Son Yörükler kilim dokuyor
Kaplancik’ta yasayan Aykir Ailesi geleneklerini devam ettiren 'Son Yörük'lerden. 'Istar' adi verilen tezgâhta kilim dokuyan 65 yasindaki Faden Aykur, bu meslegin son temsilcilerinden. BIR dönem Torbali nüfusunun neredeyse yarisini olusturan, yogunlukla Ahmetli, Kaplancik ve Özbey'de yasayan Yörükler degisen yasam sartlari ve gelisen teknolojiye inat birtakim geleneklerini sürdürmeye devam ediyor. Dag köylerinde yasamlarini sürdüren ve 'Son [&hellip]
Kaplancik’ta yasayan Aykir Ailesi geleneklerini devam ettiren “Son Yörük”lerden. “Istar” adi verilen tezgâhta kilim dokuyan 65 yasindaki Faden Aykur, bu meslegin son temsilcilerinden.
BIR dönem Torbali nüfusunun neredeyse yarisini olusturan, yogunlukla Ahmetli, Kaplancik ve Özbey’de yasayan Yörükler degisen yasam sartlari ve gelisen teknolojiye inat birtakim geleneklerini sürdürmeye devam ediyor. Dag köylerinde yasamlarini sürdüren ve “Son Yörükler” olarak adlandirilan belli basli aileler kilim dokuma, çadirda yasama, hayvan besleme basta olmak birçok gelenegini sürdürüyor. Kaplancik’ta yasayan Aykir Ailesi de geleneklerini devam ettiren “Son Yörük”lerden. “Istar” adi verilen tezgâhta kilim dokuyan 65 yasindaki Faden Aykur, bu meslegin son temsilcilerinden.
DOKUMACILIK, YÖRUKLERIN AYRILMAZ PARÇASI
YÖRUKLERIN gerek Orta Asya’da gerekse Anadolu’ya geldikleri çaglardaki orijinal yasayis ve adetleri büyük ölçüde degisiklige ugruyor. Bu degisikliklerin toplum düzeninde, giyim kusamda, dügün, eglence, davranis ve adetlerinde, son yüzyil içinde oldugu söylenebilir. Yine de hayatin ana unsurlari olan dogal çevre, dini inançlar, ekonomi, konusulan dil ve içinde yasanilan mekan (çadir)in yüzyillar boyunca ayni karakterleri korumus olmasi Yörüklerin geleneklerine bagli kaldiklarini gösterir. Yörüklerin dokuma sanatlarinda da bu gelenekçi tutum açikça görünür. Müzik, ahsap islemeciligi (çadir direkleri, çadir çanaklari, bakaralar, tengerek, çarpana, kilinç ve kaval), deri isçiligi (ayakkabi yapimi, havut ve eger yapimi) gibi Yörük sanatlari içinde dokumaciligin birinci sirayi almasi sürü beslemenin, hayvanciliga bagli ekonominin göçebeligin tabii sonucudur. Göçküncü sayisi esyalarin hafif ve kolay tasinabilir olmasini, rutubet ve soguga karsi korunakli olmasini gerektiriyor. Yani dokumacilik Yörüklügün ayrilmaz bir parçasi oluyor.
GELINLIK KIZLARA KILIM
KILIM dokuma geleneginin son temsilcilerinden birisi de Kaplancik’ta yasayan Fedan Aykir. Yerel tarihçi Necat Çe-tin’in arastirmalari kapsamin-da ulasti Aykir, Istar adi veri-len tezgâhta kilim dokuyor. Ahsap dikmeler üzerine kurul-mus, üzerinde dikey dogrultu-da dokuma yapilan bir tezgâh olan istarda kilim, ihram, na-mazlik, heybe, çuval, sofra dokunuyor. Kendisini bildi bileli kilim dokudugunu söy-leyen Faden Nine, kilimleri gelinlik kizlara verdigini söy-ledi. Yörük kilimleri Ana-dolu’nun geleneksel kilim yay-gilariyla dokuma teknigi ola-rak aynidir, daha çok motif ve renkleri degisir. Biz kilim do-kumayi annelerimizden ög-rendik. Boyasini da kendimi yapiyoruz. Agaç kökünden elde ettigimiz boyalarla renk-lendiriyoruz” dedi.