolayi mutlu oldugunu söyledi. Gelecekte adini duyurabilecegi çalismalara imza atmak istedigini belirten Çamlica, “Burasi çok zengin bir tarihi olan antik kent. Burada olmak çok heyecan verici Kazi çalismalari göründügü gibi kolay degil çok zor. Büyük emek ve özveri istiyor. Benim amacim gelecek kusaklara bir imza birakmak. Bu yüzden büyük bir sabir ve özveriyle çalismalarimi sürdürüyorum” seklinde konustu.
METROPOLIS GELECEKTE TORBALI’NIN EFES’I OLACAK
AYNI üniversiteden olan Elif Dilan Direktör ve Umut Cansever isimli ögrenciler de kazi çalismalarinda yer almaktan mutlu olduklarini dile getirdiler. Metropolis Antik Kenti’nin bölgenin kaderini degistirecegini belirten Elif Dilan Direktör:  “Bizim burada tatil yaptigimizi düsünüyorlar. Gölgede bile 40 dereceyi asan bir sicaklikta çalisiyoruz. Hatta kimi zaman saatlerce kazi bölgesinde günes altinda çalisiyoruz. Ama bundan sikayetçi degiliz. Çünkü gelecek kusaklara bir seyler aktaracagiz. Metpolis Antik Kenti bölgenin kaderini degistirecek ve Torbali’nin Efes’i olacak burasi. Ören yeri çalismalari bölgeye daha büyük kazandirdi. Ileride dünyaya açilacak böyle bir tarihi bölgede çalisiyor olmak bizim için her zaman gurur kaynagi olacaktir. Torbali, Metropolis’e sahip oldugu için çok sansli bir ilçe. Ileride bu daha iyi anlasilacaktir” dedi.