Ritm-saz Armagan Kars
Bir dönem HYP'nin milletvekili adayi olan, ayni zamanda Torbali Lisesi'nde 22 yil müdür muavinligi yapmasi ile bilinen emekli ögretmen Armagan Kars, simdilerde Torbali Türk Sanat Müzigi Dernegi'nde ritm sazlari çaliyor. TOPLUMUN bilinçlenmesi ve cehaletten kurtulmasi için binbir mücadele ile emek sarf eden ögretmenlerimizin degeri dünya üzerinde hiç bir seyle ölçülemez. Ögrencilerine kimi zaman arkadas, kimi [&hellip]
Bir dönem HYP’nin milletvekili adayi olan, ayni zamanda Torbali Lisesi’nde 22 yil müdür muavinligi yapmasi ile bilinen emekli ögretmen Armagan Kars, simdilerde Torbali Türk Sanat Müzigi Dernegi’nde ritm sazlari çaliyor.
TOPLUMUN bilinçlenmesi ve cehaletten kurtulmasi için binbir mücadele ile emek sarf eden ögretmenlerimizin degeri dünya üzerinde hiç bir seyle ölçülemez. Ögrencilerine kimi zaman arkadas, kimi zaman anne baba olan ögretmenlerimiz insanlarin hayat yolunda nasil bir yol izleyeceginin haritasidir. Torbali’da uzun yillar ögretmenlik yapan Armagan Kars da degerli ögretmenlerimizden bir tanesi. Torbali Türk Sanat Müzigi Dernegi’nde ritm sazlari çalan emekli ögretmen Armagan Kars ile uzunca bir sohbet yaptik. Sanat, egitim ve bir zamanlarda siyaset ile ugrasan Kars, 1955 yilinda Aydin’da dünyaya geldi. Ilkokul, ortaokul ve liseyi Mugla’da, yüksek ögrenimini ise Istanbul’da tamamladi. 1976 yilinda ögretmenlige ilk olarak Türkiye’nin en dogusu olan Kars’in Alparslan Lisesi’nde basladi. Burada 2 yil görev yaptiktan sonra Torbali Lisesi’nde 22 yil müdür muavinligi yapan basarili egitimci Fransizca ögretmeni olarak 2004 yilinda emekli oldu. Ögretmenliginin yani sira sanata gönülden bagli olan Kars, evlerindeki tencere kapaklariyla ritim tutmasi ile baslayan serüveni kendisini bambaska bir dünyanin içine soktu. Ögretmenligin ve müzik askinin yani sira bir dönem Halkin Yükselisi Partisi’nden milletvekili adayi oldu. Bunun yani sira gazetemizin köse yazarlari arasinda olan Kars, egitimden sanata, siyasetten ülke sorunlarina kadar birçok konuyu gazetemizle paylasti.
Hocam müzik merakiniz ne zaman basladi? Ne zamandir ilgi duyuyorsunuz?
Ortaokulda müzik ögretmenim mandolin çalmayi ögretti. Okulumuzun müzik odasinda siyah bir piyano vardi. Bu benim çok ilgimi çekiyordu. Vurmali sazlara büyük ilgi duyardim. Siyah beyaz televizyonda izledigim müzik programlarinda vurmali sazlar ilgimi çekiyordu. O zamanlar enstrüman olmadigi için evdeki tencere kapaklarina vurarak ses çikarmaya çalisiyordum. Universite yillarimda baglama ile tanistim. Kendi basima çalmayi denedim. O yillarda nota dersleri alma imkânimizin olmamasinin büyük bir kayip oldugunu simdilerde daha iyi anliyorum.
Türk Sanat Müzigi ile ne zaman tanistiniz?
Ilgi duydugum vurmali saz darbuka Türk Sanat Müziginin baslica ritm enstrümanidir. Bu egilimimle 1995 yilinda Torbali Türk Sanat Müzigi Dernegine üye oldum. O tarihten beri bu ekipte çalisiyorum. Ilk yillarda koromuzun sunuculugunu da yapiyordum.
Hocam sizin dönemlerinizde okullarda sanat egitimi alabilme gibi bir sansiniz var miydi? Simdiki ögrenciler sansli mi bu konuda?
Bugünün gençleri çocuk yaslarindan itibaren bu konuda bizden daha çok sanslilar. Bizler televizyonun bile olmadigi günlerde büyüdük. Konservatuarin sadece adini duyardik. Ne oldugunu bile bilmezdik. Bizim gençlik yillarimizda bir çogumuzun yetenekleri kesfedilebilseydi belki de farkli meslek dallarina yönelirdik. Fransizca, müzik, beden egitimi ve edebiyatim çok iyiydi. Bunlardan bir tanesini meslek edindim. Rehberlik eden birileri olsaydi belki müzik alaninda yetisebilirdim. Günümüz gençlerinin müzikle ilgilenmelerini tavsiye ediyorum. Bir insanin en iyi arkadasi kitapsa, kitaptan sonra müzik enstrümanlari gelir. Enstrüman çalan kisi yalnizligini paylasir. Hobi olarak enstrüman çalmak gençleri yanlis yola sapmaktan alikoyar. Kisinin ruhunu gelistirmesine yardimci olur. Çünkü müzik güzel sanatlarin bir dalidir.
Hobi olarak yaptiginiz müzik ugrasinizda bir basariniz var mi?
