Suyun önemi 20 kisiye anlatildi!

 Binlerce çiftçiyi ilgilendiren panele tek bir çiftçinin bile katilmamasi tepkilere neden oldu. Küçük Menderes Havzasi Sürdürülebilir Su Yönetimi Paneli’nde konusmacilar bos koltuklara seslendi. ­VAH­SI su­la­ma­nin önü­ne ge­çe­bil­mek için ye­ral­ti su­la­ri­na sa­yaç ta­kil­ma­si ka­ra­ri, geç­ti­gi­miz ay­lar­da Tor­ba­li’­da bü­yük tep­ki­le­re ne­den ol­mus­tu. Zi­ra­at Oda­si Bas­ka­ni Mu­rat Us­lu bas­ta ol­mak üze­re, bir­çok çift­çi ta­ra­fin­dan olum­suz kar­si­lan­mis­ti. Dün ise [&hellip]

Suyun önemi 20 kisiye anlatildi!

 Binlerce çiftçiyi ilgilendiren panele tek bir çiftçinin bile katilmamasi tepkilere neden oldu. Küçük Menderes Havzasi Sürdürülebilir Su Yönetimi Paneli’nde konusmacilar bos koltuklara seslendi.

­VAH­SI su­la­ma­nin önü­ne ge­çe­bil­mek için ye­ral­ti su­la­ri­na sa­yaç ta­kil­ma­si ka­ra­ri, geç­ti­gi­miz ay­lar­da Tor­ba­li’­da bü­yük tep­ki­le­re ne­den ol­mus­tu. Zi­ra­at Oda­si Bas­ka­ni Mu­rat Us­lu bas­ta ol­mak üze­re, bir­çok çift­çi ta­ra­fin­dan olum­suz kar­si­lan­mis­ti. Dün ise bu ko­nuy­la il­gi­li ola­rak ol­duk­ça önem­li bir pa­nel ger­çek­les­ti­ril­di. 22 Mart Dün­ya Su Gü­nü et­kin­lik­le­ri kap­sa­min­da TM­MOB Kim­ya Mü­hen­dis­le­ri Oda­si’­nin ön­der­li­gin­de Kü­çük Men­de­res Hav­za­si Sür­dü­rü­le­bi­lir Su Yö­ne­ti­mi Pa­ne­li dü­zen­len­di. Yak­la­sik ola­rak 10 bi­nin üze­rin­de çift­çi­nin bu­lun­du­gu il­çe­de, bu top­lan­ti­ya ka­ti­lan­la­rin sa­yi­si ise 20­’yi geç­me­di. Top­lan­ti­da ko­nus­ma­ci­lar di­sin­da kim­se yok­tu. Da­ha ön­ce­den Tor­ba­li Be­le­di­ye­si, Il­çe Ta­rim Mü­dür­lü­gü ve Zi­ra­at Oda­si Bas­kan­li­gi’n­ca or­tak ka­rar alin­ma­si­na rag­men hiç­bir yet­ki­li ki­si ka­til­ma­di.

­TOP­LAN­TI VAR, ÇIFT­ÇI TEM­SIL­CI­SI YOK
­OL­DUK­ÇA önem­li ko­nu­la­rin ko­nu­sul­du­gu pa­ne­le Kay­ma­kam Ay­din Me­mük, Iz­mir Va­li­li­gi Çev­re Se­hir­ci­lik Il Mü­dür­lü­gü Çev­re De­ne­tim Su­be Mü­dü­rü Sük­ran Nur­lu, Ti­ca­ret Oda­si Bas­ka­ni Beh­çet Çi­nar, TM­MOB Kim­ya Mü­hen­dis­le­ri Oda­si Çev­re Ko­mis­yo­nu Bas­ka­ni Er­dinç Iki­zog­lu, Ege Böl­ge­si Su­be Bas­ka­ni Sa­a­det Çag­lin, DSI 2. Böl­ge Mü­dür­lü­gü Ye­ral­ti Su­la­ri Bas Mü­hen­di­si Er­tan Ko­za­nas­mas, Ta­rim­sal Eko­no­mi Bas Mü­hen­di­si Ah­met To­mar, Iz­mir Bü­yük­se­hir Be­le­di­ye­si IZ­SU Ge­nel Mü­dü­rü Ah­met Ham­di Al­pas­lan ve Iz­mir Zi­ra­at Oda­si Bas­kan Ve­ki­li Ha­san Ali Al­be­yog­lu ka­til­di. Ye­ral­ti su­la­ri ve su ta­sar­ru­fu gi­bi ko­nu­la­rin ko­nu­sul­du­gu pa­nel­de ye­ral­ti su­la­ri­nin öne­mi, kul­la­ni­mi, dün­ya­da­ki su mik­ta­ri, su­lar­dan na­sil ta­sar­ruf edi­le­bi­le­ce­gi, ne gi­bi ön­lem­le­rin alin­ma­si ge­rek­ti­gi ve su sa­yaç­la­ri­nin ta­kil­ma­sin­da­ki has­sa­si­yet gi­bi ol­duk­ça önem­li ko­nu­lar­da pay­la­sim ya­pil­di.

