Sanayide prim usulü çalışma sistemi

Hükümet tarafından yapılan zammın ardından asgari ücretin 4253 liraya yükselmesiyle birlikte işverenler çeşitli yöntemler geliştirmeye başladı. Bu furyaya Torbalı Sanayi Sitesi'ndeki bazı esnaflarda katıldı

Sanayide prim usulü çalışma sistemi

Hükümet tarafından yapılan zammın ardından asgari ücretin 4253 liraya yükselmesiyle birlikte işverenler çeşitli yöntemler geliştirmeye başladı. Bu furyaya Torbalı Sanayi Sitesi’ndeki bazı esnaflarda katıldı. Yüzlerce kişinin ekmek kapısı olan Torbalı Atatürk Sanayi Sitesi’ndeki esnaflar, mesleklerini öğretecek çırak ve kalfa bulamakta zorluk çekerken, işe alınacaklara maaş yerine yüzdelik pay vermeyi tercih etmeye başladı. Asgari ücretin 4 bin 250 lira olmasıyla birlikte yüzdelik vererek personel çalıştırmanın artan gider maliyetleri sebebiyle daha fazla tercih edildiği öğrenildi.

İŞÇİLER MEMNUN GÖZÜKMÜYOR                                                                   

Sanayideki yeni sistem işverenlere göre hem kendi yüklerini azaltıyor hem de personele, işverene yakın bir ücret alabilme şansı sağlıyor. Çalışanlara iş başına yüzde vermeye başlayan esnaf sayısı her geçen gün artarken işçiler durumdan memnun gözükmüyor. Parça başı ücret uygulamasının aynı şekilde olmasa bile daha önce de var olduğunu söyleyen işçiler, bu uygulamayla garanti paralarının kesildiğini ve geçinmelerinin zorlaştığını ifade ediyorlar. Hiçbir ustanın çalışanına yüzde 50 pay vermeyeceğinin altını çizen işçiler yüzde 20 pay üzerinden bir hesaplama yapıldığında işçinin tek başına işverene ayda 20 bin liranın üzerinde para kazandırması halinde ancak asgari ücret tutarında ödeme alabileceğini söylüyorlar.