SBS’de yanlis tercih yapmayin
SBS’de tercih sisteminin degismesiyle birlikte ögrencileri ve aileleri tercih telasi sardi. Tercih edilecek olan 10 okul, asil ve yedek liste olarak kabul ediliyor. Kavram Dershanesi kurucularindan Çetin Aslan, ögrencileri uyardi. 8. sinifi bitiren ögrenciler, bu yil lise tercihlerini tek liste üzerinden yapacak. Seçilecek 10 okul, adayin hem asil hem de yedek listesi olarak kabul edilecek. [&hellip]
SBS’de tercih sisteminin degismesiyle birlikte ögrencileri ve aileleri tercih telasi sardi. Tercih edilecek olan 10 okul, asil ve yedek liste olarak kabul ediliyor. Kavram Dershanesi kurucularindan Çetin Aslan, ögrencileri uyardi.
8. sinifi bitiren ögrenciler, bu yil lise tercihlerini tek liste üzerinden yapacak. Seçilecek 10 okul, adayin hem asil hem de yedek listesi olarak kabul edilecek. Ancak çogu düz lisenin anadolu lisesine dönüsmesi ve tercih süresinin 6 günle kisitli olmasi ögrencileri endiselendiriyor. Uzmanlar, okullarin iyi arastirilmasini ve siralamanin puani yüksek olandan garanti olana dogru yapilmasini tavsiye ediyor. Kavram Dershanesi’nin Kurucu Müdürü Çetin Aslan, tercihler konusunda ögrencileri ve velileri uyardi. Rehberlik servislerinin ücretsiz olarak ilçedeki bütün ögrencilere tercih konusunda yardimci oldugunu belirten Aslan, ögrencilerin bu hizmetten yararlanabileceklerini ifade etti.
TERCIH SURESI SADECE 6 GUN
MILLI Egitim Bakanligi (MEB), Seviye Belirleme Sinavi’na (SBS) giren 8. sinif ögrencileri için lise tercihini tek liste üzerinden yapma kurali getirdi. Eski sistemdeki karmasayi çözmek için getirilen bu yeni uygulama, ögrenci ve velileri zor durumda birakti. Ögrenciler kaydolmak istedikleri liseleri 10 tercihte siralayacak. Bu, adayin hem asil hem de yedek listesi olacak. Ögrenci, tercih ettigi okullardan birine asil veya yedek olarak yerlesemezse sistem, adayi otomatik olarak bir okula kayit edecek. Böylece ögrenci açikta kalmayacak. Asil mesele ise ögrencinin kendi düzeyine uygun bir okula yerlesip yerlesemeyecegi. Bu yil çogu düz lise, anadolu lisesine dönüstürüldü. Bu da bütün anadolu liselerinin ayni kalitede olmadigi anlamina geliyor. Uzmanlar, sonradan pismanlik yasanmamasi için okullarin iyi arastirilmasi ve tercihlerin en zor olandan garanti olana dogru siralanmasi gerektigini belirtiyor. Sürenin kisaligi ise bir baska handikap. Uzmanlara göre 1521 Temmuz tarihleri arasindaki 6 günlük süre adayin seçecegi okulu tanimasi açisindan yeterli degil.
“TERCIHLERI DIKKATLI YAPIN”
TORBALI’DAN yaklasik 6 bin ögrencinin girdigi ve son kez yapilan Seviye Belirleme Sinavi’nda, adaylar 10 tercih üzerinden yerlesmek istedigi okullari seçebilecek. Ancak adayin hem asil tercihleri hem de yedek tercihleri yaptigi bu liste üzerinden gerçeklestirilecek. Tercih listesi sadece bir kez hazirlanacak. Onaylama isleminden sonra degistirilemeyecek. Bu noktada 10 tercihlik listenin dogru siralanmasi büyük önem tasiyor. Hem asil yerlestirme için hem de devamindaki yedek yerlestirmede 10 tercihlik bu listenin kullanilacagini hatirlatan Kavram Dershanesi Kurucu Müdürü Çetin Aslan, “Tercihlerin çok dikkatli bir biçimde yapilmasi gerekiyor. MEB, tercihlerle alakali okul listelerini pazartesi yayinlayacak. Adaylarin bu listeleri inceleyerek kendi puanlarina, yüzdelik dilimlerine ve genel basari siralarina en uygun okullari yazmalari lazim. Bu yilki sinavin zor olmasi sebebiyle puanlar biraz düstü. Bu nedenle puanlar yaniltici olabilir. Geçen yilki yüzdelik dilimleri ve genel basari siralamalarini baz alarak tercih yapilmasi sart” diye konustu.
BASARI SIRALAMASINA GÖRE TERCIH YAPIN
DERSHANE olarak ilçedeki bütün ögrencilere lise ve üniversite tercihleri konusunda yardimci olduklarini ifade eden Çetin Aslan, ögrencilerin uzman kisilerden destek almasi gerektigini belirtti. Tercih siralamasi yaparken okullarin çok iyi arastirilmasi gerektigini söyleyen Aslan, ögrencilerin ve velilerin anadolu liselerinin avantajini üniversite sinavi avantaji olarak gördüklerini ifade etti. Okullari tercih listesine eklerken gözetmeleri gereken en önemli seyin; okul bes yilliksa yabanci dil egitimi, fenteknoloji bazinda farkli bir çalisma sekli ve bunun gibi ekstra özellikleri olmasi. Bu özellikler varsa öncelikle bu okullari tercih etmeleri gerektigini açiklayan Aslan, “Yoksa eski sistemdeki gibi okullar arasinda bir fark yok. Bu nedenle evlerine en yakin okulu tercih etmeleri bile daha uygun olacaktir. Siralama yaparken Türkiye basari siralamasi göz önünde bulundurulmali. 10 tercih hakkini kendi basari siralamalarina göre degil de genel Türkiye basari siralamasina göre yapmalilar” seklinde konustu.