Pamukta çarklar dönecek
Tepeköy Taris Kooperatifi de Çirçir Fabrikasi'ni 2 yil aradan sonra hizmete açiyor. Taris'teki 72 çirçir makinesi faaliyet gösterecek. PAMUGUN deger kazanmasi ile birlikte ovada üretim artarken, Tepeköy Taris Kooperatifi de Çirçir Fabrikasi'ni 2 yil aradan sonra hizmete açiyor. Taris'teki 72 çirçir makinesi faaliyet gösterecek. 36 tanesi kullanima hazir olan makinelerden diger 36'si da bakima aliniyor. [&hellip]
Tepeköy Taris Kooperatifi de Çirçir Fabrikasi’ni 2 yil aradan sonra hizmete açiyor. Taris’teki 72 çirçir makinesi faaliyet gösterecek.
PAMUGUN deger kazanmasi ile birlikte ovada üretim artarken, Tepeköy Taris Kooperatifi de Çirçir Fabrikasi’ni 2 yil aradan sonra hizmete açiyor. Taris’teki 72 çirçir makinesi faaliyet gösterecek. 36 tanesi kullanima hazir olan makinelerden diger 36’si da bakima aliniyor. Pamuk üretimi geçtigimiz yila göre 2 kat artarken, Taris çirçir fabrikasinda islemek üzere 4 bin ton pamuk alimi yapmayi hedefliyor. 2009 ve 2010 yilinda üretilen pamuklar Tire Taris Kooperatifi’nde islenmisti. Öte yandan pamukta yesil kurt hastaligi da bas göstermeye basladi. Hastaligin daha fazla yayilmamasi için Taris ArGe Ziraat Mühendisleri ovayi karis karis gezerek, pamuk tarlalarinda tuzaklar kurup çiftçiyi uyariyor.
TARIS, 4 BIN TON PAMUK ISLEMEYI HEDEFLIYOR
TURKIYE’NIN önemli tarim alanlarindan Torbali Ovasi, bir zamanlarin beyaz altini pamuk üretimine tekrar dönüs yapti. Ilçenin bereketli topraklari, geçmis yillarda oldugu gibi yeniden beyaz altinla gelin gibi süsleniyor. Beyaz Altin diyari olarak bilinen Torbali’da pamuk ekim alani geçtigimiz yila göre yüzde 100 oraninda artti. Pamuk, 2010 yilinda 281 üretici tarafindan 10 bin 463 dekar alana ekildi. Toplamda ise 7 bin 497 ton ürün elde edildi. Urünlerini iyi fiyattan satisa sunan üreticiler bu yil ise pamuk ekimine daha çok agirlik verdi. Pamuk bu yil 564 üretici tarafindan toplam 22 bin 973 dekarlik alana ekilirken, hasat sonunda ise 14 bin 780 ton pamuk elde edilmesi bekleniyor. Pamuk üretiminde yukari dogru bir ivme yakalanirken, Taris çirçir fabrikasini da yeniden hizmete sokuyor. 72 çirçir makinesi tam kapasite ile hizmet verecek. Taris, çirçir fabrikasi için deneyimli usta alimi yapacak. 2009 yilinda 460, 2010 yilinda da 1060 ton pamugu islenmek üzere Tire Taris Kooperatifi’ne gönderen Tepeköy Taris Kooperatifi bu yil ovanin pamugunu isleyecek.
FIYATLAR BU KADAR HIZLI ARTMAZ
PAMUK denildiginde akla gelen ilk ailelerden Sen Ailesi de, beyaz altinin ilçedeki öncülerinden. Senler Çirçir Fabrikasi’nin sahibi Hamit Sen, artik kötü günleri geride biraktiklarini belirtti. Geçtigimiz yil pamuk fiyatinin yüzde 300 oraninda arttigini ancak bu yil böyle bir artisin beklenmesinin hayalcilik oldugunu ifade eden Sen: “Fiyatlar tekrar bu sekilde hizli artmaz. Pamugun kilo fiyati 1.70 ile 1.80 lira arasinda degisir. Ama bu fiyatlar da üreticiyi memnun eder. Ovadaki pamuk bu yil çok güzel. Çiftçi gülmeye basladi. Onlar güldügünde biz de fabrikaci olarak gülüyoruz. Çünkü bizler zincirin bir halkasiyiz ve birbirimize bagliyiz. Önümüz artik açik” diye konustu.
FABRIKALAR HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
BEYAZ altinda yasanan bu olumlu gelismeler, çirçir fabrikalarinda çarklarin yeniden dönmesine neden oldu. 10 yil öncesinde kadar ilçemizde 15 olan çirçir fabrikasi sayisi, pamuk üretimindeki düsüs yüzünden 6’ya kadar düsmüstü. Ancak üretimde yasanan artis, kapanan çirçir fabrikalarinin yeniden faaliyete girmesini sagladi. Bu fabrikalarda günlük tonlarca pamuk islenecek. Ekim ayinda baslayacak olan hasat ile birlikte, ovadaki hareketlilik en üst seviyeye ulasacak. Çarklarin yeniden dönmeye baslamasiyla birlikte sektörde büyük bir istihdam saglanacak. Taris disinda ilçede hizmet veren Karagülleler, Senler, Çetineller, Dalgar ve Pütas Çirçir fabrikalari da bu yil pamuk alimi yapacak.