Orman Müdürlüğü, zararlılarla mücadeleye devam ediyor

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Torbalı genelinde haftalık Akdeniz meyve sineği kontrollerini yapmaya devam ediyor

Orman Müdürlüğü, zararlılarla mücadeleye devam ediyor

Torbalı ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Torbalı genelinde yapmakta olduğu bitki ve ağaç zararlılarını denetleme ve mücadele çalışmalarına devam ediyor. Orman Müdürlüğü personelinin çalışmalarına yer yer Torbalı İlçe Orman Müdürü Gökhan Aktaş’ın da katıldığı öğrenildi. Müdürlüğün son çalışması ise Akdeniz meyve sineği olarak bilinen ağaç zaralısına karşı oldu.

 

MEYVEYİ PAZARA ÇIKAMAYACAK HALE GETİRİYOR

Torbalı İle Orman Müdürlüğü yetkilileri, “Akdeniz meyve sineği, bilimsel adıyla Ceratitis capitata olarak anılıyor. Günümüzde meyve kalitesini etkileyen en önemli sorunlar arasında sayılan böcek, özellikle tatlı meyvelerin kalitesini düşürüyor. Dişiler, yumurta bırakmak için tatlı meyveleri kullanıyor. Meyve içinde larva aşamasına geçen ve meyveyi delen zararlı, bu yollar mahsullerin pazarda yer alamayacak hale gelmesine neden oluyor. Dünyada geniş bir alana yayılan böcek, turunçgiller, sert ve yumuşak çekirdekliler başta olmak üzere ekonomik değeri olan 300’den fazla üründe konukçuluk yapıyor. Vurma olgunluğuna erişim dipten itibaren sararma başlaması ile anlaşılabiliyor.” Açıklamasında bulundular.

 

MÜCADELE YÖNTEMİ

Zararlıya karşı mücadele hakkında bilgilendirmede bulunan İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri,

“Üreticiler, bulundukları ilin tarım il müdürlüğünden mücadeleye başlama tarihini ilan ederek çiftçilerimizi bilgilendiriyor. Tüm çiftçilerimizin bu ilanı bekleyerek harekete geçmeleri gerekiyor. Akdeniz sineği ilaçlamalarında zehirli yem kısmi dal yöntemi uygulanıyor. İlaçlar, ağaçların güneydoğusunda 1-1.5 metrekarelik alana uygulanıyor. Yaprakların iyice ıslanması gerekiyor. Ağaç başına ortalama 150 gram ilaçlı karışım uygulamak yeterli oluyor. Bir sıra ilaçlanıp bir sıra atlanarak tüm bahçede kimyasal mücadele gerçekleştiriliyor. İkinci ilaçlamada ise ilk ilaçlamada atlanan sıra kimyasal ilaçla ıslatılıyor. İki ilaçlama arasında ortalama 7-10 gün süre geçmesi gerekiyor. İlaçlamalar hasat zamanı gelmeden 10 gün kadar önce bitiriliyor. Günlük ortalama sıcaklık 16 derecenin altına düştüğünde ilaçlama sonlandırılıyor.” dedi. SİNAN TEKDEMİR