Ovanin krali hasat ediliyor
Torbali'da son yillarda ekimi adeta tavan yapan misirda hasat devam ediyor. 74 bin dekar alanda ekilen misirda dane kaybi olmamasi için Ilçe Tarim Müdürlügü personeli arazilerde kontrol yapiyor. HAYVAN yetistiriciliginde önemli bir yere sahip olan ve Torbali'da son yillarda ekim alani çogalan silajlik misir ürünün hasadi devam ediyor. Izmir'in önemli tarim bölgelerinden Torbali'da bu [&hellip]
Torbali’da son yillarda ekimi adeta tavan yapan misirda hasat devam ediyor. 74 bin dekar alanda ekilen misirda dane kaybi olmamasi için Ilçe Tarim Müdürlügü personeli arazilerde kontrol yapiyor.
HAYVAN yetistiriciliginde önemli bir yere sahip olan ve Torbali’da son yillarda ekim alani çogalan silajlik misir ürünün hasadi devam ediyor. Izmir’in önemli tarim bölgelerinden Torbali’da bu yil 74 bin dekar alanda ekimi yapilan misir hasadinin baslamasiyla birlikte dane kaybini en aza indirebilmek için Gida Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü personelini görevlendirdi. Ilçede danelik ve silajlik olmak üzere 2 çesitte üretim yapiliyor. Geçtigimiz yil 2 milyon liradan fazla desteklemenin yapildigi misirda fiyatlarda belli oldu. Silajlik misir kilosu 11,5 kurustan alici bulurken, danelik misir ise 66 ve 67 kurustan satiliyor. Misir üreticileri fiyatlarin memnuniyet verdigini belirtirken, bu yilki veriminde yüksek oldugu vurgulandi. Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu: “Misir, Torbalili üreticilerin gözbebegi oldu. Uretim giderek artiyor. Böyle giderse, ovanin tek hakimi olacak” diye konustu.Yogun artis gösteren silajlik misir üretimi ile birlikte süt sigirciliginin ihtiyaç duydugu kaliteli kaba yem ihtiyacinin karsilandigini belirten Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, “Çiftçimiz gerek damla sulama ile sulama yapmasi, gerek teknik personellerimizin tavsiyeleri ile birlikte üretim yapmasi neticesinde yüksek verim elde etmis durumda. Misirin zamaninda ve dogru makine ile biçilmesinin gerekliligini de görüyoruz” dedi.
4 BIN DEKAR ARTTI
Torbali’da yogunlukla Merkez, Pancar, Subasi, Sehitler, Egerci, Kusçuburun’da ekilen misir, tüccarlar tarafindan satin aliniyor. Her çesit ürünün yetisebildigi ovada, bu yil içerisinde 54.600 dekara danelik, 19.000 dekar alana silajlik misir ekildi. Geçtigimiz yil 70 bin dekarlik alanda misir üretimi yapilirken, bu yil yaklasik 4 bin dekarlik artis yasandi. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ve tüccarlara satilan misirlar ‘danelik ve silajlik’ olmak üzere iki ayri çesitte yetistiriliyor. Silajlikta, dönüm basina 5 ton misir elde edilirken ova genelinde toplamda 273 milyon kilogramlik misir elde edilmesi bekleniyor.Geçtigimiz yil sadece silajlik misirda üreticiye 2 milyon liranin üzerinde bir destekleme yapilmisti. Bu yilda üreticinin cebine desteklemeden milyonlarca liranin girmesi bekleniyor.Isçilik maliyetinin az, satisinin da kolay olmasi çiftçinin misir üretimi yapmasina neden oluyor. Torbali’da en çok misir Pancar’da ekiliyor. Pancarli çiftçilerin yüzde 95’i misir ekimi yapiyor. Pancar, adeta tek basina ovada üretilen misirin yarisini karsiliyor.
DANE DENETIMI
Misirhasadinin baslamasiyla birlikte dane kaybini en aza indirebilmek için Gida Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü personelini görevlendirdi. Dane kaybini en aza indirmek için kontrolde görevli teknik elemanlarla arazide gerekli çalismalara baslanildigina dikkat çeken Ilçe Tarim Müdürlügü yetkilileri, “Biçerdöverle ürün hasadi kontrol hizmetlerinde amacimiz, çiftçilerimizin büyük emek, zaman ve masrafla üretmis olduklari tarla bitkilerinin zamaninda, en az dane ve sap kaybi ile teknigine uygun olarak biçilmesini saglamaktir. Bu sayede milli servet kaybini önlemek, biçerdöverlerle yapilan hasatta meydan gelen dane kayiplari ile tane hasarlarini en alt seviyede tutmaktir.”