Sanal alemde imajimiz kötü

Hatiri sayilir bilgi siteleri ve interâktif sözlüklerde Torbali, sosyal yasantisi az ve intiharin öne çiktigi ilçe olarak yansitiliyor. Dünyanin en prestijli sitelerinden Wikipedia: Yasanamaz hale gelmesi kaçinilmaz bir sonuç olacak! TUM dünyada internet kullanimi ve sosyal medyanin kullanimi yayginlasirken, interaktif sözlüklerin ve internet ansiklopedilerinin de sayisi artiyor. Interaktif sözlüklerin son yillarda sanal ortamda birinci tercih [&hellip]

Sanal alemde imajimiz kötü

Hatiri sayilir bilgi siteleri ve interâktif sözlüklerde Torbali, sosyal yasantisi az ve intiharin öne çiktigi ilçe olarak yansitiliyor. Dünyanin en prestijli sitelerinden Wikipedia: Yasanamaz hale gelmesi kaçinilmaz bir sonuç olacak!

TUM dünyada internet kullanimi ve sosyal medyanin kullanimi yayginlasirken, interaktif sözlüklerin ve internet ansiklopedilerinin de sayisi artiyor. Interaktif sözlüklerin son yillarda sanal ortamda birinci tercih haline gelmesinin en önemli sebebi ise, yazarlarina sagladigi ifade özgürlügü. Birçok yer ve konu hakkinda internet sinirsiz bilgiye aninda ulasmak mümkün. Torbali son yillarda Izmir ve ülke ekonomisine sundugu katki, cazibe merkezi haline gelmesi ve gelisimi ile gözdoldururken bu olumlu gelisimin sanal aleme pek yansimadigi görülüyor. Hatiri sayilir bilgi siteleri ve interaktif sözlüklerde ilçe, sosyal yasantisi az, sigara ve intiharin ön plana çiktigi ilçe olarak yansitiliyor.  Eksi, ITU, Uludag gibi interaktif sözlük kullanicilari Torbali’yi sigaranin merkezi olarak tanimlarken, internet ansiklopedisi Wikipedia, Torbali’nin yakin zamanda yasanmaz hale gelecegini iddia ediyor. Torbali’da yasayan veya ilçeyi ziyaret edenlerin izlenimleri hiç de iç açici degil. Geçtigimiz yillarda yasanan intihar olaylari da sanal alemde Torbali’nin adinin geçmesine neden olmustu.

INTIHAR VE SIGARA…

SIGARA ve intihar… Sanal alemde Torbali denince akla bu iki sey geliyor. Ayrica ilçe sanal âlemde pek popüler degil. Dört büyük sözlükte Torbali hakkinda yazilan “entry” sayisi sadece 67 adet. Wikipedia: “Yakin bir gelecekte, Torbali’nin yasanamaz bir hale gelmesi kaçinilmaz bir sonuç olacaktir”, Eksi Sözlük: “Intihar vakalari ile ünlü ilçe”, Uludag Sözlük: “Son 10 ayda 56 kisinin intihar ettigi söylenen ilçe. Enteresan. Içtigimiz sigaralarin hemen hemen tamaminin üretildigi izmir’in dibindeki ilçe”, ITU Sözlük: “intihar vakalari ve PhilSA ve JTI fabrikalari ön planda”, Kötü Sözlük: “Sosyal açidan yetersiz” tespitlerine yer vermis.
Sanal âlemde imajimiz kötü

TORBALI’NIN sanal alemdeki imaji oldukça kötü. Eksi, ITU, Uludag gibi interaktif sözlük kullanicilari Torbali’yi sigaranin merkezi olarak tanimlarken, internet ansiklopedisi Wikipedia, Torbali’nin yakin zamanda yasanmaz hale gelecegini iddia ediyor. Torbali’da yasayan veya ilçeyi ziyaret edenlerin izlenimleri hiç de iç açici degil. Geçtigimiz yillarda yasanan intihar olaylari da interaktif sözlüklerde Torbali’nin adinin geçmesine neden olmustu. Sigara ve intihar… Sanal alemde Torbali denince akla bu iki sey geliyor. Ayrica ilçe sanal âlemde pek popüler degil. Dört büyük sözlükte Torbali hakkinda yazilan “entry” sayisi sadece 67 adet.

