ORGANIK PAZAR

Kapali pazaryerinin çesitli noktalarindaköylüleri görmek mümkün, ama en çok kendilerine ayrilan sokakta açiyorlar tezgahlarini. Pazarda her türlü ürün mevcut HER persembe kapali pazaryerinde kurulan pazara binlerce insan gidiyor. Mutfak ihtiyacini Torbali halki bu pazarda karsiliyor. Esnaflarin çogu meyve sebzeleri halden alirken, bir kismi sermayesini köyden topluyor. Ama bazilari var ki pazarda kendi yetistirdikleri, emek verdikleri [&hellip]

ORGANIK PAZAR

Kapali pazaryerinin çesitli noktalarindaköylüleri görmek mümkün, ama en çok kendilerine ayrilan sokakta açiyorlar tezgahlarini. Pazarda her türlü ürün mevcut

HER persembe kapali pazaryerinde kurulan pazara binlerce insan gidiyor. Mutfak ihtiyacini Torbali halki bu pazarda karsiliyor. Esnaflarin çogu meyve sebzeleri halden alirken, bir kismi sermayesini köyden topluyor. Ama bazilari var ki pazarda kendi yetistirdikleri, emek verdikleri ürünleri satiyor. Kapali pazaryerindeki dükkanlarin arkasinda kalan sokakta her persembe köylü pazari kuruluyor. Torbali’nin çesitli noktalarindan gelen köylüler; bahçelerinde, tarlalarinda yetistirdikleri organik ürünleri sunuyor.

KADIN ESNAFLAR YOGUNLUKTA

KÖYLULERIN pazara gelmeleri artik bir gelenek haline gelmis durumda. Kapali pazaryerinin çesitli noktalarinda köylüleri görmek mümkün, ama en çok kendilerine ayrilan sokakta açiyorlar tezgahlarini. Barbunyadan fasulyeye, salçadan zeytinyagina kadar her türlü organik ürün satisa çikiyor. Köylüler genel olarak halkin ilgisinden memnun. Tren yolunun çevresi parmakliklarla kapatilinca sokaga giris yapilan yer sayisi azalmis ama yine de hallerinden memnunlar. Persembe sabahlari erkenden kalkip, ürünlerini hazirlayip tezgahlarini süslüyorlar. Köylü pazarinin dikkat çeken özelliklerinden biri de esnafin çogunun kadin olmasi. Asagi yukari bir hesap yaparsak esnafin yüzde yetmisi kadinlardan olusuyor. Gençyasli her kusaktan kadin pazarci tezgahlarin basinda mallarini satiyor.

77 YASINDAKI PAZARCI

ZELIHA Kirgin köylü pazarinin en yasli esnaflarindan. 77 yasindaki Zeliha Kirgin yasina bakmadan her persembe, pazara gelip tezgahini açiyor. Çaybasili Zeliha Teyze bamya ve kabak gibi sebzeler satiyor. Urünlerini kendisi yetistiren Zeliha Teyze esi Sakir Bey ile birlikte topluyor sebzelerini. “Esim bastonla geziyor o yüzden pazara ben geliyorum. Komsum sagolsun mallarimi pazara getiriyor” diyen Zeliha Kirgin, yaslilik ayligi yetmedigi için mecburen pazarda çalismak durumunda kaldigini da sözlerine ekledi.

URUNLER FENNI GUBRE NEDIR BILMIYOR

BAHÇESINDEN, tarlasindan ürünleri toplayip bu pazarda satan isimlerden biri de Gülümser Tugcan. Helvaci Köyü’nden gelen Tugcan, pazarin yenilerinden. Henüz 1 yil olmus buraya geleli. Börülce ve biber satan Gülümser Tugcan ürünlerinin dogal olusuyla övünüyor. “Bu sebzeler fenni gübre nedir bilmedi” diyen Tugcan sözlerine söyle devam etti: “Urünlerimizin besin degeri yüksek. Bunu bilen müsteri de bizi tercih ediyor”.

YOLLARIN KAPATILMASI ISIMIZI ZORLASTIRDI

PAZARIN en tecrübeli isimlerinden biri Çaybasili Ali Osman Altinsöz. Otuz yildir pazarcilik yapan Altinsöz, köylü pazari simdiki yerine kuruldugundan beri bu sokakta açiyor tezgahini. Fasulye, barbunya ve domates gibi dogal ürünler satan Ali Osman Altinsöz, bunun yaninda hâlden aldigi meyvelere de tezgahta yer veriyor. Altinsöz köylü pazarinin yeterince tanitilamamasindan ve sokaga giris yapilan yer sayisinin azaltilmasindan sikayetçi.