Sakız fiyatına karpuz

Yaz aylarının gözdesi olan karpuzun hasadının son günleri yaşanıyor. Büyükşehirlerde ve marketlerde kilosu 75 kuruş ve 1 lira arasında değişen karpuzun ovadaki fiyatı ise 20 kuruş.

Sakız fiyatına karpuz

YAZ aylarının en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuzda hasadın son günleri yaşanıyor. Hasadın ilk zamanlarında üreticilerin yüzünü güldüren karpuz hasadın son günlerinde üreticiyi üzdü. Pek çok üretici karpuzun neredeyse sakız fiyatına düşmesiyle ürünlerinin tarlada kaldığı hatta yandığını söyledi. Ürünlerinin elde kalmasını istemeyen çiftçiler ise toptan satış yaparak zarardan kar yapmak istiyor. Torbalı’da bu yıl yaygın bir şekilde yapılan karpuzun verimi de çok yüksekti. Hasadın ilk zamanlarında tarlada kilosu en az 1 lira olan karpuzun şimdilerde ise tarlada 20 kuruş bile yapmıyor. Talebin azalmasıyla birlikte karpuz tezgahlarda 75 kuruşa kadar düşmüş durumda. Bu durum tarlaya da yansıyınca çiftçi mağdur oldu. Geçimini karpuzdan sağlayan çiftçiler masraflarını dahi kurtaramadıklarını belirtti.
ÇİFTÇİ MEMNUN DEĞİL
Karpuzun yetiştiği birçok bölgede olduğu gibi Torbalı’da da karpuz üreticileri düşen fiyatlardan dolayı karpuzunu tarlada bırakmak zorunda kaldı. Ovada bu yıl karpuz üretimi geçtiğimiz yıla göre büyük bir artış gösterdi. Ancak fiyatların düşmesi, alıcının olmaması ve toplama maliyetlerinin artması nedeniyle karpuzlar tarlada bırakıldı. Piyasada karpuzun az talebin yüksek olmasından dolayı fiyatlar uzun süre 1,5 liradan devam etti. Daha sonra 1 liraya düşen karpuzda üretim artıp, rağbet azalınca olan üreticilere oldu. İlçenin birçok yerinde üretim yapan çiftçiler, bir dönümlük tarlada toptan fiyatı 2 bin TL olan karpuzun şimdilerde 500 lira ettiğini söyledi. İşin ceremesini kendilerini çektiğini sefasını ise işletmelerin çektiğini belirten çiftçiler tarladaki fiyatının 4 katına satılmasına tepki gösterdi.
FİYAT FARKI
Hasada güzel girdiklerini ancak son günlerde her şeyin tersine döndüğünü belirten karpuz üreticileri, “Hasatın ilk zamanı beklediğimizden fazla ilgi ve fiyat oldu. Ancak daha sonra üretim arttı ve karpuz sakız parasına düştü. Kimi ürünü tarlada bıraktı kimi de daha fazla zarar etmeyim diye toptan verdi. Karpuza iyi fiyatına satan sattı ancak satamayan zarar etti. Olan yine çiftçiye oldu. Tarlada para yapmayan ürün işletmelerde ve marketlerde 1 liraya satılıyor. Neredeyse 5 katı fark var ve bizim emeklerimize yazık oldu. Bu senede böyle geçmiş oldu. İnşallah seneye aynı tablo ortaya çıkmaz.’’ dedi. Hamza BODUR