Ovadan yok oluyor
Bir zamanlar Torbalılı çiftçilerin en çok ektiği ürün olan pamuk son yıllarda büyük düşüş yaşıyor. Yaklaşık 12 bin dekara ekilen pamuk bu alandaki birinciliğini domatese bıraktı. TORBALILI çiftçilerin uzun yıllar tercih ettiği, binlerce lira para kazandığı pamuk artık tercih edilmiyor. Bundan on yıl öncesine kadar ovayı bembeyaz bir görüntüye bürüyen pamuk yerini artık başka ürünlere [&hellip]
Bir zamanlar Torbalılı çiftçilerin en çok ektiği ürün olan pamuk son yıllarda büyük düşüş yaşıyor. Yaklaşık 12 bin dekara ekilen pamuk bu alandaki birinciliğini domatese bıraktı.
TORBALILI çiftçilerin uzun yıllar tercih ettiği, binlerce lira para kazandığı pamuk artık tercih edilmiyor. Bundan on yıl öncesine kadar ovayı bembeyaz bir görüntüye bürüyen pamuk yerini artık başka ürünlere bıraktı. İnişli çıkışlı fiyat grafiği, bakımındaki zorluk ve kar düşüklüğü nedeniyle yerini çoğunlukla domatese bırakan pamuk az da olsa çeşitli mahallelerde üretiliyor. Geçtiğimiz yıl 16 bin 789 dekara ekilen pamuk bu yıl yaklaşık 12 bin dekara ekildi. Son yıllarda üretiminde düşüşün yaşandığı Torbalı’da pamuk Göllüce, Atalan, Bülbüldere Mahallelerinde yoğunlukla üretiliyor.
KRALLIĞI DOMATESE BIRAKTI
Ağustos ayında hasadı gerçekleştirilen pamukta üretim için adımlar atılmaya devam ediliyor. Şu an çapalaması yapılan pamuğun üretim alanı her geçen yıl azalış gösteriyor. İnişli çıkışlı bir tablo gösteren pamuğa aynı dönemde üretilen mısır en büyük rakip. Mısır ekimine yoğunlaşan çiftçiler pamuğu son yıllarda tercih etmiyor. Bir zamanlar Torbalı’nın en önemli ürünü halinde olan pamuk şimdilerde bu daldaki birinciliği domatese bıraktı.
LOGODAN DA SİLİNMİŞTİ
Bir dönem, çiftçilerin vazgeçilmezi olan pamuk üretiminde son 15 yılda büyük bir düşüş yasandı. da 2010 ve 2011 yıllarında pamuk üretimi yüzde 200 oranında arttı. 2009 yılında 6 bin dönümlük alanda pamuk ekilirken, 2011 yılı sonunda bu şayi 24 bin dönüme yükseldi. 2010 yılında fiyatı yüzde 100 artınca, çiftçi yeniden beyaz altına yöneldi. Fiyat artısı ve ovadaki beyaz altın hareketliliği pamuğun yeniden zirveye çıkacağı umutlarını da yeşertmeye başladı. Ancak bu umut çok kısa sürdü. 2011 yılında pamuk üretimi artarken, fiyatlar da yine büyük bir düşüş yasandı. Bu düşüşle birlikte 2012 yılında pamuk üretimi 24 bin dekardan 14 bin 500 dekara kadar düştü. 2013 yılında 10 bin dekara kadar gerileyen pamuk üretimi 2014 yılında biraz kıpırdadı ve 15 bin dekara kadar yükselmişti. Bu yıl ise yine düşüş gösteren pamuk 12 bin dekara ekildi. Torbalı’nın pamukla özdeşleşmesi artik mazide kaldı. İlçeye bağlı bir mahallenin adi geçmişte çok pamuk ekildiği için Pamukyazı olurken, Torbalı Belediyesi’nin logosunda pamuk kozalağı yer alıyordu. Ovadan silinen pamuk artik belediyenin yeni logosunda da yer almıyor. HABER MERKEZİ