Sanayide çırak yok
Atatürk, Sarbek, Emek, Güneş, Ayrancılar ve Pancar sanayi sitelerinde 1000’den fazla esnaf bulunurken, çırak sayısı 300’ü geçmiyor. Her üç esnaftan sadece 1 tanesinde çırak bulunuyor. ÜRETİME dayalı sanayisi ile dikkat çeken Torbalı, esnafında yoğunlukta olduğu bölgelerin başında geliyor. İlçede 1000’den fazla esnaf bulunurken, 6 sanayi sitesinde her gün binlerce kişiye hizmet veriliyor. Sanayide işlerin yoğunluğu [&hellip]
Atatürk, Sarbek, Emek, Güneş, Ayrancılar ve Pancar sanayi sitelerinde 1000’den fazla esnaf bulunurken, çırak sayısı 300’ü geçmiyor. Her üç esnaftan sadece 1 tanesinde çırak bulunuyor.
ÜRETİME dayalı sanayisi ile dikkat çeken Torbalı, esnafında yoğunlukta olduğu bölgelerin başında geliyor. İlçede 1000’den fazla esnaf bulunurken, 6 sanayi sitesinde her gün binlerce kişiye hizmet veriliyor. Sanayide işlerin yoğunluğu gün geçtikçe artarken, ustalar çırak bulmakta zorlanıyor. Bunun en büyük kanıtı ise Atatürk Sanayi Sitesi’nin hemen içerisinde bulunan Torbalı Mesleki Eğitim Merkezi. Daha birkaç yıl önce 700’e yakın öğrencisi bulunan merkezde bugünlerde 428 öğrenci eğitim görüyor. Sanayideki çırak sayısının azalması, Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki öğrencilerin günden güne erimesine neden oldu. Çırakların yetişmemesi, gelecek yıllarda kalifiye eleman sıkıntısının daha fazla hissedilmesine neden olacak.
4+4+4 ÇIRAKLIĞA İLGİYİ AZALTTI
Geçmişte ‘Altın bileziği’ takma uğruna karın tokluğuna çalışan çocuklar bu gün haftalık 100 TL’ye bile çalışmıyor. Çırak bulmak, çırak yetiştirmek eski günlerde kaldı. Geçmişte, altın bilezik olarak adlandırılan zanaatı öğrenme uğruna, karın tokluğuna çalışan çıraklar, bugün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Geçmiş yıllarda ebeveynler, meslek öğrensin diyerek çocuklarını, belirledikleri bir ustanın yanına, ‘Eti senin kemiği benim’ diyerek bırakırdı. Bugün ise işler tam tersine dönmüş vaziyette. Ebeveynler çocuklarının sanayide çalışıp meslek sahibi olmasını değil, masa başı işlerde çalışmasını istiyor. Özellikle eğitimde 4+4+4 sisteminin de getirilmesi, çıraklığın yavaş yavaş ölmesine yol açtı. 8 yıllık eğitimi bitiren öğrenciler, lise eğitimini yarıda bırakıp sanayide çalışma başlıyor. Ama ömürleri bir iki hafta oluyor.
MESLEKİ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ SAYISI AZALIYOR
150 bin nüfuslu Torbalı’da Atatürk, Sarbek, Emek, Güneş, Ayrancılar ve Pancar sanayi siteleri bulunuyor. Bu sitelerde 1000’den fazla esnaf bulunuyor. Her esnafta en az 1 çırak olması gerekirken, bu sayının neredeyse üçte 1’i bulunuyor. Bir zamanlar 700’den fazla öğrencinin eğitim gördüğü Mesleki Eğitim Merkezi’nde öğrenci sayısı sadece 428. Bunların yaklaşık 300 tanesi sanayiden gidiyor. Bu da her üç esnaftan 2 tanesinin çıraksız olduğunu gösteriyor. Mesleki Eğitim Merkezi’nde, Ahşap Teknolojisi, Elektrik Teknolojisi, Güzellik ve Saç Bakımı, İnşaat Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri, Motorlu Araçlar Teknolojisi ve Makine Teknolojisi bölümleri yer alıyor. Esnafın çırak ihtiyacı gün geçtikçe artarken, sanayide çalışan çırak ve kalfa sayısı da günden güne azalıyor. Bu durum, küçük esnafın gelecek yıllarda yok olmasına bile yol açabilir. 2014-2015 eğitim öğretim döneminde yaklaşık 200 kişi kayıt yaptırırken, bunların 50 tanesi daha yıl bitmeden okuldan ayrıldı.