Pancar’in balli helvasi Avrupa’da el arabasinda
Helvasini bal ile tatlandiran Mehmet Turan, üretiminin yüzde 70’ini Avrupa’ya gönderiyor. Firmanin en önemli özelligi ise ürünlerinin raflarda degil el abalarinda sunulmasi. KONYA’DA 1980’li yillarda un, seker, yag toptanciligi yapan Mehmet Turan, tesadüfen girdigi helva üreten Gesos firmasindan bayilik istedi. Yan kurulusunun verdigi bayilik ile sektöre giris yapan Turan, 1 kamyon helvayi bir haftada bitirince [&hellip]
Helvasini bal ile tatlandiran Mehmet Turan, üretiminin yüzde 70’ini Avrupa’ya gönderiyor. Firmanin en önemli özelligi ise ürünlerinin raflarda degil el abalarinda sunulmasi.
KONYA’DA 1980’li yillarda un, seker, yag toptanciligi yapan Mehmet Turan, tesadüfen girdigi helva üreten Gesos firmasindan bayilik istedi. Yan kurulusunun verdigi bayilik ile sektöre giris yapan Turan, 1 kamyon helvayi bir haftada bitirince mal yetistiremeyen firma, bayiligi iptal etti. Bunun üzerine Turan helva isine girerek Özkonyali adi altinda fason üretime basladi. Bir senede elde ettigi kar ile fabrika kurdu, makine ve kamyon ekipmanlarini aldi, üstüne de kar etti. 67 sene Karabaglar’da, 10 sene kadar Kisik’ta, ardindan Isikkent’te üretim tesisi kuran Turan, son olarak 2010 yilinda Pancar’a geldi.
SOYA YUZUNDEN MESLEGINI BIRAKTI
PANCAR’DA günlük 10 ton üretim kapasitesi olan fabrikasinda helva yapan Mehmet Turan, sektöre hile karistirilip piyasanin yüzde 80’ine yakininin susam yerine soya kullanmaya baslamasi üzerine meslegi birakti. Ancak meslegin karalanmasina gönlü razi olmayan Turan, 3 yil aradan sonra yeniden 35 yillik mesleginin basina geçti. Turan, tesisinde ürettigi balli helvalarin yüzde 70’ini Avrupaya, kalanini ise Pehlivanoglu magazalarina gönderiyor. Balli helvalar Pehlivanoglu’nda ‘Naturel’, Avrupa marketlerinde ise ‘Dogal’ adiyla satiliyor.
AKSEHIR’DE YAPTIRIYOR
MARKETLERDE raflara kendi mallarinin yer almasini istemedigini belirten Turan, bu nedenle helvalar ile birlikte Konya Aksehir’de özel olarak yaptirdigi el arabalarini da gönderiyor. Turan’in helva, pekmez ve tahinleri bu arabanin üzerinde sergileniyor. Arabalar özellikle Avrupa ülkelerinde çok ilgi görüyor. Avrupa’da Türk geleneklerine ait degerleri sergilemekten çok mutlu oldugunu belirten Turan, “Helvamiz en çok Yugoslav, Arap, Rus, Rumen vatandaslar aliyor. Avrupa’ya gönderdigimiz helvalarin yüzde 80ini yabancilar tüketiyor” dedi. Arabayi ilk kez 1994 yilinda Paris’te katildigi bir fuarda kullandigini ve çok begenildigini anlatan Turan, o günden bu güne el arabalarindan vazgeçmiyor. Turan, “Mallarimiz çok iyi Avrupa’da isi götüren araba”
ÇOCUKLUGUMUZDAKI TAT
PIYASADAKI helvalarin yüzde 80’inin bozuldugunu anlatan Mehmet Turan, soya kullanimin karsi olduklarini söyledi. Isinin basina geçtikten sonra balli helva imalatina basladigini anlatan Turan, “Helvanin içerinse saf bal karistiriyoruz. Seker oranini düsürüyoruz. Tadanlar ‘çocuklugumuzda yedigimiz helvanin aynisi’ diyor. Soyanin kilosu bir lira, tahin ise 5 lira. Ama içerigine soya yazilmasi yasak. Biz soya kullanimina karsiyiz. Ben 6 liraya mal ettigim helvayi 3,5 liraya satabilir miyim? Bu dünyanin öbür tarafi da var” diyerek yemedigi ürünü satmayacagini söyledi.
KAZANDIGI ILE HAYIR YAPACAK
ISTEN ayrilmanin kendisini hirslandirdigini ve daha basarili bir sekilde dönüs yaptigini belirten Mehmet Turan, “Geri dönmemin iki nedeni var. Piyasayi düsmanlara birakmamak ve hayir için. Bu ise yeniden girdim ama bu yastan sonra kazandigimi hayir isleri için kullanmayi amaçliyorum” dedi. 78 senedir Avrupa ülkelerini gezdigini ve piyasayi çok iyi tanidigini ifade eden Turan, Avrupa için el arabalarindan 1000 adet üretmeyi basardigi takdirde bir fabrika daha kurmayi hedefledigini söyledi.