Sudan’dan Torbali’ya bir hikâye
Pamukyazili Feti Halici’nin anne dedesi Birinci Dünya Savasi yillarinda Sudan’dan Sehitler Köyü’ne göç etmis. Feti Halici’nin babasi ise Torbali’nin eski namli pehlivanlarindan Çolak Mehmet Ali. TORBALI’DA hayatini sürdüren kimi insanlarin hayat hikâyeleri enteresan doneler tasiyor. Pamukyazi Mahallesi’nde yasayan Feti Halici ilginç hayat hikayesi olan kisilerden bir tanesi. Halici’nin Anne dedesi Birinci Dünya Savasi yillarinda Sudan’dan [&hellip]
Pamukyazili Feti Halici’nin anne dedesi Birinci Dünya Savasi yillarinda Sudan’dan Sehitler Köyü’ne göç etmis. Feti Halici’nin babasi ise Torbali’nin eski namli pehlivanlarindan Çolak Mehmet Ali.
TORBALI’DA hayatini sürdüren kimi insanlarin hayat hikâyeleri enteresan doneler tasiyor. Pamukyazi Mahallesi’nde yasayan Feti Halici ilginç hayat hikayesi olan kisilerden bir tanesi. Halici’nin Anne dedesi Birinci Dünya Savasi yillarinda Sudan’dan Sehitler Köyü’ne göç etmis. Feti Halici’nin babasi ise Torbali’nin eski namli pehlivanlarindan Çolak Mehmet Ali. 4 evlat 8 torun sahibi olan Feti Hali’ci ilerlemis yasina ragmen saglikli ve dinç yapisiyla da dikkat çekiyor. “Torbali’da bir zamanlar at bagladigimiz yerlerde simdi dükkanlar var” diyerek ilçede yasanan hizli degisime dikkat çeken Halici, paranin eskiden simdiki kadar degerli sayilmadigini ifade etti.
BIR DEDE SUDAN’DAN
SUDANLI dedesinin Birinci Dünya savasi yillarinda ailesiyle birlikte yollara düsüp yaya olarak Türkiye’ye geldigini ifade eden Feti Halici, “Aylarca süren zahmetli bir yolculuktan sonra Türkiye’ye ulasmislar. Anne agabeylerimden bir tanesini yolda birakmak zorunda kalmis.Daha sonra dayanamayip geri dönmüs ve onu tekrar yanin almis.Dedem ailesini o zamanlardaki adiyla Masat köyü’ne yani bugünkü Sehitler’e götürmüs.Bu havalide Mercan aga olarak taninip nam salmis Kapisinda pehlivanlar besleyen büyük toprak sahibi bir çiftçiydi kendisi”dedi
TOPRAK BIZI GENÇ TUTTU
ILERLEMIS yasina ragmen genç ve dinamik bir görüntüye sahip olan Feti Halici, “Çitçilik yaptigimizdan dolayi sürekli toprakla ugrasiyorum. Genç kalmanin sebebini buna bagliyorum. Bir de yari zenci oldugum için genetik olarak saglam bir bünyem oldugunu düsünüyorum” dedi.
TORBALI ÇOK DEGISTI ÇOCUKLUGUNDAKI
TORBALI’NIN küçük bir kasaba görünümünde oldugunu ifade eden Halici “Köyden Torbali’ya zahire satmaya ya da Tekel’e tütün teslim etmeye gelirdik. O zamanlar buralari bambaska yerlerdi. At, öküz bagladigimiz yerlerin dükkânlarla dolu oldugunu görmek çok sasirtici” dedi. 5060 yil öncesi Torbali’da hayvanciligin yogun olarak yapildigini söyleyen Feti Halici, “Köyümüzde o zamanki sartlarda sürüyle büyük ve küçükbas hayvan bulunuyordu. Çiftçiler simdiye nazaran çok daha iyi durumdaydilar. Hele köy yerinde kimse aç kalmazdi. Konu komsu açta açikta kimse varsa ona sahip çikardi. Fakat simdi para her sey oldu. Para geldi ama insanlik da gitti” dedi.