­ÇI­NAR, KO­NUK­LAR­DAN ÖZUR DI­LE­DI
­TI­CA­RET Oda­si Bas­ka­ni Beh­çet Çi­nar, sa­lo­nun bos ol­ma­sin­dan do­la­yi ko­nuk­lar­dan özür di­le­ye­rek ka­ti­lim ol­ma­ma­si­na tep­ki gös­ter­di. Çinar, “Ziraat Odasinin çiftçileri bu salonu tasimasi gerekirdi.  On­lar adi­na ka­ti­lim­ci­la­ri­miz­dan özür di­li­yo­rum” de­di.

­Su­yun ka­de­ri tar­ti­sil­di
22 Mart Dün­ya Su Gü­nü et­kin­lik­le­ri kap­sa­min­da, dün Tor­ba­li’­da Kü­çük Men­de­res Hav­za­si Sür­dü­rü­le­bi­lir Su Yö­ne­ti­mi Pa­ne­li dü­zen­len­di. Pa­ne­le Kay­ma­kam Ay­din Me­mük, Iz­mir Va­li­li­gi Çev­re Se­hir­ci­lik Il Mü­dür­lü­gü Çev­re De­ne­tim Su­be Mü­dü­rü Sük­ran Nur­lu, Ti­ca­ret Oda­si Bas­ka­ni Beh­çet Çi­nar, TM­MOB Kim­ya Mü­hen­dis­le­ri Oda­si Çev­re Ko­mis­yon Bas­ka­ni Er­dinç Iki­zog­lu, Ege Böl­ge Su­be Bas­ka­ni Sa­a­det Çag­lin, DSI 2. Böl­ge Mü­dür­lü­gü Ye­ral­ti Su­la­ri Bas Mü­hen­di­si Er­tan Ko­za­nas­mas, Ta­rim­sal Eko­no­mi Bas Mü­hen­di­si Ah­met To­mar, Iz­mir Bü­yük­se­hir Be­le­di­ye­si IZ­SU Ge­nel Mü­dü­rü Ah­met Ham­di Al­pas­lan ve Iz­mir Zi­ra­at Oda­si Bas­kan Ve­ki­li Ha­san Ali Al­be­yog­lu ka­til­di. Ta­rim­da ve sa­na­yi­de su kul­la­ni­mi­na dik­kat çe­ki­len pa­ne­le Tor­ba­li Be­le­di­ye­si’n­den, Zi­ra­at Oda­si’n­dan ve çift­çi­ler­den kim­se ka­til­ma­di.

­ÇAG­LIN: SU­YU YÖ­NE­TEN KA­NUN­LAR YOK
­PA­NE­LIN açi­lis ko­nus­ma­si­ni ger­çek­les­ti­ren TM­MOB Kim­ya Mü­hen­dis­le­ri Oda­si Ege Böl­ge­si Su­be Bas­ka­ni Sa­a­det Çag­lin, su­yun ta­rim­da, sa­na­yi­de ve in­san ya­sa­min­da ha­ya­ti önem ta­si­di­gi­ni be­lirt­ti. Ko­nus­ma­sin­da dün­ya nü­fu­su­nun art­ti­gi­na dik­kat çe­ken Çag­lin, kü­re­sel isin­ma­ya bag­li ik­lim de­gi­sik­lik­le­ri ya­san­di­gi­ni, su­yun yer­yü­zün­de­ki da­gi­li­mi ve kul­la­nim sek­li­nin su ile il­gi­li cid­di so­run­la­ri or­ta­ya çi­kar­di­gi­ni söy­le­di. “Bir­les­mis Mil­let­ler (BM) Çev­re Prog­ra­mi’­na gö­re dün­ya­da 1400 mil­yon ki­lo­met­re­küp su bu­lun­mak­ta­dir” di­yen Çag­lin, “Bu su­yun yüz­de 97,5­’i tuz­lu su, yüz­de 2,5­’i ise tat­li su­dur. Tat­li su­la­rin yüz­de 69,5­’i ku­tup­lar­da bu­zul ola­rak ve­ya don­mus top­rak ta­ba­ka­sin­da bu­lun­mak­ta­dir. Tat­li su­la­rin yüz­de 30,01­’i yer al­ti su­yu, ka­lan yüz­de 0,4’­lük bö­lü­mü ise yü­zey ve at­mos­fer su­la­ri­ni olus­tur­mak­ta­dir. Dün­ya­da kul­la­ni­lan su­yun ise yüz­de 85­’i­ni nü­fu­sun yüz­de 12’­si tü­ket­mek­te­dir. Bu yüz­de 12’­nin de üçün­cü dün­ya ül­ke­le­rin­de ya­sa­ma­di­gi asi­kar­dir. Du­ru­mun cid­di­ye­ti­ne rag­men ha­len su­yu yö­ne­ten tek bir çer­çe­ve ka­nu­nu­muz bu­lun­mu­yor” de­di.

