Sahte altın nasıl anlaşılır?
Altında sahteyi gerçeğinden ayırmanın zor olduğuna dikkati çeken uzmanlar, bunu ancak tecrübeli kuyumcuların ayırt edebileceğini ama tüketicilere de fikir verecek yöntemlerin olduğunu söylediler.
Altın genelde manyetik değildir. Bu yüzden mıknatısa yaklaştırdığınızda çekim oluşmaması gerekir.
Özgül ağırlığı yüksek olduğundan, altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdır. 22 ayar altının sesi tok çıkar, sahte ya da düşük ayarlı altınların ise daha tizdir. Gerçek altının piyasa fiyatının çok altında satılamayacağını hatırlatan uzmanlar, ucuz altınlara aldanılmaması gerektiğini belirttiler.
MIKNATIS TESTİ: Altın bir mıknatısa tuttuğunuzda çekim oluşmaz. Eğer mıknatıs tarafından çekiliyorsa, takınız sahte olabilir.
AĞIRLIK TESTİ: Altın, özgül ağırlığı yüksek bir elementtir. Bu nedenle de altın takılar, sahtelere oranla çok daha ağırdır.
DAMGA TESTİ: Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yer almıyorsa, sahte olma olasılığı yüksektir.
FİRMA DAMGASI: Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar. Damgalı ürünlerin sahte olması ihtimali çok düşüktür.
RENK TESTİ: Yeşil altının, kendine özgü bir rengi vardır. k Bakır ve pirinç renginde değildir.
FİYAT TESTİ: Gerçek altın hiçbir zaman çok ucuza satılmaz.