Savasa gidemeyinde Türkiye’nin en hizli 'hattat'i oldu
KUSÇUBURUN Mahallesi'nde tüm Türkiye tara-findan taninan ve yaptigi eserlerle birçok camiye ha-yat veren bir hat sanatçisi yasiyor. Mütevazi bir evde yasamini sürdüren 80 yasindaki hattat, evinin duvar-larini hat sanatiyla süslemis. 36 yildir bu meslegi ida-me eden Gazi Hattat, bu sanati kendi kendine ögren-di. Gazi Hattat, Türkiye'deki en seri hat sanati yapan usta olarak biliniyor. Bu [&hellip]
KUSÇUBURUN Mahallesi’nde tüm Türkiye tara-findan taninan ve yaptigi eserlerle birçok camiye ha-yat veren bir hat sanatçisi yasiyor. Mütevazi bir evde yasamini sürdüren 80 yasindaki hattat, evinin duvar-larini hat sanatiyla süslemis. 36 yildir bu meslegi ida-me eden Gazi Hattat, bu sanati kendi kendine ögren-di. Gazi Hattat, Türkiye’deki en seri hat sanati yapan usta olarak biliniyor. Bu sanatin yok olma tehlikesi ile karsi karsiya kaldigini söyleyen Gazi Hattat, sim-diki birçok kisinin bilgisayarla bu isi yaptigini ifade etti. Büyük hattat ustasi, 36 yillik süre içerisinde 100’ü askin kisi yetistirdigini ifade etti.
KENDI ÇABALARI ILE ÖGRENDI
OSMANLI Devleti’nden günümüze kadar gelen sanatlarin basinda gelen hat sanati, yok olma tehli-kesiyle karsi karsiya. Hat sanati yaziya verilen de-gerin bir simgesidir. Hattat ustalari genellikle “güzel yazi yazan ustalar” olarak bilinir. 1954 yilinda Kore Savasi’na katilan Gazi Hattat, burada vücudunun farkli üç yerinden kursun yedi. Ancak iyilesir iyiles-mez yine cephelerde çarpisti. Tek dilegi sehit olmakti fakat bu istegine ulasamadi. Gazi Hattat, 1974 yilin-da Kibris Baris Harekati’na katilmak istedi, ama bu istegi cevapsiz kaldi. Hattat, “Mersin’de bir camiye girdim. Duvarlardaki yazilar çok dikkatimi çekti. Bunlari kopyalayarak, kendim yeniden yazmaya basladim. 6 yil sonunda iyi bir hat ustasi oldum.”
SANATIN PARASI DEGIL TAKDIRI OLUR
HAT sanatinin her türlü ör-neklerini kolaylikla yapabilen Gazi Hattat, Akdeniz, Ege ve Iç Anadolu Bölgeleri’nde on-larca camide çalisma yapti. Bu isi para için yapmadigini söyleyen Gazi Hattat, “Sa-natin parasi olmaz, takdiri olur. Suanda evimin du-varlarinda 136 tane hat eseri var. Evimde oldukça degerli eserler bulunuyor. Bu esleri satarak fakirlere yardimci olmak istiyorum. Ayrica, artik bu sanati icra eden pek kalmadi. Bu is sabir isidir. Simdilerde bilgisayarla bu isi yapiyorlar. Ama bu sanat elle yapilmasi gereken bir sanattir. 36 yillik sanat hayatimda yüzlerce kisiye ders verdim ve vermeye de devam edecegim” seklinde konustu.