Romalilardan 1800 yil hasar görmeyen kanalizasyon
Torbali’nin 57 yillik su sebekesinin degistirilmesi için start verildigi su günlerde ilçenin yani basinda bulunan 1800 yil kanalizasyon sistemi yeni çalismalara isik tutacak nitelikte. 22 yildir devam eden ve 2011 sezonu kazilari geçtigimiz gün biten Metropolis kazilarinda, Roma dönemine ait tünel seklindeki kanalizasyonlara ulasildi. Bu tünellerin daha önce köylüler tarafindan tesadüf sonucu fark edildigi fakat [&hellip]
Torbali’nin 57 yillik su sebekesinin degistirilmesi için start verildigi su günlerde ilçenin yani basinda bulunan 1800 yil kanalizasyon sistemi yeni çalismalara isik tutacak nitelikte.
22 yildir devam eden ve 2011 sezonu kazilari geçtigimiz gün biten Metropolis kazilarinda, Roma dönemine ait tünel seklindeki kanalizasyonlara ulasildi. Bu tünellerin daha önce köylüler tarafindan tesadüf sonucu fark edildigi fakat hep Metropolis’te Romalilara ait saraylarin kaçis tüneli sanildigi ortaya çikti. Bu yil kanalizasyonlara ulasan kazi ekibi daha önce Palaestra (Güres Alani) ile bir Peristilli Evleri (Avlulu ev) gün yüzüne çikarmisti.
DEV KANALIZASYON TUNELLERI
HELENISTIK, Roma, Bizans ile Beylikler ve Osmanli dönemi olarak dört ayri dönemde varligini sürdüren Ana Tanriça kenti Metropolis, tarihi zenginliginin yani sira, binlerce yil önce yapilarin ne kadar dayanikli insa edildiginin de bir kaniti. Geçtigimiz yil kazilarin sasirtici buluntusu M.S. 2. yüzyil Roma dönemine ait kanalizasyonlar oldu. Toprak yüzünde bulunan kanalizasyonlar bir insan boyunda ve alaninda tamaminda devam eden uzunlukta. Henüz 12 metrelik kismi açilan kanalizasyon sistemi bütün kentin suyunu bir sistem ile topladigi ortaya çikti. Kanalizasyonlarin dik olan alana ragmen hiçbir sel tehlikesine meydan vermeyecek kadar saglam ve uzun vadeli düsünülmüs oldugunu belirten kazi yetkilileri, bu buluntuya ilk ulastiklarinda sasirdiklarini söyledi. Kazi Baskani Yard. Doç. Dr. Serdar Aybek, kanalizasyon sisteminin duvarlarinin hala saglam oldugunu belirterek sunlari söyledi, “Söz konusu kanalizasyon sistemi Roma döneminde yapilmis. Kentin en üstündeki yamaçlardaki erken dönem yerlesimleri ile Roma döneminde ovaya dogru genisleyen kentim su baglantisi ayni sistem ile görülüyor” dedi.
UMUMI TUVALET TESPIT EDILDI
KENTTEKI önemli yapilardan bir digeri de yukari hamam. 2000’li yillarin basinda kazisi tamamlanan yapi firigidarium (sogukluk), tepidarium (dinçlik) ve caldarium (sicaklik) bölümlerinden olusmaktaydi. Hamamin girisinde yer alan klineli odalar buralarda erkeklerin symposion (yemekli eglence) gerçeklestirdikleri mekânlardi. 2001 yilinda hamamin güneydogu kösesinde bir latrina (umumi tuvalet) tespit edilmistir. Yaklasik 25 kisilik oldugu düsünülen latrina IS II. yüzyil sonlarina tarihlendirililiyor.