Solucan dışkısından organik gübre yaptı

Dericilik sektöründe 80 yıldır faaliyet gösteren Sepiciler, deri işleme prosesinde daha çevreci uygulamalar geliştirmek adına, toplam yatırımı 1.5 milyon TL’yi bulan iki proje yürütüyor DERİCİLİK sektöründe 80 yıldır faaliyet gösteren Sepiciler, deri işleme prosesinde daha çevreci uygulamalar geliştirmek adına, toplam yatırımı 1.5 milyon TL’yi bulan iki proje yürütüyor. Bir yılda tamamlanması planlanan iki proje ile [&hellip]

Solucan dışkısından organik gübre yaptı

Dericilik sektöründe 80 yıldır faaliyet gösteren Sepiciler, deri işleme prosesinde daha çevreci uygulamalar geliştirmek adına, toplam yatırımı 1.5 milyon TL’yi bulan iki proje yürütüyor

DERİCİLİK sektöründe 80 yıldır faaliyet gösteren Sepiciler, deri işleme prosesinde daha çevreci uygulamalar geliştirmek adına, toplam yatırımı 1.5 milyon TL’yi bulan iki proje yürütüyor. Bir yılda tamamlanması planlanan iki proje ile deri işleme sürecinden çıkan atık çamur çok değerli organik gübreye dönüştürülüyor. Solucan gübresi ile tarımsal alanda daha kaliteli ve yüksek verimli ürünler elde edilmesi hedefleniyor. Bu gübrenin özellikle de organik tarımda kullanılması planlanıyor.

1,5 MİLYONLUK İKİ PROJE

Çaybaşı Mahallesi’nde deri işleme sanayisinde faaliyet gösteren Sepiciler Deri, Mayıs 2014’te çalışmaları başlayan Ekolojik Deri Tabaklama Yöntemi ile deri işleme projesinde ortaya çıkan atıkta daha az kimyasal kalmasını sağlıyor. TÜBİTAK desteği ile yürüyen bu proje ile deri işleme sürecinden çıkan atık çamurda klor ve tuz kalıntısını önleyen firma, bu çamuru fermantasyondan geçirdikten sonra organik gübre olarak tarımda kullanılmasını sağlıyor. Sepicilerin diğer bir projesi de, özellikle organik üretim için en değerli gübre olarak görülen Kalifornia Solucanı Gübresi üretimine yönelik.

SOLUCAN DIŞKISI GÜBRE OLUYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteği ile yürütülen projede Sepiciler tesislerinde deri atığından üretilen organik gübre bu kez Kalifornia solucanlarına yem olarak veriliyor. Bu atık çamurla beslenen solucanlar, dışkıladığında deri atıklarından elde edilen çamur çok daha değerli bir gübreye dönüşmüş oluyor. Her iki projenin Türkiye deri sanayisinde ilk kez uygulanacak projeler olduğunu belirten Sepiciler Holding kurucularından Talip Sepici, toplam bütçeleri 1.5 milyon TL’yi bulan projelerle çevreci uygulamalarda bulunmanın yanı sıra, atık olarak çıkan çamuru organik tarım için son derece yararlı katma değerli bir ürüne dönüştürmüş olacaklarını vurguladı.

DERİ SEKTÖRÜNDE İLK

Talip Sepici, bu projenin Türkiye deri sanayisinde bir ilk olduğunu belirterek “Projenin bütçesi 1 milyon TL. Çalışmaları geçtiğimiz yılın mayıs ayında başlayan projenin Mayıs 2015’te tamamlanacak ve Çaybaşı tesislerimizden organik tarım üreticilerine çok değerli organik gübre sağlamaya başlayacağız” diye konuştu. Şirketin ürünleri, 30’u aşkın ülkeye ihraç ediliyor. 250 dönüm alanda kurulan 40 dönüm kapalı alana sahip Sepiciler tesislerinde yıllık 8.5 ton deri işleme kapasitesi var. Satışlarını geçtiğimiz yıl yüzde 30’un üzerinde artıran şirket, satışlarının yüzde 60’ını ihraç ediyor.

GÖKHAN YALKALK