Ovada kış telaşı
Yurt içi ve yurt dışı üretimde rekor kıran Torbalı'da kış sebzelerinin ekimi başladı. Mevsimlik işçiler ise bu dönemde brokoli ekimi için tarlaya iniyor Torbalı'da yaz döneminde domates başta olmak üzere tane mısır, karpuz ve birçok ürün üretildi. Konserve ve salça yapan firmaların, üreticiyle yapmış olduğu sözleşmeyi tek taraflı yok sayarak alım yapması nedeniyle üreticilerin yüzü [&hellip]
Yurt içi ve yurt dışı üretimde rekor kıran Torbalı’da kış sebzelerinin ekimi başladı. Mevsimlik işçiler ise bu dönemde brokoli ekimi için tarlaya iniyor
Torbalı’da yaz döneminde domates başta olmak üzere tane mısır, karpuz ve birçok ürün üretildi. Konserve ve salça yapan firmaların, üreticiyle yapmış olduğu sözleşmeyi tek taraflı yok sayarak alım yapması nedeniyle üreticilerin yüzü yaz hasadında gülmedi. Tarlalarda kış sezonu için hazırlıklarını tamamlayan üreticiler brokoli, lahana, kırmızı mercimek gibi birçok kışlık ürünün dimin işlemine başladı. Sürülen arazilerde pırasa ekimi için çalışmalar başladı. Kışlık ürünlerinin ekim işleminin 15 gün içinde bitmesi beklenen Torbalı Ovası’nda yazlık ürünlerden dolayı yüzü asılan üreticiler, kışlık ürünlerin hasadıyla zararını kapatmayı umut ediyor.
TÜM UMUTLARI KIŞLIK ÜRÜNÜN BEREKETİNDE
Naime Mahallesi’nde kışlık ürünlerin ekimine başlayan çiftçi, “Bu yıl yaz ürünlerinden dolayı yüzümüz gülmedi. Çoğu arkadaşımızın ürünü tarlasında kaldı. Fabrikaların sözleşmelere uymaması yüzünden tarlalarımızı ürünlerimizle beraber sürmek zorunda kaldık. Bu yüzden tüm umudumuz kışlık ürünlerimizin bereketinde. Umuyoruz ki kışlık ekinlerimizin hasadında yazın yaşadığımız sıkıntıyı bir nebze olsun unutabiliriz. Aksi halde ülkenin en verimli topraklarına sahip olan ve önemli tarımsal üretim bölgelerinin başında gelen Torbalı gelecek senden itibaren bu unvanını kaybetmekle karşı karşıya kalabilir. ” şeklinde konuştu.
EMEK PARASI İÇİN TARLADALAR
Torbalı’da sabahın ilk ışıklarıyla çadırlarından çıkıp tarlaların yolunu tutan tarım işçilerine, genellikle çocukları da eşlik ediyor. Gittikleri bölgelerde çadır veya konteynerlerde kalan işçilerin ağızlarından çıkan ortak söz ise “Ekmek parası için” oluyor. Mevsimlik tarım işçileri, Türkiye’nin dört bir yanında alın teri dökerek üretime katkı sağlıyor. Kavurucu sıcak altında günde bazen 12 saat çalışmak zorunda kalan tarım işçileri, gittikleri yerlerdeki işlerini tamamladıktan sonra şehir değiştirerek mevsimine göre ikinci, hatta üçüncü ürünün hasadına katılıyor. Torbalı’da sabahın erken saatlerinde tarlalara gelen mevsimlik tarım işçileri Şubat ayında hasadı yapılacak brokoli fidelerini toprakla buluşturuyor.