WIKIPEDIA: TORBALI YASANMAZ BIR HÂLE GELECEK

WIKIPEDIA “Özgür Ansiklopedi” kullanicilarinin ekledigi bilgilerle güncellenen sanal bir ansiklopedi sitesi. Dünyanin en prestijli web sitelerinden olan Wikipedia, su anda yedinci sirada yer aliyor. Sanal ansiklopedi günümüzde, özellikle ögrencilerin en önemli bilgi kaynagi durumunda. Torbali basligi altinda; ilçenin tarihçesine, cografi özelliklerine ve ekonomik bilgilerine erismek mümkün. Ekonomi basligi altinda; 1989 yilindan bu yana, kurulan uluslararasi fabrikalar sayesinde gelistiginden ve nüfusun o yillardan sonra büyük artis gösterdiginden bahsediliyor. gelisen sanayi ile birlikte onlarca fabrikanin açilmasinin ise bölge halkinin zararina oldugundan dem vuruluyor. Özgür Ansiklopedi’de Torbali basligi altinda Torbali’nin hali su sekilde özetleniyor: “Fabrika sahiplerinin ve de arazilerini satan sahislarin disinda kimsenin bir yarar sagladigi söylenemez. Yeni is alanlarinin açildigi söylemi ise sadece bir avuntu. Yakin bir gelecekte, Torbali’nin yasanamaz bir hale gelmesi kaçinilmaz bir sonuç olacaktir”

INTIHARLAR ILE UNLU

ITU Sözlük ve Uludag Sözlük adini aldigi üniversiteler bünyesinde açilmis ama ulusal çapta üne kavusmus interâktif sözlükler. ITU Sözlük’te intihar olaylari ve yine ilçenin sigara üretim merkezi olusu ön planda. ‘bresson s sister’ mahlasli yazar: “Psikolojik danismanin da dahil oldugu intihar vakalariyla ünlü ilçe” olarak tanimliyor Torbali’yi. ‘Chicqo’ mahlasli yazar ise 2009 yilinda yazdigi yazida AKP’nin asla bu ilçede birinci parti olamayacagi kehanetinde bulunmus. Uludag Sözlük’te ise yine intihar vakalari ve PhilSA ve JTI fabrikalari ön planda.

SOSYAL AÇIDAN YETERSIZ

SÖZLUK âlemine yeni bir soluk getiren, Torbalili gençlerin kurdugu Kötü Sözlük’te de Torbali basligi altinda da Torbali güzellikleri ile degil de, sigara fabrikalarini bünyesinde bulundurmasiyla aniliyor. Bunun yaninda ilçede sik sik cinayet olaylarinin yasandigindan da bahsediliyor. ‘barbarosdemir’ mahlasli bir yazar ise Torbali’yi su sekilde tanimliyor: “Solcularin ve sagcilarin, en uç noktalarinda olanlarindan olusan siyasi gruplara sahiptir”. Sözlükte ayrica ilçenin Izmir’in disinda kaldigindan ve sosyal açidan yetersiz oldugundan da söz edilmis.

FETI OKUROGLU’NU HATIRLATIYOR

INTERAKTIF sözlükler arasinda Torbali’nin en çok bahsinin geçtigi yer Eksi Sözlük. Dünya’da türünün ilk örnegi olan Eksi Sözlük 1999 yilindan beri yayinda. Bu sözlükte yazilanlara bakilinca daha çesitli tespitler yapilmis oldugu görülüyor. Eksi Sözlük’te ilçenin antik kenti Metropolis’ten bahsedilirken, ilçedeki köylerin isimleri de yer aliyor. Ancak bütün bunlar Torbali’nin yine sadece sigara üretimi ve intihar vakalariyla gündeme gelmesine engel olmamis. Ayrica sosyal etkinligin az olusu da yazarlarin tespitleri arasinda. ‘Baysali’ mahlasli bir yazar ise ilçenin kendisine, Feti Okuroglu’nu hatirlattigini yazmis.