Pandemi bilançosu ağır: Yoğun bakım servisleri dolu, Sağlık çalışanları bitik
Kısıtlama tedbirlerinin 1 Temmuz'da kaldırılmasından bu yana hastanelerde yaşanan yoğunluk hem yurttaşları hem de sağlık personelini zor duruma sokuyor. Bu durumdan en çok etkilenen yerlerden birisi de Torbalı.
Pandemi tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlama tedbirlerinin 1 Temmuz itibarıyla kaldırılmasından bu yana hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle Torbalılı ve civar ilçelerde ikamet eden yurttaşlar yoğun bakım ünitelerindeki yer sıkıntısından şikayetçi. Sağlık çalışanlarının da yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle yer yer şikayetçi olduğu bu meseleye ilişkin yurttaşlar Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sosyal medya üzerinden ulaşmaya çalışarak seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
İNSANLAR HASTALIKTAN KIRILIYOR
Konuya ilişkin konuşan Nazan Gürcüoğlu, “İzmir genelinde ve Torbalı’da hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yer yok. Annemi yoğun bakıma aldırabilmek için bir tam gün çaba harcadık en son Manisa’da yer bulabildik. Yoğun bakımlar böyle iken diğer yerleri düşünmek bile istemiyor insan. Hastanelere PCR testi yaptırmaya gelenler hastane bahçelerine kadar kuyruk oluşturuyor. İnsanlar hasatlıktan kırılıyor resmen. Ama hükümet okulları yüz yüze eğitime açıyor. HES kodu sormanın ne kadar yeterli bir önlem olduğu tartışılırken artık AVM’ler dışında çok az yerde sorulur oldu. Denetim yok denecek seviyelerde, PCR sonucu pozitif olan insanlar elini kolunu sallayarak sokaklarda geziyor. Ben kendimden örnek vereyim. Test sonucum pozitif çıktığı dönem sadece ilk gün arandım, bir daha kimse arayıp sormadı. Sağlık çalışanları ilaçlarımı camdan bırakıp arkasına bakmadan gitti Hiçbir şekilde takip edilmedim sokağa çıkıp dolaşsam kimsenin ruhu duymazdı. Bu işin altından bu şekilde kalkılabilmesi mümkün mü?” açıklamalarında bulunurken bu sözlerini sosyal medya aracılığıyla Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da yazdığını ifade etti.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI YOĞUN VE TEDBİRSİZ KOŞULLARDA ÇALIŞIYOR
Konuya ilişkin olarak hastanelerin mevcut durumunu dile getiren bir sağlık çalışanı ise, hastanelerde iki yıldır yer olmadığını söyleyerek, “İki senedir acillerde ve yoğun bakım servislerinde yer bulmak imkansıza yakın. Daha salgın yokken yoğun bakım hastaları çevre il ve ilçelere gönderiliyordu. Bu hastalar çoğunlukla da Torbalı ve Manisa Devlet Hastanelerine sevk ediliyordu. En önemlisi ise birçoğunun ölümcül durumdaki hastalar olması olarak gözümüze çarpıyor. Bizler sağlık çalışanları olarak yoğun ve tedbirsiz çalışma koşullarından dolayı bitik vaziyetteyiz. Mesleğimiz adeta bir köleliğe dönüşmüş vaziyette ve pek çok sağlık çalışanı başka bir iş bulsa istifa edip gitmeyi düşünecek aşamaya geldi.” Açıklamasında bulundu. Sinan TEKDEMİR