Rusya istedi, kislik sebzede fiyatlar uçtu

Hava sogukluklari artarken, kislik sebzelere olan talep giderek artiyor. Bu durum, fiyatlarin da yükselmesine neden oluyor. Karnabahar, brokoli, lahana, pirasa gibi kislik sebze üreticilerinin yüzü gülüyor. KIS aylarina geldigimiz su günlerde soguk hava kendini hissettirmeye basladi. Hal ve is yeri tezgâhlarinda kislik sebzelerden ispanak, lahana, kereviz, gibi sebzeler kis aylari boyunca büyük ragbet görüyor. Yaz [&hellip]

Rusya istedi, kislik sebzede fiyatlar uçtu

Hava sogukluklari artarken, kislik sebzelere olan talep giderek artiyor. Bu durum, fiyatlarin da yükselmesine neden oluyor. Karnabahar, brokoli, lahana, pirasa gibi kislik sebze üreticilerinin yüzü gülüyor.

KIS aylarina geldigimiz su günlerde soguk hava kendini hissettirmeye basladi. Hal ve is yeri tezgâhlarinda kislik sebzelerden ispanak, lahana, kereviz, gibi sebzeler kis aylari boyunca büyük ragbet görüyor. Yaz dönemini umdugu gibi kapatamayan üretici, kis sezonundan ise fazlasiyla memnun. Uretici, ektigi ürünün kalitesinden memnun kalirken, tüccarlar ise çiftçilerin kapisinda bekliyor. Geçtigimiz yila göre fiyatlarinda artis olan ürünler büyük ragbet görüyor. Türkiye genelinde kislik sebzelere talep artmasiyla, fiyatlar beklentilerinde üzerine çikti. Kislik sebze üretimi yapan çiftçi, piyasalarin yükselmesi ve talebin artmasiyla adeta bu sezon voleyi vurdu. Özellikle Rusya’dan gelen yogun talep ve üretimin az olmasi, fiyatlari arttirdi. Geçtigimiz yila göre sebze fiyatlarinda en az 30 ila 50 kurus arasinda bir artis var.

 HASAT TAM GAZ DEVAM EDIYOR

Yaz döneminde özellikle domatesten istedigini alamayan Torbalili çiftçiler, umudunu kislik ürünlere baglamisti. Yaz döneminde ürün çesitliligi sinirliyken, kis döneminde ovaya ekilen ürün sayisi iki hatta üç katina kadar çikabiliyor. Yüz binlerce dönüm arazide kislik sebzeler ekilirken, meyve agaçlarinin da bakimi gerçeklestirildi. Yaz dönemini beklentilerin de altinda kapatan çiftçi, kis döneminde ise hareketliligin ve bereketin gelmesini arzuluyordu. Lahana, brokoli, kereviz, pirasa, ispanak, bezelye, fasulye, enginar gibi birçok kislik sebzenin hasadi büyük bir hizla gerçeklestiriliyor. Kisa en iyi sekilde hazirlanan çiftçinin yüzü hasat yaptikça gülmeye basladi. Ovada yetisen onlarca çesit sebze, üretildikten sonra Türkiye’nin dört bir yanina hatta dünyanin belirli ülkelerine gönderiliyor. Sebze cenneti olan Torbali ovasinda kis hareketliligi tam gaz devam ediyor.

 SEBZE CENNETI

Onlarca çesit sebze ve meyvenin yetistirildigi Torbali’da 550 bin hektar araziden 313 bini tarim amaçli kullaniliyor. Akdeniz iklimine uygun her türlü ürünün yetistirildigi ovada yüzde 48 oraninda sebze yetistiriciligi yapiliyor. Sebze üretimini yüzde 23 ile zeytin, yüzde 20 ile meyve üreticiligi takip ediyor. Ilçe tariminin büyük çogunlu ‘sulu tarim’ seklinde yapiliyor. Torbali’da 31.304 hektar olan kültür arazisinin 22. 529 hektarinda da sulu tarim, 8. 775 hektarinda da kuru tarim yapiliyor. Ilçemizde sulanabilir arazisinin çoklugu nedeniyle çesitli sebze ekimi-dikimi yaninda pamuk, incir, zeytin, seftali, hububat ekimi-dikimi ve son yillarda yogun olmak üzere çiçek ve sebze seraciligi da yapilmakta. Ilçede tarim arazileri üzerinde yilda 2 ürün alinabilmekte.

 FIYATLAR EN AZ 50 KURUS ARTTI

Geçtigimiz yillarda hem kislik hem de yazlik sebze ve meyve üretiminde umdugunu bulamayan çiftçi büyük bir sok yasamisti. Ovadan para kazanamayan üreticinin yüzü bu sene gülmeye basladi. Uretilen çesit çesit sebze ve meyveler, hem pazarlardaki tezgahlari süslerken hem de tarimsal sanayi de kullanildi.Kislik sebzelerde hasat ile birlikte ovada büyük bir hareketlilik de basladi. Karnabahar, enginar, brüksel lahanasi, kirmizi lahana, marul, lahana, biber, brokoli, ispanak, kabak, turp, pirasa, kereviz, maydanoz hasat edilip tüccarlara satiliyor. Rusya’dan büyük bir sebze talebi oldugunu dile getiren Fahrettin Kanza: “Ihracatin artmasi, ekim alaninin az olmasi, havalarin da soguk olmasi gibi etkenler, fiyatlarin artmasina neden oldu. Karnabahar 2 TL, brokoli 2 TL, pirsa 1,5 TL, kereviz 1,5 TL, kirmizi lahana da 1,5 TL’den asagi satilmiyor. Fiyatlar çok güzel. Çiftçinin yüzü gülüyor” diye konustu.

 

GÖKHAN YALKALK