Savas en çok çocuklari vurdu
Savas en çok Suriyeli çocuklari vurdu. Çocuklar, okullarina gidemiyor ve vatanlarindan ayri gurbet elde hayatta kalma mücadelesi veriyor. Tek istekleri ise savasin sona ermesi SURIYE’DE iki yildir süren iç savas, en fazla çocuklari vurdu. Yurtlarindan göç ederek Türkiye’ye gelen çocuklar, ailelerine destek olmak adina insaatlarda ve tarlalarda amele veya boyacilik yapiyor. Ayrica mendil satarak aile [&hellip]
Savas en çok Suriyeli çocuklari vurdu. Çocuklar, okullarina gidemiyor ve vatanlarindan ayri gurbet elde hayatta kalma mücadelesi veriyor. Tek istekleri ise savasin sona ermesi
SURIYE’DE iki yildir süren iç savas, en fazla çocuklari vurdu. Yurtlarindan göç ederek Türkiye’ye gelen çocuklar, ailelerine destek olmak adina insaatlarda ve tarlalarda amele veya boyacilik yapiyor. Ayrica mendil satarak aile bütçelerine katkida bulunan çocuklara bile rastlamak mümkün. Emperyalist güç ABD basta olmak üzere Avrupa Devletleri ve Türkiye’nin açiktan destegiyle ülkelerinde yasanan iç savastan dolayi ölüm korkusuyla yasamaktan kaçip aileleriyle birlikte Torbali’ya siginan çocuklar, emek sömürüsünün en güzel örnegini olusturuyor. Egitim bile alamayan Suriyeli çocuklari nasil bir gelecek bekledigi ise tam bir muamma.
UCUZ IS GUCU
TORBALI’DA yaklasik 100 Suriyeli aile yasiyor. Yasamlarini sürdürebilmenin telasinda olan aileler bir yandan da çocuklarinin egitimini tamamlamalari için büyük ugras veriyor. Türkiye’de çesitli bölgelere yerlesen Suriyeli vatandaslarin yasam ve çalisma kosullari ise her gün giderek daha da zorlasiyor. Suriyelilerin Izmir’de yerlestikleri yerlerden biri de Torbali. Suriyeliler, burada çesitli islerde çok kötü kosullar altinda çalisiyor. Burada yasamlarini sürdürebilmek için insaatlarda, tekstil fabrikalarinda ve tarlalarda kaçak olarak çesitli islerde çalistirilan Suriyeliler, bir an önce savasin sona ermesini istiyor.
ULKEMIZE DÖNMEK ISTIYORUZ
SAVAS en çok da bu ailelerin çocuklarini vurdu. Torbali’daki müteahhitler ve toprak sahipleri tarafindan “misafir” edilen bu aileler aslinda ucuz is gücü ihtiyacini karsilamak için biçilmis kaftan olarak görülüyor. Aileler pencereleri naylon veya kartonla kapli, yikik dökük gecekondu evlerde kaliyor. Erkekler, insaatlarda düsük ücretle ve hiçbir güvenceleri olmadan amelelik yaparken, kadinlar da tarlalarda çok kötü kosullar altinda çalisiyor. Yaslari 8 ile 13 arasinda degisen çocuklar tekstil fabrikalarinda ve mahalle aralarinda yer alan fason isletmelerde temizlik isçisi olarak çalistiriliyor. Çocuklarin en büyük hayali okula baslayabilmek. Ö.H. isimli genç, savasin bitmesi ve ülkesine dönmesi için her gün dua ettigini söylüyor.