Salçalık domateste rekor kayıp

Torbalı’da ovanın şampiyonu olarak nitelendirilen domates, tuta ve mildiyö hastalıklarına da baş kaldırdı. Bir önceki yıl elde ettiği verilerin üzerine çıkan kırmızı altın, bölgenin yine geçim kaynakları arasında zirveye yerleşti.

Salçalık domateste rekor kayıp

TARIMA dayalı sanayi bölgesi olan ve 2017 yılında 447 bin 102 ton sebze, 73 bin 910 ton da meyve üretimine ev sahipliği yapan Torbalı, 37 bin 520 bin dekarda yetiştirilen domates üretiminde 332 bin 838 tonluk verim elde etti. Yakaladığı veriyle ovanın şampiyonu konumuna gelen domatesin kıymete bindiği Torbalı’da, 2018 yılında bu ürüne yönlenen üreticiler, ekimi 44 bin 810 dekar alana yaydı. Kazanç sağlamayı beklerken, bahar mevsiminde zamansız etkili olan yağışlar nedeniyle kırmızı altında oluşan tuta ve mildiyö hastalıklarıyla cebelleşen üreticiler, ekim alanlarının artmasına rağmen büyük bir verim kaybıyla karşılaştı. Sezonu zararla kapatan çiftçilerin çarpıcı rakamsal kayıplarını kamuoyuna duyuran TÜİK, 2018 yılında Torbalı’da domates üretiminin hastalığa rağmen tırmanışını sürdürdüğünü belirledi. Buna göre, 2017 yılında 332 bini aşkın verimin elde edildiği ilçede 2018 yılında bu rakam 377 bin 185 tona yükseldi.

SALÇALIK DOMATESTE REKOR KAYIP

Geçen yıl 521 bin 833 ton sebze ve meyve üretiminin gerçekleştiği Torbalı’da sadece sebze üretiminin 377 bin 185 tonunu oluşturarak, Küçük Menderes Havzası’nda yeni bir rekora daha imza atan domates, hastalığa rağmen ovanın şampiyonu oldu. Tat, Tukaş ve Özgörkey gibi dev gıda fabrikalarının faaliyetlerini sürdürdüğü Torbalı’da, 2019 yılı üretim sezonu için hazırlıklara geçilirken, devasa rakamlara ulaşan domates üretiminin bu yıl da tırmanış serüvenine devam etmesi bekleniyor. Tuta ve mildiyö hastalıklarının sofralık ve salçalık alanları vurduğu ilçede kayıplar, rakamsal verilerde de kendini gösterdi. Bin 850 dekar alan üzerine ekimi yapılan sofralık domateste dekar başına 6 bin 500 ton kayı yaşanırken, elde edilen üretim ise 12 bin 25 tonlarda seyretti. Salçalık domatesin üretim merkezi olarak anılan Torbalı’da, 42 bin 960 dekar alanı kırmızı altında donatan üreticiler, 365 bin 160 ton verim elde ederken, dekar başına 8 bin 500 ton kayıp yaşadı.

AVRUPA’YA İHRAÇ EDİLDİ

44 bini aşkın dekar alanda ekimi yapılan domatesin bölgenin yine en önemli geçim kaynakları sıralamasında ilk sırada yer aldığını açıklayan Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, ilçede bir yanda dev salça fabrikalarının bir yanda da büyük kurutma seralarının yer aldığını söyledi. TÜİK’in açıkladığı verilerin oldukça çarpıcı olduğuna değinen Girgin, “Sera alanlarında kurutulan domatesler aynı zamanda Avrupa’nın Kanada ve ABD gibi ülkelerine gönderiliyor ama şunu belirtmeden de geçemeyeceğim. Bu yıl ki verilerin 2017 yılındaki verilerin altına düşmemesi, ekim alanlarının artmasıyla alakalı. Torbalı’da tuta ve mildiyö hastalıkları olmasaydı domates üretimi 500 bin tona kadar yükselirdi. Başka bir deyişle ekim alanı arttı ama verim düştü.” diye konuştu.  Murat CAN