Sibel, 1 yildir ovayi inceliyor Universite tezi Torbali Tarimi
Kusçuburunlu Sibel Kent, üniversite bitirme tezi olarak Torbali ve tarimini ele aldi. 1 yil süren çalisma neticesinde ilçe tariminin 20 yillik tarihini her detayiyla ortaya koyan Kent, gelecek çalismalar içinde önemli bir kaynak ortaya çikardi. EGE Universitesi Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü ögrencisi Sibel Kent, Torbali tariminin tezini çikardi. Ilçe cografyasini ve tarimini ele alan Kent, [&hellip]
Kusçuburunlu Sibel Kent, üniversite bitirme tezi olarak Torbali ve tarimini ele aldi. 1 yil süren çalisma neticesinde ilçe tariminin 20 yillik tarihini her detayiyla ortaya koyan Kent, gelecek çalismalar içinde önemli bir kaynak ortaya çikardi.
EGE Universitesi Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü ögrencisi Sibel Kent, Torbali tariminin tezini çikardi. Ilçe cografyasini ve tarimini ele alan Kent, 1 yil süren çalismasini tamamladi. Tarim ve Torbali üzerine hazirlanmis ilk tez olan bu arastirma ayni zamanda da üniversitede de tarim alaninda hazirlanan ilk proje. Toplamda 164 sayfalik bu tez, Kaymakamlik, Torbali Belediyesi ve Torbali Ticaret Odasi’nin katkilariyla kitap haline getirilecek ve kütüphanedeki yerini alacak. Ilçenin 20 yillik tarimini anlatan tez, gelecek çalismalar içinde büyük bir kaynak olacak. 1 yil süren çalismalarin ardindan Torbali’yi, ‘Dagindan yag, ovasindan bal akan ilçe’ olarak tanimlayan 23 yasindaki Sibel Kent: “Bir Torbalili olarak böylesine bir proje gerçeklestirmek ve ilçenin tezini hazirlamak gurur verici” diye konustu.
TORBALI’YLA ILGILI ILK TEZ
FRANSA’nin Saint Diédes Vosges kentinde düzenlenen ve dünyada tek olan ‘Uluslararasi Cografya Festivali’nde Türkiye’yi temsil eden 23 ögrenciden biri olan Kusçuburunlu Sibel Kent, daha öncede Hollanda, Belçika, Almanya ve Isviçre’ye egitim amaçli ziyaretlerde bulunmustu. Universiteden bu yil mezun olan Kent, Torbali ve tarimini tez konusu yapti. Bitirme tezi olarak ilçe tarimini ele alan Sibel Kent, 1 yil boyunca yogun bir tempoda çalisti. Torbalili olarak aldigi sorumlulugun bilincinde olan Kent, yaptigi titiz çalismasiyla oldukça önemli bir kaynak ortaya çikardi. Tarim ve Torbali üzerine hazirlanmis ilk tezde imzasi olan Sibel Kent, ilçenin oldukça degerli topraklara sahip oldugunu, ancak yanlis yapilasma ve sanayilesme nedeniyle yok olup bozulmaya yüz tuttugunu belirtti.
BABADAN KALMA YÖNTEMLER KULLANILIYOR
‘TORBALI, tarim ve sanayi sektörü açisindan ön plana çikmis, dogal cografi yapisiyla farkliliklara sahip, Metropolis gibi önemli bir antik yerlesimi içinde barindiran önemli bir ilçedir’. Torbali’yi bu sözlerle tanimlayan Sibel Kent, yogun göç nedeniyle çarpik bir yapilasmanin meydana geldigini ifade etti. Ilçenin tarimsal gücü ve gelismis sanayi yapisiyla, Türkiye ekonomisine de önemli bir yere sahip oldugunu ifade eden Kent: “Bitirme tezi olarak ilçenin tarim potansiyelini ele aldim. Torbali, konumu, toprak yapisi ve su kaynaklariyla oldukça önemli bir tarim kenti. Ancak, halen babadan kalma yöntemlerle tarim yapiliyor. Bu da verim ve kalitede düsüs yasanmasina neden oluyor. Ilçemizin 20 yillik tarim tarihini ele aldigim bitirme tezi su anda Ege Universitesi kütüphanesinde sergileniyor. Tarimin yani sira ilçe hakkinda da bilgiler yer aliyor” dedi.
SANAYILESME VERIMLI TOPRAKLARI ÖLDURUYOR
BIR yil süren çalisma neticesinde ilçe sanayisinin tarima dayali oldugunu tespit ettigini belirten Sibel Kent, yanlis yapilasma ve sanayilesmenin verimli topraklarin yok olmasina yol açtigini da ifade etti. Yogun göç nedeniyle çarpik bir yapilasma oldugunu vurgulayan Sibel Kent, güçlü ulasim agi ve turizm merkezlerine yakinligin ise ilçenin güçlü yönleri oldugunu belirtti. Yatirim olanaklari olarak ilçenin sanayi tesisi kurulmasina müsait oldugunu söyleyen Kent, turistik konaklama tesisleri, pasak ve is hanlarinin da insa edilebilecegini ifade etti. Saglikli su temini edilmesinde sorun yasandigini da sözlerine ekleyen Kent, olasi bir kuraklikta ise ürünlerde rekolte düsüklügü yasandigini belirtti.