Philsa'dan Torbalı'ya 1 milyon dolarlık yatırım

Philsa'nın Torbalı'daki üretim tesislerinde yaklaşık 1 milyon dolar yatırımla Oryantal Tütün Agronomi Merkezi kuruldu. Bu merkez dünya genelindeki ilk 'Oryantal Tütün Araştırma ve Geliştirme Merkezi' oldu. MERKEZ bünyesinde geliştirilen iyi tarım uygulamaları tarlaya aktarılarak, oryantal tütünde dünya lideri olan Türkiye'nin tütün üretiminde sürdürülebilirlik, verimlilik ve kalitenin artmasına katkı sağlanacak. Agronomi Merkezi, Philip Morris International'in en [&hellip]

Philsa'dan Torbalı'ya 1 milyon dolarlık yatırım

Philsa’nın Torbalı’daki üretim tesislerinde yaklaşık 1 milyon dolar yatırımla Oryantal Tütün Agronomi Merkezi kuruldu. Bu merkez dünya genelindeki ilk ‘Oryantal Tütün Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ oldu.

MERKEZ bünyesinde geliştirilen iyi tarım uygulamaları tarlaya aktarılarak, oryantal tütünde dünya lideri olan Türkiye’nin tütün üretiminde sürdürülebilirlik, verimlilik ve kalitenin artmasına katkı sağlanacak. Agronomi Merkezi, Philip Morris International’in en önemli eğitim üslerinden biri oldu. Türkiye’de tarımsal kalkınma ve sürdürülebilir tarıma katkı sağlayan büyük yatırımları hayata geçiren Philip Morris/Sabancı, bu çalışmalara güç katacak çok önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Philip Morris/Sabancı’nın İzmir Torbalı’daki üretim tesislerinde açılan ‘Oryantal Tütün Agronomi ve Eğitim Merkezi’, 160 ülkede faaliyet gösteren Philip Morris International’ın dünya genelindeki ilk ‘Oryantal Tütün Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ oldu.

ÖZEL SEKTÖRDE BİR İLK

Sektörde dünyada ilk olan Torbalı’da kurulan Agronomi Merkezi, tütün yetiştiriciliği konusunda ‘Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu’ belgesine sahip ilk merkez olma özelliğini taşıyor. 4 sera, tütün bakım odası, tohum işleme odası ve deposu, laboratuar gibi bölümlerin yer aldığı merkezde yapılacak araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle oluşturulan iyi ve modern tarım uygulamalarının tarlalara aktarılması sağlanacak. Agronomi Merkezi’nde verimliliği artıran modern tarım teknikleri, yeni tütün çeşitlerinin geliştirilmesi gibi araştırma çalışmalarının yanı sıra sektör temsilcilerine yeni tarım teknikleri kazandırılması ve eğitim çalışmaları da gerçekleştirilecek. Örneğin, Agronomi Merkezinde uygulanan çift dikim ile tütün yetiştiriciliğinde verim yaklaşık yüzde 35 artıyor, modern tütün kurutma sistemi ile maliyette yüzde 20 düşüş sağlanıyor.

 EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMA KATKI

Philip Morris/Sabancı Kurumsal İlişkiler Direktörü Filiz Yavuz Diren, “Philip Morris International olarak son 15 yılda Türkiye’den 2,2 milyar dolar değerinde oryantal tütün alımı gerçekleştirdik. Sürdürülebilir tarımı güçlendirmek amacıyla önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Bunlardan biri; iş ortaklarımızla birlikte 2009 yılında başlattığımız ‘Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’. Bu program ile Adıyaman ve Hatay’ın köyleri ile dünya pazarları arasında bir ihracat köprüsü kurduk, refahın artmasını sağladık. Bir diğeri de Oryantal tütünde verim ve kaliteyi artıracak, maliyetleri düşürecek; dolayısıyla Türk tütününün rekabetçiliğini yükseltecek “Agronomi ve Eğitim Merkezi”. Bir yandan Türkiye’nin ihracat potansiyelini güçlendirirken, diğer yandan tarımsal kalkınma ve sürdürülebilir tarım için örnek bir model oluşturuyoruz. Özel sektör olarak sosyoekonomik getirileri bu kadar yüksek bir çalışmayı gerçekleştirmekten gurur duyuyoruz. Bu doğrultudaki çalışma ve yatırımlarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi. İbrahim DANIŞ