Sigarayi açiktan satana 36 MILYAR CEZA

Isletmelerin tütün mamullerinin ambalajini bozarak ya da bölmek sureti ile satis yapmalari ve 18 yasindan küçüklere satis yapmalari yasaklandi. Saglik Grup Baskanligi Torbalili esnafini uyardi TUTUN Mamülleri ve Alkollü Içkilerin Satisina ve Sunumuna iliskin Yönetmelik, 7 Temmuz itibariyle resmen yürürlüge girdi. Buna göre, tütün ürünleri, isyerinin disaridan görünmeyen ayri bir bölümünde, 18 yasini doldurmamis kisilerin [&hellip]

Sigarayi açiktan satana 36 MILYAR CEZA

Isletmelerin tütün mamullerinin ambalajini bozarak ya da bölmek sureti ile satis yapmalari ve 18 yasindan küçüklere satis yapmalari yasaklandi. Saglik Grup Baskanligi Torbalili esnafini uyardi
TUTUN Mamülleri ve Alkollü Içkilerin Satisina ve Sunumuna iliskin Yönetmelik, 7 Temmuz itibariyle resmen yürürlüge girdi. Buna göre, tütün ürünleri, isyerinin disaridan görünmeyen ayri bir bölümünde, 18 yasini doldurmamis kisilerin dogrudan ulasamayacagi sekilde satilacak. Saticilar da artik, 18 yasindan büyük olduguna emin olmadan kimseye alkol ve sigara veremeyecek, 18 yas tereddüdünde kimlik istenecek. Tütün mamulleri, çocuk dergileri, kitap ve yayinlari, çocuk kiyafetleri, kirtasiye, oyuncaklar, cips, çikolata, sekerleme gibi çocuklar tarafindan tüketilen ürünlerle bitisik alanlarda satilamayacak. Tütün ve Alkol Piyasasi Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) yayimladigi yönetmelikte, tütün mamülü satisinin yapilamayacak yerler ve yöntemler de yeniden belirlendi. Buna göre, saglik, egitim ve ögretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamulleri satisi yapilamayacak. Posta ve benzeri dagitim hizmetleri yoluyla tütün mamulü satisi ve teslimi gerçeklestirilemeyecek.

AGIR CEZALAR VAR

DUN konuyla ilgili bir açiklama yapan Saglik Grup Baskani Doktor Ismail Arslan, esnafin ceza yememek için uymasi gereken kurallari hatirlatti. Arslan, “Isletmelerin tütün mamullerinin ambalajini bozarak ya da bölmek sureti ile satis yapmalari ve 18 yasindan küçüklere satis yapmalari yasaktir. Bu maddelere uymayanlara 250 TL’den baslayip 36.983 TL’ye kadar uzanan para cezalarinin yani sira islenilen suçun niteligine göre haklarinda Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunulacaktir. Bu arada her türlü ticari faaliyette bulunan isletmelerde (ki bu isletmeler Lokanta, Kahvehane, ticari araçlar vb is gruplarindan eczane, ticari büro gibi kamuya açik birçok isletmeyi kapsayan çok genis bir yelpazededir.) Kapali alan uygulamasina isletmeciler dikkat etmelidir. Isletmelerinde kapali alanlarda sigara içilmesine müsaade etmemelidirler. Kendilerine yapilan uyarilara ragmen bu tür ihlallerin yapildigi tespit edildiginde kisilere 75 TL, isletme sahiplerine de 1.000 ile 5.000 TL arasi para cezasi uygulanacaktir” dedi.

TUTUN MAMULLERI SATISI, ISLETME DISINDAN GÖRUNMEYECEK

YÖNETMELIKTE, perakende satis noktalarinda tütün mamüllerinin bulundurulma sekli de belirlendi. Buna göre, tütün mamülleri, isyerlerinin disaridan görünmeyen ayri bir bölümünde, 18 yasini doldurmamis kisilerin dogrudan ulasamamasi için tedbir alinmak sureti ile çalisanlarin gözetim ve denetimi altinda bulundurulacak. Ancak, isyerinin fiziki kosullari sebebiyle ayri bir satis bölümü olusturulamamasi durumunda tütün mamüllerinin, 18 yasini doldurmamis kisilerin dogrudan ulasamayacagi satis ünitelerinde satisa sunulmasina imkan tanindi.

KUÇUK SATIS NOKTALARI, SIGARAYI DOLAPTA BULUNDURACAK

HERHANGI bir satis ünitesinin bulunmadigi ya da satis ünitesinin sigamayacagi kadar küçük alanlarda satis yapan perakende saticilar ise tütün mamüllerini görünür yüzü seffaf olmayan dolaplarda bulunduracak. Satis üniteleri, hiç bir yazili, görsel, isitsel unsurlari içermeyecegi gibi, reklam içerikli ibare ve isaretleri tasimayacak, birden fazla renk kombinasyonu ile dizayn edilemeyecek. Urünler satis ünitelerinde, yatay ya da birlesik uyarilarin resimli yüzeylerinin görünmesi engellenmeyecek sekilde, dik olarak bulundurulmasi hükmü getirildi. Is yerlerinde birden fazla alanda sigara satisa sunulamayacak. Düzenlemelerin ihlali durumunda cezai yaptirimlar, satis belgesi iptaline gidebilecek.