Ovada zeytin ve sebze yarisi
Torbali ovasinda 69.215 dekar zeytin ekimi yapilirken, onu 64.690 dekar ile sebze arazileri takip ediyor. Tarimsal sanayinin sirtina dayadigi bu iki endüstriyel ürüne de ilgi oldukça yogun. TARIMSAL sanayinin son yillarda tirmanisa geçtigi Torbali’da zeytincilik ve sebzecilik alaninda tam anlamiyla yaris yasaniyor. Tarimsal sanayinin sirtina dayadigi bu iki endüstriyel ürüne de ilgi oldukça yogun. 27 [&hellip]
Torbali ovasinda 69.215 dekar zeytin ekimi yapilirken, onu 64.690 dekar ile sebze arazileri takip ediyor. Tarimsal sanayinin sirtina dayadigi bu iki endüstriyel ürüne de ilgi oldukça yogun.
TARIMSAL sanayinin son yillarda tirmanisa geçtigi Torbali’da zeytincilik ve sebzecilik alaninda tam anlamiyla yaris yasaniyor. Tarimsal sanayinin sirtina dayadigi bu iki endüstriyel ürüne de ilgi oldukça yogun. 27 zeytin fabrikasinin bulundugu Torbali’da ayni zamanda Dr. Oetker, Tat, Tukas basta olmak üzere sebzecilik üzerine faaliyet gösteren çok sayida dev fabrika da mevcut. Torbali ovasinda 69.215 dekar zeytin ekimi yapilirken, onu 64.690 dekar ile sebze arazileri takip ediyor.
ZEYTINCILIK ÖNDE
TARIMSAL sanayinin ana ürünü ise, üretilmesi ilçenin kurulus tarihi ile es olan zeytin. Torbali ovasinda 69.215 dekar alanda 1.122.520 adet zeytin agaci bulunuyor. Ilçede zeytin yaygin olarak Ahmetli, Karakuyu, Yeniköy, Dagtekke basta olmak üzere dag köylerinde yetistiriliyor. Verde, Yagzade, Hayber, Efendiogullari, Taris, Çetineller, Çinarlar, Isik gibi önemli zeytin yagi fabrikalarinda binlerce kisi istihdam ediyor. Cirolari milyon dolarlari bulan bu fabrikalar ödedikleri vergi, istihdam, malzeme alisverisi, ürün satisi gibi kalemlerle ilçe ekonomisine ciddi katki sunuyor.
OVANIN TARIM RAPORU
TORBALI’NIN 31.304 hektar olan kültür arazisinin 22.529 hektarinda sulu tarim, 8.775 hektarinda kuru tarim yapilmakta. Buna dayali olarak, tarima dayali sanayi de büyük bir gelisme içerisinde. Ilçemizde sulanabilir arazinin çoklugu nedeniyle çesitli sebze ekimidikiminin yaninda pamuk, incir, zeytin, seftali, hububat üretimi yogun olmak üzere son yillarda çiçek ve sebze seraciligi da yapilmakta. Torbali’da tarim arazileri üzerinde yilda 2 farkli ürün alinabilmektedir. Hatta bazi sebze rotasyonlarinda 3 farkli ürüne kadar çikilabilmekte. Ilçemizde hazir gida tesisleri, sebze ve meyve isleme tesislerinin kurulmasi ile birlikte ihracatta artis gözlenebilmekte. Buna bagli olarak da hazir gida sanayinde ihracata dönük üretimde artis gözlenmekte. Ilçemiz genelinde tarimsal ürünlerin; % 30′u tüccarin ürünü tarlada çiftçiden almasi ve kendi olanaklariyla isleme tesisine ve pazara ulastirmasi yoluyla, % 25′i hazir gida üreticisi isletmelerin sözlesme yaptigi üreticiden ürünü direkt almasi yoluyla, % 25′i pamuk ve üzüm üreticileri olarak TARIS’e üye olanlarin birlige teslim etmeleri yoluyla, % 20′si ise kendi olanaklariyla sebze ve meyve haline ve pazara ulastirilmasi yoluyla pazarlanmakta.