Şimdi cazip meslek arabulucu hakemliği

Yeni uygulamaya konulan arabuluculuk ve tahkim akademileri yeni bir iş sahası yarattı. 3 büyük ilde açılan akademilerde 86 saatlik eğitim görüp hakem olarak atananlar dava başına en az 2 bin lira alıyor

Şimdi cazip meslek arabulucu hakemliği

Yeniden düzenlenen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda açılması kararlaştırılan arabuluculuk ve tahkim akademileri yeni bir iş sahası yarattı. Şu anda 3 büyük ilde açılan Tahkim ve Arabuluculuk akademilerinde 86 saatlik eğitim aldıktan sonra hakem olarak atananlar dava başına en az 2 bin lira alıyorlar. Davaların yoğun olduğunu ve mevcut sistemin bu davaları karşılamakta zorlandığını belirten Ege Arabuluculuk ve Tahkim Akademisi (EGEATAK) Koordinatörü Gökmen Aykan, “Vatandaşlarımızın adalete erişimini sağlıyoruz. İzmir’de 60 hakemimiz var. 200 kursiyerimize eğitim veriyoruz. Ancak yeterli değil. Adalet Bakanlığı denetiminde gerçekleştirilen eğitimler sonunda bize gelen davalar hakemlerimiz tarafından 3 ay içerisinde sonuçlandırılıyor. En az lise mezunu olan vatandaşlarımız bizlere başvurabilir. Kurulan bilgisayar altyapısı ile çalıştıkları iş yerinden bile davalara bilgisayar ortamından bakabilirler. En az 2 bin lira ücret ödeniyor. Davanın parasal büyüklüğüne göre aldıkları ücret de artıyor” dedi

KURS ÜCRETİ 2 BİN 500 LİRA

İstanbul’da, İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC), Ankara’da Ankara Tahkim ve arabuluculuk Merkezi (ATAM) uyuşmazlıkları adliye dışında çözüme kavuştururken, İzmir’de ise EGEATAK verilen kurslarla arabuluculuk davalarına bakacak hakemler yetiştirmeye başladı.
Türkiye’de ilk kez Av. Arb. Prof. Dr. Mustafa Serdar Özbek başkanlığında EGEATAK bünyesinde, meslek olarak tahkim-arabuluculuk eğitimi ve hakem stajyerliği programı başlatıldığını belirten EGEATAK Koordinatörü Aykan, “2 bin 500 TL karşılığında 86 saatlik kursu bitiren kursiyerlerimiz hakem olarak atanıyorlar” dedi.

CEPTEN GÖNDERİYORUZ

İnsanların adalete erişimini kolaylaştırdıklarını belirten Aykan, 60 kursiyerlerinin hakem olarak atandığını 200 kursiyerin ise eğitimlerinin devam ettiğini belirterek “İş ve ticaret mahkemelerine giden uyuşmazlıklarda eğitim alıyorlar. Adalet Bakanlığı denetiminde kursiyerlerimizin atamaları gerçekleşiyor. Başka bir işte çalışsalar bile cep telefonu ve bilgisayar aplikasyonları ile masa başında dosyaları inceleyebiliyorlar” diye konuştu.

TAHKİME BAŞVURAN ÖNCE KENDİ HAKEMİNİ SEÇİYOR

Tahkim yoluna başvurmak isteyen tarafın, önce kendi hakemini seçtiğini, karşı taraftan da 7 gün içinde hakemini seçmesini istediğini belirten Aykan “Karşı taraf hakemini seçmezse onun hakemini Tahkim Akademisi seçer. Seçilen hakemler 7 gün içinde üçüncü hakem seçiminde anlaşamazlarsa, baş hakem, tahkim kurumu tarafından seçilir. Hakem kurulu, oluşumunu takip eden bir yıl içinde karar vermek zorundadır” dedi.
Aykan şunları söyledi:”EGEATAK olarak tahkim yeri İzmir’dir. Tahkim dili Türkçedir. Tahkim yargılamasında Türk maddî ve usûl hukuku uygulanır. Hakem kurulunun delil toplama yetkisi ve usulü, yargılama giderleri, hakem ücreti, delil ikamesi ve bilirkişi seçimi gibi hususlarda, 6100 sayılı yasa hükümleri uygulanıyor.”