Sofraya gelmeden tarlada denetim
Torbali Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü'nde görevli teknik elemanlar tarafindan, tarladan sofraya güvenilir gida teminini saglamak amaciyla, üzüm üretimi yapilan arazilerde hasat öncesi zirai ilaç denetim çalismalari yürütülüyor. TARLADAN sofraya güvenilir gida temini için, hasat öncesi zirai mücadele ilaçlari kullaniminda limit asimi ve ruhsatsiz ilaç kullaniminin denetlendigini açiklayan Torbali Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik [&hellip]
Torbali Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü’nde görevli teknik elemanlar tarafindan, tarladan sofraya güvenilir gida teminini saglamak amaciyla, üzüm üretimi yapilan arazilerde hasat öncesi zirai ilaç denetim çalismalari yürütülüyor.
TARLADAN sofraya güvenilir gida temini için, hasat öncesi zirai mücadele ilaçlari kullaniminda limit asimi ve ruhsatsiz ilaç kullaniminin denetlendigini açiklayan Torbali Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürü Kenan Uyar, “Bitkisel Uretim ve Bitki Sagligi Subesi Müdürlügü’nde görevli teknik elemanlarimizca, Torbali merkez ve köylerinde hasat öncesi denetim çalismalari devam etmektedir. Bu denetimler kapsaminda merkez ve köylerden toplamda 60 adet yas üzüm numunesi alinarak Izmir Il Kontrol Laboratuvari’na analiz için gönderilmistir” dedi.
URETICI EGITILIYOR
TARIMSAL ürünlerdeki ilaç kalintilarinin insan sagligi üzerindeki etkilerine de deginen Ilçe Tarim Müdürü Uyar, “Tarimsal ürünlerdeki ilaç kalintilari öncelikli olarak kendi sagligimizi tehlikeye atmakta ve ihracatimiza da büyük ölçüde engel olusturmaktadir. Yapilan bu denetimler ile ürüntüketiciye ulasmadan hatanin kaynaginda tespit edilmesi saglaniyor. Zirai ilaç kullanimini bilinçli hale getirmek amaciylamüdürlügümüzde görevli teknik elemanlar, sezon boyunca üretici egitimleri düzenlemekte ve çiftçilerimizi kalintisiz ürün yetistirme konusunda bilgilendirmektedir” seklinde konustu.
10 BIN HEKTARDA UZUM URETILIYOR
10 BIN hektar alanda üzüm yetistirilen Torbali Ovasi, yazin domatesin, kisin ise kislik sebzelerin üretim merkezi haline geliyor. Geçmiste tütün ve pamuk üretimi ile anilan Torbali, son 15 yilda gida devi fabrikalarin ilçeyi tercih etmeye baslamasi ile sebze üretimi yayginlasmaya basladi. Ilçe ikliminin uygun olmasi nedeniyle, topraklarinda 3 mevsim ürün elde ediliyor. Özellikle sebze yetistiriciligi son yillarda tavan yapmis durumda. Torbali’da 31.304 hektar olan kültür arazisinin 22.529 hektarinda da sulu tarim, 8.775 hektarinda da kuru tarim yapiliyor. Buna dayali olarak tarima dayali sanayi de büyük bir gelisme içerisinde. Tarimsal sanayinin ana ürünü ise zeytin, pamuk ve domates geliyor. Ilçede hazir gida tesisleri, sebze ve meyve isleme tesisleri kurulmasi ile birlikte ihracatta artista.