Ovanin sultani kara kara düsündürüyor

Yaklasik 1 aydir hasat edilen domates tarlalarindaki verimde büyük oranda verim düsüsü var. Yasanan bu durumun ilçede domates alimi yapan dev fabrikalari olumsuz etkilemesi bekleniyor. TORBALI’NIN en gözde ürünleri arasinda yerini alan domates bu yil üreticileri üzdü. Son 72 yilin en yogun yagisinin gerçeklestigi Torbali’da ekili araziler büyük zarar gördü. Siddetli yagmurun özellikle domatesin hasat [&hellip]

Ovanin sultani kara kara düsündürüyor

Yaklasik 1 aydir hasat edilen domates tarlalarindaki verimde büyük oranda verim düsüsü var. Yasanan bu durumun ilçede domates alimi yapan dev fabrikalari olumsuz etkilemesi bekleniyor.

TORBALI’NIN en gözde ürünleri arasinda yerini alan domates bu yil üreticileri üzdü. Son 72 yilin en yogun yagisinin gerçeklestigi Torbali’da ekili araziler büyük zarar gördü. Siddetli yagmurun özellikle domatesin hasat dönemine denk gelmesi üreticiye darbe indirdi. Yaklasik 1 aydir hasat edilen domates tarlalarindaki verimde büyük oranda verim kaybi var. Yaklasik 35.000 dönümlük  alanda üretimi yapilan domateste yagmur sonrasinda mantar hastaligi türemesinden dolayi verim kaybinin görüldügü bildirildi. Yasanan bu durumun Tat, Tukas gibi domates alimi yapan salça fabrikalarini olumsuz etkilemesi bekleniyor. Domates üreticileri domates fabrikalarinin bu yil ürün bulamayacaklarini belirttiler.

DOMATESE YAGMUR DARBESI

TORBALI’DA geçtigimiz aylarda yagan siddetli yagmur, tarim arazilerine büyük oranda zarar verdi. Beklenmedik bir anda etkili olan yagmur ise Torbali’daki çiftçileri büyük oranda zarara ugratti. Özellikle domates üreticileri yagmur sonrasinda, ürünlerde baslayan mantar hastaligi yüzünden istedigi verimi alamiyor. Torbali ovasinda yetistirilen domates, biber, patlican gibi bir çok ürün basta Torbali’da bulunan gida fabrikalari, domates fabrikalari ve sebze hallerine pazarlaniyor. Domateste baslayan ve kisa zamanda büyük zarar veren mantar hastaligi yüzünden bu yil fabrikalar ve sebze halleri istedigi verimi elde edemeyecek. Bu durum karsisinda ise domatesin fiyatinin pahali olmasi bekleniyor. Özbey, Yeniköy, Pancar, Arslanlar gibi bölgelerde domates hasadina baslayan çiftçiler durumun pek iç açici olmadigini belirtiler.

ÇIFTÇILER ZARARDA

ÖZBEY Mahallesi’nde domates hasadi yapan çiftçiler verimin yarida yari düstügünü belirttiler. Özbeyli çiftçilerden Abdullah Karaüzüm, 10 dönüm arazisinden 60 ton domates almayi hedefledigini ama bu durumun hastaliktan dolayi 15 tona düstügünü söyledi. Hastaligin kendilerini bitirdigini söyleyen Karaüzüm, “Asiri yagmur bizi perisan etti. Normalde tarlamda 60 ton ürün çikmasi gerekirdi ama 15 tona düstü. Su anda büyük oranda zarardayiz. Kilosu 30 kurustan satiliyor. Çiftçiler olarak çok zor durumdayiz” dedi. Bölgede çiftçilik yapan Ali Ay da durumun iç açici olmadigini söyleyerek sözlerini söyle sürdürdü: “Bu yil domates fabrikalari ürün bulmakta zorlanacak. 7 dönüm arazimizden 5 ton ürün aldik. Bu rakam bizim için çok düsük. Bu durum karsisinda büyük zarardayiz” dedi.

USLU: FABRIKALAR URUN BULMAKTA ZORLANACAK

URETICILERIN açiklamalarindan sonra ise gözler Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu’ya çevrildi. Domates üreticilerinin bu yil büyük oranda zarar gördügünü söyleyen Murat Uslu, mantar hastaliginin zarar verdigini, elde kalan domateslerin ise kiymete binecegini söyledi. Bu durumun piyasaya da etki edecegi açiklamasini yapan Uslu: “Ovadaki bu durum ister istemez sektöre yansiyacaktir. Domates ve gida fabrikalari ürün bulmakta zorlanabilir. Urünün fiyatinda bir degisiklik olmaz ama ürün bulmak zor olabilir” dedi.