­ÇI­NAR: BU SA­LO­NUN DO­LU OL­MA­SI GE­RE­KIR­DI
­DA­HA son­ra kür­sü­ye çi­kan Ti­ca­ret Oda­si Bas­ka­ni Beh­çet Çi­nar, ko­nuk­la­ra slayt­lar es­li­gin­de Tor­ba­li hak­kin­da bil­gi su­nu­mu ger­çek­les­tir­di. “Top­lan­ti­ya, be­le­di­ye ve Zi­ra­at Oda­si’­nin da ka­til­ma­si plan­lan­mis­ti” di­ye­rek söz­le­ri­ne bas­la­yan Çi­nar, pa­ne­le hiç­bir tem­sil­ci­nin ka­til­ma­ma­si­ni eles­tir­di. “Bu du­rum be­ni il­çem adi­na üz­dü. Su­yun en pa­ha­li tü­ke­ti­len ala­ni ola­rak Zi­ra­at Oda­si’­nin çift­çi­ler­le bir­lik­te bu sa­lo­nu ta­sir­ma­si ge­re­kir­di ve ay­ni za­man­da be­le­di­ye yet­ki­li­le­ri­nin bu sa­lon­da yer al­ma­si ge­rek­liy­di. On­lar adi­na ka­ti­lim­ci­la­ri­miz­dan özür di­li­yo­rum” de­di. Ko­nus­ma­sin­da su­yun in­san­lik için öne­mi­ni de de­gi­nen Çi­nar, “Su­ya yön ve­ren ku­rum­la­rin bir an ön­ce su is­ra­fi­ni ön­le­ye­cek çö­züm­le­ri üret­me­le­ri ge­re­kir” di­ye­rek söz­le­ri­ni ta­mam­la­di.

“­TOP­RAK­LA­RI­MIZ BIT­ME NOK­TA­SI­NA GEL­DI”
­PA­NEL­DE bir ko­nus­ma da Iz­mir Zi­ra­at Oda­si Bas­kan Ve­ki­li Ha­san Ali Al­be­yog­lu ya­pa­rak ta­rim­ci­lik­ta su­yun öne­mi­ne de­gin­di. Ta­rim­da ya­sa­nan si­kin­ti hak­kin­da bil­gi ve­ren Al­be­yog­lu, “Biz­ler 1986 yi­li­na ka­dar Kü­çük Men­de­res için­de­ki mev­cut kay­nak­lar­dan su içe­bi­len in­san­lar­dik. Biz­ler kay­nak­la­ri­mi­zi vah­si­ce kul­lan­mis ola­bi­li­riz. Vah­si su­la­ma­dan dam­la­ma su­la­ma­ya aci­len ge­çil­me­si ge­re­kir. Bu­nun yay­gin­las­ti­ril­ma­si ge­re­kir. Dev­let bu­nun­la il­gi­li tes­vik­ler ve­ri­yor. Ama as­lin­da dam­la­ma su­la­ma sis­te­mi­nin yay­gin­las­ma­si için bu­nu dev­le­tin be­da­va da­git­ma­si ge­re­kir. Kul­lan­di­gi­miz kim­ya­sal güb­re­ler top­rak­la­ri­mi­zi bit­me nok­ta­si­na ge­tir­di. Bu an­lam­da su ko­nu­sun­da biz­le­rin üze­ri­ne dü­sen gö­rev­ler ne­ler­se yap­ma­ya ha­zi­riz. Vah­si su­la­ma­yi ön­le­mek için sa­yaç ta­kil­ma­si­na kar­si de­gi­lim. Bu­nun ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si ve su­la­rin ko­run­ma­si ge­re­kir” de­di.