Sertifikasiz insaat ustalari
Insaat isçilerine sertifika alma zorunlulugu olmasina ragmen sektörde henüz tam anlamiyla ilerleme kaydedilmedi. Torbali’da 1000’in üzerinde olan insaat isçilerinin sadece 5’sinde sertifika bulunuyor. ÇEVRE ve Sehircilik Bakanligi’nin 10 Temmuz 2011 tarihinde yayinladigi ‘mesleki belgesi olmayanlarin insaatlarda çalisamayacaklari’na dair yönetmelik, Torbali’da tam anlamiyla faaliyete geçirilemedi. Ege Bölgesi’nde insaat sektörünün hizla gelistigi ilçeler arasinda olan Torbali’da, birçok [&hellip]
Insaat isçilerine sertifika alma zorunlulugu olmasina ragmen sektörde henüz tam anlamiyla ilerleme kaydedilmedi. Torbali’da 1000’in üzerinde olan insaat isçilerinin sadece 5’sinde sertifika bulunuyor.
ÇEVRE ve Sehircilik Bakanligi’nin 10 Temmuz 2011 tarihinde yayinladigi ‘mesleki belgesi olmayanlarin insaatlarda çalisamayacaklari’na dair yönetmelik, Torbali’da tam anlamiyla faaliyete geçirilemedi. Ege Bölgesi’nde insaat sektörünün hizla gelistigi ilçeler arasinda olan Torbali’da, birçok insaat isçisi sertifikasiz olarak çalismaya devam ediyor. Insaat Mühendisleri Torbali Temsilcisi Kader Durmus, kentte 1000’e yakin insaat isçisi bulundugunu bunlardan yaklasik 5’nin sertifika sahibi oldugunu söyledi. Sertifikasiz isçi çalistiran insaat firmalarinin insaatinin durdurulacagini söyleyen Durmus, ‘Bu sektörde çalisanlar bir an önce sertifika alsin” dedi.
YUZDE 5’INDE SERTIFIKA VAR
16 ARALIK 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayinlanan ‘Yapi Müteahhit Kayitlari ile Santiye Sefleri ve yeterli Belgeli Ustalar Hakkinda Yönetmelik’e göre insaat islerinde mesleki belge sahibi olmayanlarin yeni yilla birlikte insaatlarda çalisamayacagi belirtilmisti. Yönetmeligin uygulanmaya baslamasindan önce Torbali’da Insaat Mühendisleri Odasi Torbali Temsilciligi kurslar açmis ve 30 isçinin çesitli mesleklerde sertifika almasini saglamisti. Aradan geçen süre zarfinda ikinci kursu açmayi planlayan Mühendisler Odasi, yeteri düzeyde talep görememekten sikayetçi. Torbali Temsilcisi Kader Durmus, insaat sektöründe çalisanlarin büyük çogunlugunun sertifika sahibi olmadigini söyledi. Durmus’un açiklamalarina göre ilçenin en büyük sektörü olan insaat sektöründe yüzlerce isçi belgesiz olarak çalisiyor. Sertifikasi olmadan isçi çalistirmayacagina dair yetkili birimlere taahhüt veren insaat firmalari, verilen taahhüde ragmen isçilerde sertifika zorunlulugunu görmezden geliyor. Yapi denetim firmalari ise sertifikali olmayan isçi çalistiran firmalari tespit ettigi takdirde, insaatin çalismasini durduruyor.
“SERTIFIKAYI ALMAK ZORUNLU”
BUNDAN böyle elinde mesleki diploma olmayanlarin insaatlarda çalisamayacagini söyleyen Insaat Mühendisleri Odasi Torbali Temsilcisi Kader Durmus: “Ilk açtigimiz kursta 30 kisiye sertifika verdik. Talep var ama istedigimiz düzeyde degil. Insaat sektöründe 1000’e yakin insan çalisiyor, toplasaniz 50 kisinin anca sertifikasi vardir. Kursumuza müracaat eden arkadaslarimizdan belgelerini tamamlayanlara 2015 yilina kadar geçerli olacak geçici ustalik ve yetki belgesi verdik. Insaatta çalisan ustalarin bu kurslara katilip sertifika almalari zorunlu. Halk Egitim Müdürlügü’nde bununla ilgili bir çalisma yürütülüyor. Odamizda açilacak olan kurslarda, uzman kisiler tarafindan egitimler verilecek” dedi.