Ovaya bereket indi

Torbali Ovasi'nda son 5 yildir görülmeyen bir bereket var. Urün rekoltesi ve kalitesi yükselirken, fiyatlarda artti. Onlarca çesit ürün yurt içi ve yurt disina gönderilirken, çiftçi ürününü daha tarladayken satiyor.       YAZ dönemini istedigi gibi kapatamayan üreticinin yüzü, kis mevsimiyle birlikte gülmeye basladi. Ovada hasadi büyük bir hizla devam eden onlarca sebze ve [&hellip]

Ovaya bereket indi

Torbali Ovasi’nda son 5 yildir görülmeyen bir bereket var. Urün rekoltesi ve kalitesi yükselirken, fiyatlarda artti. Onlarca çesit ürün yurt içi ve yurt disina gönderilirken, çiftçi ürününü daha tarladayken satiyor.

 

 

 

YAZ dönemini istedigi gibi kapatamayan üreticinin yüzü, kis mevsimiyle birlikte gülmeye basladi. Ovada hasadi büyük bir hizla devam eden onlarca sebze ve meyve üreticisine oldukça iyi para kazandiriyor. Kislik sebzelerde fiyat geçtigimiz yila göre neredeyse 2 kat artmis durumda. Hava sogukluklari artarken, kislik sebzelere olan talep giderek artiyor. Bu durum, fiyatlarin da yükselmesine neden oluyor. Karnabahar, brokoli, lahana, pirasa gibi kislik sebzeler, daha hasat edilmeden satiliyor. Bereketli bir dönem geçiren çiftçi ise halinden fazlasiyla memnun.

 

FIYATLAR 2 KATINA ÇIKTI

Bereketli ve verimli topraklara sahip olan Torbali, her dönem çiftçisine kazandirdigi paralarla dikkat çekiyor. 300 bin dekari asan alanda üretim yapilirken, özellikle kis döneminde yetistirilirken ürün sayisi da artiyor. Ovada, lahana, brokoli, kereviz, pirasa, ispanak, bezelye, fasulye, enginar gibi birçok kislik sebzenin hasadi büyük bir hizla gerçeklestiriliyor. Havalarin sogumasi öncelikli olarak kalite ve verimi arttirirken fiyatlarin da yükselmesine neden oldu. Uzun yillardir sebzeden dogru düzgün para kazanamayan çiftçi, adeta voleyi vurdu. Sebze ve meyve fiyatlari son 5 yildir dogru düzgün yükselmezken, bu yil talebin artmasiyla fiyatlarda neredeyse iki katina çikti. Karnabahar geçtigimiz yil 1 liradan satilirken, simdilerde ise 2 liradan alici buluyor. Karnabaharin yani sira fiyati yükselen diger ürünler de söyle; Brokoli 2 TL, pirsa 1,5 TL, kereviz 1,5 TL, kirmizi lahana ise 1,5 TL’ye satiliyor.

 

SON 5 YILIN EN BEREKETLI DÖNEMI

 

Adeta son 5 yilin en bereketli günlerinin yasandigi Torbali’da, yetistirilen sebzeler hizli bir sekilde hasat ediliyor. Artan talep sonrasinda, ürün fiyatlarinda hizli artis yasandi. Yurt içinde Istanbul, Ankara ve Bursa basta olmak üzere birçok ilin haline Torbali’dan sebze gönderiliyor. Öte yandan Rusya, Ukrayna, Almanya, Ingiltere gibi ülkelere de sebze-meyve ihracati yapiliyor. Tüccarlar, ürünlerden alabilmek için adeta siraya girmis durumda. Havalarin yagisli ve soguk olmasi, tüketimi de arttiriyor. Uretici, artan talebe yetismek için haftanin 7 günü tam mesai yapiyor. Yagmurlu havalar disinda neredeyse hemen hemen her gün hasat yapiliyor. Ahmetli, Özbey, Yeniköy, Subasi, Pamukyazi, Çaybasi, Atalan basta olmak üzere Torbali’nin dört bir yaninda hasat yapiliyor. Uretici Bayram Yilmaz: “Torbali’da bu yil bolluk var. Geçen yil hem verimde hem de fiyatlarda düsüs vardi. Bu yil fiyatta verimde artti. Tarlada 40 isçi haril haril çalisiyor” dedi.