Su tasarrufunda 'altin kurallar'
Atlas Mühendislik Firmasinin sahibi Makine Mühendisi Harun Bayar, su tasarrufu ve kurakliga karsi alinmasi gereken önemli tedbirleri siraladi. Devam eden kurakligin yol açtigi riskleri rakamlarla anlatan Bayar, tasarrufun ev ve isyerlerinde basladigini söyledi MAKINA Mühendisi Harun Bayar, bölgenin kuraklik tehlikesi riskiyle karsi karsiya oldugunu ve alinmasi gereken tedbirleri anlatti. Bayar, su kullaniminda önemli tasarruf [&hellip]
Atlas Mühendislik Firmasinin sahibi Makine Mühendisi Harun Bayar, su tasarrufu ve kurakliga karsi alinmasi gereken önemli tedbirleri siraladi. Devam eden kurakligin yol açtigi riskleri rakamlarla anlatan Bayar, tasarrufun ev ve isyerlerinde basladigini söyledi
MAKINA Mühendisi Harun Bayar, bölgenin kuraklik tehlikesi riskiyle karsi karsiya oldugunu ve alinmasi gereken tedbirleri anlatti. Bayar, su kullaniminda önemli tasarruf saglanabilecegini, bunun da ev ve isyerlerinden basladigi bilgisini verdi.
HERKESE GÖREV DUSUYOR
Türkiye’de kurakliga karsi bir kriz yönetimi olusturmasi gerektigini belirten Harun Bayar, tarim ve endüstri sektörlerinin yanisira vatandaslarin alabilecegi basit fakat etkili önlemleri söyle siraladi: “Suyu tekrar tekrar kullanmak, tasarrufta birinci kural. Bu da ancak atik su aritma tesisleriyle mümkün. Endüstriyel kuruluslarin tümünün bu kurala uymasi gerekir. Belediyeler degelismis ülkelerde oldugu gibi park ve bahçe sulamalarinda, temiz su yerine aritma suyu kullanmali. Türkiye’de 3 binin üzerinde belediye mevcut ancak atik su aritma tesisi olanlar yüzde 15’i geçmiyor. Türkiye’de kullanilabilir tatli su potansiyeli 110 milyar metreküp olup bunun yüzde 72 gibi büyük bir kismi, yalnizca tarim sulamasinda kullaniliyor. Bu sebeple vahsi sulama olarak da bilinen ve barajdan, irmaktan ya da yer altindan gelen suyun topraga doya doya yedirilmesianlamina gelen yöntemden vazgeçilmeli. Bunun yerine yüksek oranda tasarruf saglayan ve topraga dösenen bir boru sistemiyle çalisan, damla sulama sistemine geçilmeli. Bu da devlet tarafindan tesvik edilmeli. Genel olarak da su tarifelerinde geçici fiyat politikasi uygulanabilir. Yani suyu verimli kullanmayan ister vatandas ister sanayici isterse de çiftçi olsun, bunlar için katlanarak artan tarife sistemi uygulanmali.”
AKADEMISYENLER: RAKAMLAR URKUTUCU!
Öte yandan, açiklanan rakamlarin ürkütücü oldugu gözlemleniyor. Türkiye’yi etkisi altina alan kuraklik Izmir’i de vurdu. Izmir Meteoroloji Bölge Müdürlügü’nden alinan rakamlara göre 2013 Aralik ayinda uzun yillarin ortalamasindan yüzde 94 oraninda, 2014Ocak ayinda ise yüzde 79 oraninda eksik yagis gözlemlendi. Tarim ve endüstri sektörlerinin yanisira vatandaslarin alacagi önlemlerle su krizinin atlatilabilecegini savunan Yasar Universitesi Meslek Yüksekokulu akademisyenleri, “Su tarifelerinde 2014’e özgü geçici fiyat politikasi uygulansin.” önerisinde bulundu.
PUF NOKTALARI
ATLAS Mühendislik Firmasi sahibi Harun Bayar, ev ve isyerlerinde basit yöntemlerle nasil tasarruf yapilabileceginin yollarini söyle siraladi:
– Muslugunuz dakikada bir damla su sizdiriyorsa yilda 12 bin 500 litre bosa akmis demektir.
– Evlerdeki 16 litrelik tuvalet rezervuarlari 7 litreye indirilmeli. Böylece dört kisilik bir aile için ayda 2,5-3 tonluk tasarruf saglanabilir.
– Tuvalet rezervuarlari su sizdiriyorsa tamir edilmeli.
– Banyo yerine dus alarak, su harcamasi yüzde 25 azaltilabilir.
– Dus, ortalama 5-6 dakika sürmeli. Böylece dus basina 55 litre su tasarrufu saglanabilir.
– Dakikada ortalama 15-20 litre su akitan klasik dus basliklari yerine, ortalama 9-10 litre su akitan düsük akimli basliklar kullanilmali.
– Eger dis firçalarken musluk açik birakilirsa ortalama 15 litre su ziyan edilir. Firçalanmis dis, bir bardak suyla çalkalanirsa yilda 9 bin 100 litrelik su harcamasi önlenir.
– Dis firçalanirken, tiras olunurken ve yüz sabunlarken musluk kapali tutularak, günde 15-35 litre su tasarrufu saglanabilir.
– Evlerde varsa gizli su kaçaklari tespit edilmelidir.