Salgın sürecinde Torbalı’da bin işletme kapatıldı

Koronavirüs kısıtlamaları doğrultusunda yayınlanan genelge ile Torbalı'da tam 1000 işletme kepenk kapattı. İşletme sahipleri kira ve faturalar nedeniyle iflasın eşiğine geldi

Salgın sürecinde Torbalı’da bin işletme kapatıldı

Koronavirüs vaka sayısının en fazla olduğu ikinci il olan İzmir’deki bütün ilçelerde hayat durma noktasına geldi. Yayınlanan genelgeyle kahvehane, spor salonu, restoran, kuaför başta olmak üzere birçok farklı sektörde hizmet veren işletme kepenk kapatmak zorunda kaldı. Kısa Çalışma Ödeneğiyle kapatılan işletmelerde çalışanların hakları korunurken işletmeciler kiralarını ödemeye devam ediyor. Hiç para kazanmadan giderlerini karşılamaya çalışıyor. Krize dönen sorun Torbalı esnafını da vurdu.

“ESNAF İÇİN YENİ BİR DÜZENLEME GEREKİYOR”

İnsanların ortak kulanım alanlarına sahip oldukları işletme virüsün temas yolu ile bulaşma riskini en aza düşürmek amacıyla geçici süreliğine kapatıldı. İşletmelerin ne zaman hizmete gireceği konusunda henüz net bir tarih bulunmuyor. Torbalı’da da 60 mahallede 1000 işletme yasak sebebiyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. İlçe esnafı dükkan kirası ve borçlarını ödeyerek bu sıkıntılı süreci atlamaya çalışıyor. Torbalı Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü, oda üyelerinin ekonomik sorunlarının giderek arttığını ifade ederek “İlçemizde koronavirüs salgını nedeniyle kapatılan 1000’e yakın işletmemiz var. Birçoğunun dükkanı kira ve dükkanları dışında ek gelirleri yok. İş yaparak para kazanmadan giderlerini karşılamaya çalışıyor. Bir an önce kira başta olmak üzere diğer giderlerinin ertelenmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor” diyerek durumu özetledi.