Özel dershaneler, egitim sisteminin bir parçasidir

Özel Dershane Dernekleri üyesi olan Körfez Dershanesi’nin Torbali Subesi Müdürü Ismail Ince, dershanelerin egitim sisteminin bir parçasi oldugunu ve egitim sorunlarinin sebebi olmadigini söyledi. MILLI Egitim Bakanligi’nin gelecek yildan itibaren, dershaneleri okula dönüstürme projesi gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu karar konusulmaya devam ederken, ÖzDeBir, Töder, Güvender ve Özder üyesi olan Körfez Dershanesi’nden de konuyla [&hellip]

Özel dershaneler, egitim sisteminin bir parçasidir

Özel Dershane Dernekleri üyesi olan Körfez Dershanesi’nin Torbali Subesi Müdürü Ismail Ince, dershanelerin egitim sisteminin bir parçasi oldugunu ve egitim sorunlarinin sebebi olmadigini söyledi.

MILLI Egitim Bakanligi’nin gelecek yildan itibaren, dershaneleri okula dönüstürme projesi gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu karar konusulmaya devam ederken, ÖzDeBir, Töder, Güvender ve Özder üyesi olan Körfez Dershanesi’nden de konuyla ilgili bir açiklama geldi. Özel dershanelerin, egitim sisteminin bir parçasi oldugunu ifade eden Körfez Dershanesi Müdürü Ismail Ince, dershanelerin, daha çok ögrenme ve sinavlara hazirlanma ihtiyaci nedeniyle var oldugunu belirtti. Bu ihtiyaçlar devam ettikçe dershanelerin de egitim ve ögretim hizmeti vermeyi sürdüreceginin altini çizen Ince: “Dershaneler, su veya bu biçimde yasaklansa veya kaldirilsa bile, daha çok ögrenmeye talep bitmeyecegi için su veya bu adla varliklarini devam ettireceklerdir” diye konustu.

OKULLAR GUÇLENDIRILMELI
DERSHANELERIN öncelikle egitim sisteminin ihtiyaçlarini karsilayan kurumlar oldugunun belirtildigi açiklamada, dershanelerin, sistemdeki sorunlarin nedeni olarak görülmemesi gerektigi ifade edildi. Egitim sistemindeki sorunlarin çözümünde, dershanelere yapilan sürekli engellemeye yönelik yaklasimlardan herhangi bir sonuç alinamadigini dile getiren Ismail Ince, sistemde, okul odakli egitim için çözümler aranirken, dershaneye olan gereksinimi azaltici önlemlerin esas alinmasi gerektigini söyledi. Bugüne degin gerek orta, gerek yüksek ögretime geçis sinavlariyla ilgili tüm düzenlemelerde dershaneye yönelmeyi durdurmanin amaçlandigini söyleyen Ince: “Amaç, öncelikle talep edilen nitelikte egitim ihtiyacini karsilayacak önlemlerin alinmasi olmali. Geçen zamanda sürekli sinav sistemlerini degistirmek yerine, tümüyle okulu güçlendirici, istihdam yaratici, daha iyi bir yasam talebini karsilamaya yönelik tedbirler alinmali” dedi.

FIRSAT ESITLIGI
EGITIM sisteminin bir zenginligi olan dershanelerin, egitimde firsat esitligini daha genis tabana yayan ve sistem içinde kalmasi gereken kurumlar olarak gördüklerini ifade eden Ismail Ince, hiçbir ailenin bireysel özgürlügü olan ek destek egitimini, kaçak faaliyet yapan yerlerden üstelik daha pahaliya almak zorunda birakilmamasi gerektigini söyledi. “Dershanelerin ‘firsat esitligini bozdugu iddiasiyla’ sistem disinda tutulmasi, firsat esitsizligini ortadan kaldirmaz,” diyen Körfez Dershanesi Müdürü, bu durumun firsat esitsizligi makasinin daha da açilmasina neden olacagini belirtti. Ekonomik imkâni olanlarin özel ders ve ek destek alarak digerlerinin önüne geçecegini vurgulayan basarili müdür, dershanelerin, özel okulculugun desteklenmesi ve gelistirilmesine engel olmadigini ifade etti.

GUNEY KORE ÖRNEGI
ÖZEL dershanelerin yasal statülerinin degistirilmesi veya 5580 sayili yasa kapsaminin disina çikarilmasi gibi düzenlemelerin dogru olmayacagini belirterek Güney Kore örnegini veren Müdür Ince sunlari söyledi: “Güney Kore’de, 1950’li yillardan itibaren özel ders ve dershaneciligin yayginlasmaya baslamasiyla 1968 yilinda ortaokula giris, 1973 yilinda ise liseye giris sinavlari kaldirilmis ve ögrenciler okullara rastgele yerlestirilmistir. 1970’li yillarda üniversiteye giriste artan talebe bagli olarak üniversitelerin bünyelerinde gerçeklestirdigi giris sinavlarinin önemi artmis, 1980’de gerçeklestirilen bir reformla ögrenci ve ögretmenlere özel ders alip verme yasaklanmistir. Universite giris sinavlari merkezi sinava dönüstürülmüs, bu sinavin puani ortaögretim basari notuyla birlestirilmis, üniversitelerin kontenjanlari artirilmis, düsük ücretli özel ders veren ulusal bir egitim kanali kurulmustur. Özel ders ve dershanecilik kaçak yollarla artarak sürerken özel ders fiyatlarinda ciddi artis yasanmistir. Yasak, 2000’de kaldirilmis,  özel ders veren kurumlarin sayisi 2007’de 31 Bine yükselmistir.  Yasaklamalar bir yana, bizde de  sinav uygulamalarinda benzerlik gözden kaçmiyor” seklinde konustu.