Stant fiyatlarina kizdi Fuarlari protesto etti
30 yili askin bir süredir aricilik sektöründe faaliyet gösteren ari yetistiriciliginde kullanilan malzemeleri imal eden Ipek Petek, fuarlara katilmiyor. Firma, yüksek stant ücretleri yüzünden fuarlari protesto ediyor. 31 yil önce kurulan ve son 25 yildir Torbali'da faaliyetlerini sürdüren Ipek Petek, aricilik sektörünün marka firmalari arasinda. 102 kalem ürün imal eden ve bunu yurt içi yurt [&hellip]
30 yili askin bir süredir aricilik sektöründe faaliyet gösteren ari yetistiriciliginde kullanilan malzemeleri imal eden Ipek Petek, fuarlara katilmiyor. Firma, yüksek stant ücretleri yüzünden fuarlari protesto ediyor.
31 yil önce kurulan ve son 25 yildir Torbali’da faaliyetlerini sürdüren Ipek Petek, aricilik sektörünün marka firmalari arasinda. 102 kalem ürün imal eden ve bunu yurt içi yurt disi pazarlarinda satisa sunan firmanin sahibi Efes Kosan, son dönemde gerçeklestirilen aricilik fuarlarini protesto etme karari aldi. Aricilar birliginin çesitli bölgelerde düzenledigi fuarlarda alinan stant ücretlerinin oldukça yüksek olmasindan yakinan Kosan: “Firma olarak birçok ulusal ve uluslar arasi fuarda boy gösterdik. Ancak son dönemlerde isi fazlasiyla abarttilar. Geçtigimiz ay Mugla’da yapilan fuarda stant yeri için tam 2 bin Euro para talep ettiler. Ureticinin desteklenmesi gerekirken, bu kadar yüksek fiyat istenmesine karsiyim. Bu yüzden fuarlari protesto ediyorum” dedi.
TURKIYE’NIN PETEK DEVI
Almanya’dan kesin dönüs yapan Kosan Ailesi, 1983 yilinda Bayindir’da Ipek Petek’i kurdu. Sektörde boslugu degerlendirmek adina yapilan bu yatirim kisa sürede büyüdü. 50 metrekare büyüklügündeki isletme 6 yil sonra Torbali’ya tasindi ve 3 kat büyüdü. 2000’li yillarin hemen basinda ise 3 bin metrekarelik alanda bin metrekaresi kapali olmak üzere dev bir tesis kuruldu. Petek üzerine baslayan üretim kisa sürede giderek yayilmaya basladi. Kuruldugu yillarda Türkiye’deki 7. petek fabrikasi olan Ipek Petek, kisa sürede ürün çesitliligini arttirdi. Firma bugünlerde onlarca kisiyi istihdam ederken, bünyesinde ise tam 102 kalem ürün bulunuyor. Ipek Petek, toptan ve perakende satisini gerçeklestirdigi ürünlerin yüzde 70’ini ise kendi imal ediyor. Firma, Türkiye’de ilk olarak polen toplanmasini saglarken bunun da Türkiye’de gelismesine vesile oldu. Aricilik sektöründe birçok ürün gelistiren firma, bunlarin patentine de sahip.
BAL MARKAMIZ OLUSTURULMALI
Torbali’da bal üretiminin yüksek oldugunu vurgulayan Efes Kosan, yaklasik 400 kisinin bal üretimi yaptigini söyledi. Ilçe genelinde 20 binden fazla kovanin oldugu ve yillik da ortalama11 ton civarinda bal üretildigini kaydeden Kosan, “Uretim çok ama maalesef tüketim oldukça az. Torbali bir zamanlar ürettigi bali Türkiye’nin dört bir yanina gönderiyordu. Kendi balimizi markalastirmaliyiz. Ilçemizin isminde bile bal kelimesi geçiyor. Bu konuda bir markalasma çalismasi yapilmali. Bunu da Aricilar Kooperatifi yapabilir. Ancak bu sayede, arici ürettigi baldan para kazanabilir. Bugün Türkiye’de bal üretimi çok olmasina ragmen tüketim az. Ancak Almanya’da bunun tam tersi. Bal yeme aliskanligimiz yok. Sahte ballarin reklami ve tanitimi yasaklanmali. Ayrica insanlar bal tüketimi için tesvik edilmeli. Bu da devlet ve birlik eliyle olabilir” seklinde konustu.
FUARLAR TICARETE DÖKULDU
Aricilik sektörünü yakindan ilgilendiren bir çok fuarin yapildigini ancak yüksek fiyat nedeniyle bunlari protesto edip stant açmadigini dile getiren Efes Kosan: “Mugla’da 5-9 Kasim tarihleri arasinda Uluslar arasi Mugla Aricilik ve Çam Bali Kongresi yapildi. Hemen ardinda da 21-23 Kasim tarihleri arasinda Istanbul’da Bal ve Ari Urünleri Fuari yapildi. Bu fuarlarda stant açmadim. Ocak ayinda Istanbul’da yeni bir fuar daha yapilacak. 20 Subat’ta da Bulgaristan’da gerçeklestirilecek. Fuarlar artik üreticinin malini tanitma yeri olmaktan çikti. Is tamamen ticarete dökülmüs durumda. Stant için binlerce euro para talep ediliyor. Zaten üretici isleri zor döndürüyor. Bir de bu fuarlardan yüksek meblaglar istenince eli kolu bagli kaliyor. Fuarlari protesto ettigim için katilmiyorum. Bu fiyatlar asagi çekilmeli ve üreticiler desteklenmeli” diye konustu.
GÖKHAN YALKALK