Pamuk hasadı başladı
Ülkenin en verimli ve en geniş tarım arazilerine sahip olan Torbalı Ovası'nda bir süre üretimine ara verilen ve üç yıldır yeniden ekilmeye başlanan pamukta hasat başladı.
Torbalı Ovası’nda üretimi artmaya devam eden pamuk, bu yıl üreticiye umut veriyor. Verimli geçmesi beklenen hasat dönemi başladı. Cumartesi gününden itibaren biçerdöverler pamuk tarlalarına girmeye başladı. Torbalı Ovası’nda bu yıl 40 bin dekarlık alana ekildi. Son sulamaları gerçekleştiren ve ilaçlamaları yapan üreticiler, hafta sonu itibariyle ürünlerini hasat etmeye başladı. Her yıl ekim alanı artan pamukta verimin yüksek olması beklenirken, üretici, beyaz altının tüccarlar tarafından iyi bir fiyata alınmasını bekliyor. 2000lerin başında Tariş’in Torbalı Şubesi’nin kapanmasının ardından üç dört tane tüccarın insafına kaldıklarını ifade eden pamuk üreticileri bu nedenle pamuk üretiminden vazgeçmek zorunda kaldıklarını ama birkaç yıldır yine üretime başladıklarını ifade ettiler.
PAMUĞUN KADERİ, TÜCCARIN İNSAFINDA
Çaybaşı ve Kuşçuburun’da bulunan tarlalarına pamuk ekimi yapan ve hasada geçen Mesut Atlı, “Pamuk oldukça önemli bir ürün, kullanılmadığı sektör yok denecek kadar az bu nedenle de oldukça stratejik bir tarımsal ürün. Torbalı Ovası 2000li yıllara kadar pamuk üretiminde ikinci Çukurova olarak adlandırıldı. Ancak Tariş’in kapanmasının ardından pek çok üretici mağdur olmaya başladı ve bu insanlar pamuk üretiminden vazgeçerek, buğday ve mısır gibi alternatif ürünlerin ekimine başladı. Biz de üç yıldır yeniden pamuk üretmeye başladık. Bu seneki hasadımızın rekoltesinden umutluyuz. Pamuğumuzun tek alıcısı ilçeye gelen birkaç tüccar olması nedeniyle fiyat noktasında birtakım kaygılarımız var. Umuyoruz ki tüccarlar pamuk üreticisini yeniden pamuk üretimine küstürmez ve Torbalı Ovası eskisi gibi Çukurova ile rekabete başlar.” şeklinde konuştu. SİNAN TEKDEMİR