Organi bagislamak günah degil, satmak çok günah

Torbali Ilçe Müftüsü Mehmet Akpinar, doku ve organ naklinin Islam dininde caiz oldugunu belirterek, Kuran-i Kerim’de de sevap oldugunu söyledi. Akpinar, organ bagisinin para karsiliginda yapilamayacagini da belirtti. SON dönemlerde popülerlesen organ bagisi için ortaya atilan 'Allah’in bize emanet olarak verdigi bedeni, ayni sekilde eksiksiz teslim etme zorunlulugu var' söylentileri üzerine konuyu Ilçe Müftüsü Mehmet Akpinar’a [&hellip]

Organi bagislamak günah degil, satmak çok günah

Torbali Ilçe Müftüsü Mehmet Akpinar, doku ve organ naklinin Islam dininde caiz oldugunu belirterek, Kuran-i Kerim’de de sevap oldugunu söyledi. Akpinar, organ bagisinin para karsiliginda yapilamayacagini da belirtti.

SON dönemlerde popülerlesen organ bagisi için ortaya atilan “Allah’in bize emanet olarak verdigi bedeni, ayni sekilde eksiksiz teslim etme zorunlulugu var” söylentileri üzerine konuyu Ilçe Müftüsü Mehmet Akpinar’a sorduk. Organ bagisinin günah olmadigini söyleyen Akpinar, organ bagisi için dini açidan belli sartlarin olusmasi gerektigini belirtti. Organ alinacak kisinin ölmüs olmasi gerektigini ifade eden Ilçe Müftüsü, organ bagisinin da para karsiligi yapilamayacagini dile getirdi.

ORGAN NAKILLERI ARTTIRDI

TURKIYE’DE tip tarihinde bir ilke imza atilmasini saglayan yüz, kol ve bacak nakillerinden sonra, organ bagislarinda büyük bir artis yasanmaya basladi. Torbali Devlet Hastanesi’ne yapilan basvuru sayisi 500’ü asti. Organ bagisinda büyük bir artis yasanirken, ‘Organ bagisi yapmak günahtir’ söylemleri de konusulmaya baslandi. Organ nakli uygulamasi, süphesiz tibbi bir konu olmakla birlikte, konunun hukuki, dini ve sosyal yönleri de bulunmaktadir. Konuya Islâm Dini açisindan, bakmak için Müftü Mehmet Akpinar ile görüstük. ‘Organ bagisi günahtir’ söylemlerinin gerçegi yansitmadigini ifade eden Akpinar: “Çagimizda tip ilmi, gerçekten çok ileri bir seviyeye yükselmis, eskiden çaresi bilinmeyen tedavisi mümkün görülmeyen pek çok hastalik, bu gün kolaylikla tedavi edilebilir hale gelmistir. Baska kimselerden, özellikle ölülerden alinan organ ve dokularin, hastalara nakli de, günümüzün en önemli, hatta zorunlu tedavi yollari arasina girmis bulunmaktadir. Organ nakilleri de bunlardan biridir”

DINI SARTLARIN OLUSMASI GEREKIR

MEHMET Akpinar, organ bagisinin dinen caiz olmasina ragmen bunun için olmazsa olmaz sartlarin bulundugunu hatirlatti. Akpinar, organ bagisinin bir de ahlaki yönü oldugunu söyledi. Akpinar: “Bir insanin bir organini verebilmesi için ki bunun ahlaki boyutu da var. Kisiler organlarini para karsiligi, maddi çikarlar karsisinda baska insanlara vererek kendi sagligini da tehlikeye atabiliyorlar. Bunun için bazi sartlar var. Birincisi, hastaligin tedavisinin bu yolun disinda hiçbir yolla mümkün olmamasinin kesin olarak söylenmesi gerekiyor. Ikincisi, kisinin gerçekten ölümünün gerçeklesmis olmasi gerekiyor. Ölmeden önce kendisinin, öldükten sonra da yakinlarinin bu konuda rizasinin alinmasi da organ nakli konusundaki sartlardan bir tanesi. Organ naklinin dinen cevaz olabilmesi için para karsiliginda olmamasi gerekiyor. Bir de alacak kisinin de ben bu kisinin organini almak istiyorum seklinde rizasi ve ifadesinin olmasi sonucunda ve gerçekten ihtiyaç varsa bunun yapilmasinda dinen herhangi bir sakinca yok” seklinde konusarak detayli bilgi verdi.