Saglik primi devletten
Geliri asgari ücretin üçte birinden az olan 11 bin 130 kisinin primini devlet üstlendi. 7 bin 635 kisi ise 35 TL prim ödeyerek saglik hizmeti aliyor. GSS’nin üzerinden tam bir yil geçerken, vize yenileme basvurulari basladi. TORBALI Kaymakamligi Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi tarafindan binlerce kisi gelir testine tabi tutularak aile içerisindeki kisi basina düsen [&hellip]
Geliri asgari ücretin üçte birinden az olan 11 bin 130 kisinin primini devlet üstlendi. 7 bin 635 kisi ise 35 TL prim ödeyerek saglik hizmeti aliyor. GSS’nin üzerinden tam bir yil geçerken, vize yenileme basvurulari basladi.
TORBALI Kaymakamligi Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi tarafindan binlerce kisi gelir testine tabi tutularak aile içerisindeki kisi basina düsen gelir belirlendi. Buna göre geliri asgari ücretin üçte birinden az olan 11 bin 130 kisinin primini devlet üstlendi. 7 bin 635 kisi ise 35 TL prim ödeyerek saglik hizmetinden faydalaniyor. Test sonuçlarina göre 870 kisi 106 TL, 393 kisi ise 320 TL saglik primi ödeyerek hastanelerde ve çesitli saglik kurumlarinda tedavi görüp muayene olabiliyor.
YESIL KARTLI SAYISI 870 KISI AZALDI
GENEL Saglik Sigortasi kapsaminda uygulamaya konulan gelir testinin amaci, hem toplumun bütününü saglik güvencesi kapsamina almak hem de geliri bulundugu halde yesil kart ile saglik hizmeti alanlari tespit etmekti. Uygulama kapsaminda yesil karta son verilerek vatandaslar gelir testine alindi. Bu testle geliri yüksek olanlar tespit edilerek yesil kartli sayisinin azaltilmasi hedefleniyordu. Elde edilen sonuçlar, yesil kartli sayisinin geçmise göre bir nebze de olsa azaldigini ortaya koydu. Gelir testi öncesinde yaklasik 12 bin yesil kartli bulunurken, test sonucu primini devletin ödedigi kisi sayisi da 11 bin kisi oldu. O dönemde yetkililer, gelir testi uygulamasinin yesil kartli sayisini önemli ölçüde azaltacagini açiklamislardi. Torbali’da gerçeklestirilen uygulama sonucunda, Torbali Kaymakamligi Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi’nin basarili gelir testiyle yesil kart kapsamina giren kisi sayisinda azalma oldugu ögrenildi.
9 BIN KISI SAGLIK PRIMI ÖDUYOR
SOSYAL güvenlikte yeni bir dönemi baslatan gelir testi uygulamasiyla dar gelirlinin, issizin ve emekliligini bekleyenin saglik primini Devlet Hazinesi ödüyor. Diger yandan geliri yüksek olanlar ayiklanirken bu kisilerden saglik primi alinmaya baslandi. Gelir testine iki grup girdi. Birinci grubu hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar teskil etti. Ikinci grubu ise yesil kartli olan Torbali’da 12 bin, Türkiye genelinde ise 9,5 milyonluk kitle olusturdu. Testler sonucunda yesil kartli kitlenin sayisinda azalma yasandi. Bu kapsamda 11 bin 130 kisinin saglik primini devlet ödüyor. Daha önce hiçbir sosyal güvenlik kurulusuna kayitli olmayan kisilerden ise saglik primi alinmaya baslandi. Bu kapsamda yaklasik 8 bin 898 kisi saglik primi ödüyor.
VIZE YENILEMELERI BASLADI
AILE içindeki kisi basina geliri asgari ücretin üçte birinden az olanlarin saglik primini devlet üstlendi ve bu kisiler prim ödemeden genel saglik sigortalisi oldu. Geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasinda olanlar ise 35 TL saglik primi ödemeye basladi. Bu kapsamda 7 bin 635 kisi prim ödüyor. Asgari ücretle bu ücretin iki kati arasinda geliri çikanlar ise 106 TL prim ödüyor. Bu kapsamda 870 kisiye prim tahakkuk ettirildi. Aile içinde kisi basina geliri asgari ücretin iki katindan fazla olanlar ise 320 TL saglik primi ödüyor. En yüksek dilim olan bu kapsamda 393 kisi bulunuyor. Öte yandan, Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi’ndan yapilan açiklamaya göre, GSS’den faydalanip ve 1 yili dolduranlar için vize islemleri basladi. Vize islemini yapmayanlar, hiçbir saglik hizmetinden faydalanamiyor.