Emekli olduktan sonra Balçova Halk Egitim Merkezi Korosundan davet aldim. 2005 yilinda Sivas’ta Cumhuriyet Universitesi’nde gerçeklesen Yaygin Ögretim Kurumlari Türk Halk Müzigi final yarismasinda Türkiye 2. olan ekibin içinde yer aldim. Tüm koro elemanlari gibi ben de bir madalya ile ödüllendirildim. 28 yillik ögretmenlik hizmetimden sonra böyle bir olayi yasamis olmaktan mutluluk duydum.
Torbali Türk Sanat Müzigi Dernegi ile ilk nerede sahne aldiniz?
1998 yilindan bu yana çok sayida konser verdik. Belediye’nin düzenledigi güz etkinliklerinde açik hava konserlerinde yer aldik. Yil içinde en az 4 konserimiz oluyor. Korumuzu yöneten hocalardan çok sey ögrendigimi söyleyebilirim. Bu tür etkinliklerle sahnede olmak mutluluk verici bir olay. Meslek disi bu tür faaliyetler insanlarin ufuklarini genisletip zenginlestiriyor. Genç yasli herkese bu ve buna benzer hobilerle ilgilenmelerini tavsiye ediyorum. Ayrica ritim çaldigim ekipte, sanat müzigi duayeni sanatçilarin bulunmasi benim için ayri bir sans
Hocam sizin dönemleriniz zor dönemlerdi. Zor dönemlerde ögretmenligi birakmayi hiç düsündünüz mü?
1980 öncesi olaylarin yasandigi bir dönemde Kars’ta ögretmenlige basladim. Cinayetler isleniyordu. Toplumsal olaylarin yogun geçtigi yillardi. Olaylardan etkilenen bazi yeni meslektaslarimin istifa edip memleketlerine döndüklerine tanik oldum. Ben o sehirde bulunmaktan memnundum. Asla yilmadim. Asla düsünmedim.
Nasil oldu da Torbali’ya geldiniz?
Torbali’ya askerlik görevimden sonra atandim. Ben askerlikten terhis olduktan bir kaç ay sonra 12 Eylül 1980 darbesi oldu. Tayinler askiya alindi. 6 ay boyunca atamam yapilmadi. Daha sonra atamam Torbali’ya çikti. O günden beri buradayim.
Askerligi nerede yaptiniz?
Aslinda bu benim için büyük bir sans oldu. Tuzla Piyade okulunda dil sinavini kazandim. Askeri ögretmen kurasina girince yedek subay olarak Ankara Askeri Mizika ve Bando Astsubay Okulu’na atandim. 18 aylik askerlik sonunda piyade tegmen olarak terhis oldum. Orada olmak benim için büyük sansti. Mektepli ve alayli bir çok müzisyenle tanistim. Orhan Gencebay ve Mine Kosan’in ekibinde darbuka çalan Mustafa ile tanistim. Ondan çok sey ögrendim.
Ilçe siyasetini nasil buluyorsunuz?
Türkiye’deki siyasetten bir farki olmadigini görüyorum. Kisa süren aktif siyaset yasamimda en çok rahatsiz oldugum konu, yerelde kisilerle ugrasilmasidir. Hiçbir zaman Ahmet veya Mehmet demedim. Siyaset kisiler için degil ülke için yapilmalidir.
Hocam ögretmenlik yaptiginiz süre içinde sizi en çok etkileyen olay neydi?
Meslegimin son yilinda çalistigim bir ilkögretim okulunda 7. sinifta okuyan bir ögrencinin okuma yazma bilmedigini görünce çok üzülmüstüm. Bu durum benim erken emeklilik karari almamda etkili oldu diyebilirim.
ESKI MILLETVEKILI ADAYI
Bir ara Halkin Yükselisi Par-tisinden siyasete girdiniz. Amaciniz neydi? Neden siyaset?
Bir yakinimin vasitasi ile beni aradilar. Genel baskan Yasar Nuri Öztürk’ün konferansla-rina katildim. Parti içerisinde-ki ilk olusumda tanidigim in-sanlarin kisisel çikarlardan çok uzak olduklarini görüp ikna oldum. Ilçe teskilatini kurma görevini kabul ettim. Birkaç gönül dostlarimla bir-likte görevi üstlendik. Hiç aklimda olmayan bir sekilde 2007 genel seçimlerinde Izmir 1. bölge 5. siradan milletvekili adayi gösterildim. 328 oy al-dim. 22 Temmuz 2007 seçim-leriydi. 23 Temmuz’da yöne-tim olarak istifa edip aktif siyasetten çekildik.
KABACAKIRI’NA OSB, TASKESIK’E ÇÖPLUK GELMESI HATA
Size göre Torbali’da yasamanin en güzel yani ve en kötü yani nedir?
Bölge tarih boyunca insanlarin yasamak için seçtigi bir yerdir. Bunun örnegi Metropolis ve 30 kilometre ötedeki Efes Antik Kentidir. Buralarda yapilan kazilarda halen medeniyetler çikmaktadir. Tarih boyunca yerlesim alani olarak tercih edilen bölgede yasamak elbette güzel, rahatsizlik veren ise günümüzdeki sosyal arizalardir. Örnek olarak Taskesik’e çöplük, Kabacikiri’na OSB ve etrafimizdaki çarpik kentlesmeyi gösterebilirim.