Seftali para etmeyince 300 agaci kesti
Ayrancilar’da meyve üreticiligi yapan Ismail Gülten, yetistirdigi ürünlerin para etmemesi üzerine 15 yil önce diktigi 300 adet seftali agacini kesti. Torbali'ya bagli Ayrancilar'da yaklasik 40 yildir çiftçilikle ugrasan ve 15 yil önce meyve üreticiligine baslayan Ismail Gülten (58), bütün emeklerine ragmen, yetistirip sattigi ürünlerinin fiyatlarinin düsmesi nedeniyle zarar etmeye basladigi için agaçlarini kesmeye karar [&hellip]
Ayrancilar’da meyve üreticiligi yapan Ismail Gülten, yetistirdigi ürünlerin para etmemesi üzerine 15 yil önce diktigi 300 adet seftali agacini kesti.
Torbali’ya bagli Ayrancilar’da yaklasik 40 yildir çiftçilikle ugrasan ve 15 yil önce meyve üreticiligine baslayan Ismail Gülten (58), bütün emeklerine ragmen, yetistirip sattigi ürünlerinin fiyatlarinin düsmesi nedeniyle zarar etmeye basladigi için agaçlarini kesmeye karar verdi. Seftalinin kilosunun 25 kurusa kadar düsmesi ve yillarca bakimini sürdürdügü bahçesindeki ürünlerini sadece 2 bin liraya satabilen Gülten, bu duruma kizdi. 300 seftali agacini kesen Ismail Gülten, uzun bir süre boyunca çiftçilik yapmayi düsünmedigini söyledi. Meyve ihracatinin düsmesi nedeniyle iç piyasadaki meyvede bolluk yasanmasi, fiyatlarin düsmesine neden oldu.
KAYISI 15, SEFTALI 25 KURUSA SATILIYOR
Seftali, kayisi, erik, nar gibi meyve üretimlerinin yogun oldugu Ayrancilar’da bu yil çiftçi para kazanamadi. Meyve piyasasinda verimin yüksek olmasi, ihracatin yurt disinda yasanan kriz nedeniyle büyük oranda azalmasi, iç piyasadaki ürünün bollugu fiyatlari asagi düsürdü. Geçtigimiz yil kilosu 1 liradan satilan kayisi simdilerde 15 kurusa alici buluyor. Seftali de, para etmeyen ürünlerden bir tanesi. Ayrancilar’da açtiklari tezgahlarda çiftçiden seftali alan meyve suyu üreticileri, bu yilki seftali fiyatini 25 kurus olarak belirledi. Oldukça düsük olan fiyat nedeniyle, birçok çiftçi, bahçesindeki seftalileri hasat bile etmedi. Son yillarda pazarlamada yasanan sikintilar nedeniyle büyük hayal kirikligi yasadiklarini belirten Gülten, “Urünlerimiz para etmeyince, binbir güçlükle yetistirdigim agaçlari kesmek durumunda kaldigim için üzüntülüyüm. Ancak, kesmekten baska çarem de kalmadi” dedi.
‘ARTIK TARLAYA MAHSUL EKMEYECEGIM’
Yanlis uygulanan tarim politikasi nedeniyle meyve üreticilerin zor durumda oldugunun da altini çizen Ismail Gülten, “Mazot almis basini gidiyor. Gübre fiyatlarina da baktigimizda bir çuval gübrenin fiyati 70-80 lira olmus. Birde bunun üzerine isçi yevmiyelerini koydugumuzda maliyet daha da fazla artiyor. Bende çareyi agaçlarimi kesmekte buldum. 15 yil önce diktigim tam 300 seftali agacini kestirttim. Her yil binlerce lira masraf yapiyorum. Ancak 300 agaçli tarladaki ürüne sadece 2 bin lira veren alici buldum. Son 4 yildir fiyatlar giderek düsüyor. 10 yil önce ilk hasadin ardindan iki traktör alabilecek paramiz olurdu. Simdi birakin traktörü, traktörün tekerlegini bile alamiyoruz. Artik tarlaya mahsul ekmeyecegim” diye konustu. Gülten, 15 yil önce kendi elleriyle diktigi 300 tane seftali agacini agaç kesme makinesi ile kesti.