Ovadan bereket fiskiriyor 32 bin hektar alan ekildi

22 köy ve 39 mahallesi ile toplam 4 bin 387 ailenin geçim kaynagi olan tarim alanlari, 2013 verilerine göre çiftçinin yüzünü güldürdü. Torbali nüfusunun yüzde 15 oraninin tarimla ugrasmasi, ilçenin ülke ekonomisine sagladigi payin oldukça yüksek oldugunu gösteriyor NUFUSU 150 binlere dayanan ve 22 köy ile 39 mahalleye sahip Torbali’da tarimla ugrasan yüzde 14,6’lik kisim [&hellip]

Ovadan bereket fiskiriyor 32 bin hektar alan ekildi

22 köy ve 39 mahallesi ile toplam 4 bin 387 ailenin geçim kaynagi olan tarim alanlari, 2013 verilerine göre çiftçinin yüzünü güldürdü. Torbali nüfusunun yüzde 15 oraninin tarimla ugrasmasi, ilçenin ülke ekonomisine sagladigi payin oldukça yüksek oldugunu gösteriyor

NUFUSU 150 binlere dayanan ve 22 köy ile 39 mahalleye sahip Torbali’da tarimla ugrasan yüzde 14,6’lik kisim 2013 yilinda 32 bin hektar alani ekti. 4 bin 387 tarim ailesinin geçim kaynagi olan tarim alanlarinin toplam alan içindeki payi yüzde 55,7 olarak açiklandi. Sulanabilir arazinin çoklugu ve verimliligi nedeniyle çesitli sebzenin ekilmesinin yani sira pamuk, incir, zeytin, seftali ve hububat yetistiriciligi de ilçede yogun sekilde gerçeklesti. Tarim arazileri üzerinde yilda iki defa ürün alan yetistirici bazen bu sartlari zorlayarak 3 ya da dört defa bile mahsul elde edebilmekte. Son verilere göre, 603 kilometrekare yüzölçümüne sahip Torbali’da 32 bin hektarlik tarim alani, 18 bin hektarlik orman alani ve bin 200 hektarlik mera alani bulunuyor.

YILDA 718 MM YAGIS VAR
TORBALI Meteoroloji Istasyonunun son 20 yillik yagis verilerine göre, bölgedeki yillik ortalama 718 mm ve sicaklik ise 17 derece. Yagislarin yüzde 55’inin kis aylarinda düstügü belirtildi. En çok yagis alan ay 152,3 mm yagis miktari ile aralik ayi oldugu iken en az yagis alan aylar ise temmuz ve agustos oldu. Konuyla ilgili bir açiklama yapan Torbali Ilçe Tarim Müdürü Kenan Uyar, “En kuvvetli rüzgârli gün sayisi yillik ortalamayla 20 gündür. Bölgenin genelinde ekim, kasim ve aralik aylarinda kisa süreli sis görülmektedir. Bölgemizde kar yagisi nadirdir,” dedi.

TURKIYE’DE 11. SIRADAYIZ
ILÇE genelinde tarimsal ürünlerin, yaklasik yüzde 70’inin tüccar ürünü olduguna dikkat çekerek, “Kendi olanaklari ile isletme tesisine ve pazara ulastirilmasi yoluyla yüzde 8, hazir gida üreticisinin isletmelerle sözlesme yaptigi üreticiden direkt almasi yoluyla yüzde 5, pamuk ve üzüm üreticileri olarak TARIS’e üye olanlarin birlige teslim etmeleri yoluyla yüzde 17 olarak saptandi. Torbali, 112 bin kisilik merkez nüfusuyla Türkiye’nin en büyük 11. ilçesidir. Bu nedenle içinde bulundugumuz sorumluluk alanini bilerek, personelimiz ile sürekli tarim isi ile ugrasanlari egitiyor” dedi.