Suyun önemi 20 kisiye anlatildi!
Binlerce çiftçiyi ilgilendiren panele tek bir çiftçinin bile katilmamasi tepkilere neden oldu. Küçük Menderes Havzasi Sürdürülebilir Su Yönetimi Paneli’nde konusmacilar bos koltuklara seslendi. VAHSI sulamanin önüne geçebilmek için yeralti sularina sayaç takilmasi karari, geçtigimiz aylarda Torbali’da büyük tepkilere neden olmustu. Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu basta olmak üzere, birçok çiftçi tarafindan olumsuz karsilanmisti. Dün ise [&hellip]
Binlerce çiftçiyi ilgilendiren panele tek bir çiftçinin bile katilmamasi tepkilere neden oldu. Küçük Menderes Havzasi Sürdürülebilir Su Yönetimi Paneli’nde konusmacilar bos koltuklara seslendi.
VAHSI sulamanin önüne geçebilmek için yeralti sularina sayaç takilmasi karari, geçtigimiz aylarda Torbali’da büyük tepkilere neden olmustu. Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu basta olmak üzere, birçok çiftçi tarafindan olumsuz karsilanmisti. Dün ise bu konuyla ilgili olarak oldukça önemli bir panel gerçeklestirildi. 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsaminda TMMOB Kimya Mühendisleri Odasi’nin önderliginde Küçük Menderes Havzasi Sürdürülebilir Su Yönetimi Paneli düzenlendi. Yaklasik olarak 10 binin üzerinde çiftçinin bulundugu ilçede, bu toplantiya katilanlarin sayisi ise 20’yi geçmedi. Toplantida konusmacilar disinda kimse yoktu. Daha önceden Torbali Belediyesi, Ilçe Tarim Müdürlügü ve Ziraat Odasi Baskanligi’nca ortak karar alinmasina ragmen hiçbir yetkili kisi katilmadi.
TOPLANTI VAR, ÇIFTÇI TEMSILCISI YOK
OLDUKÇA önemli konularin konusuldugu panele Kaymakam Aydin Memük, Izmir Valiligi Çevre Sehircilik Il Müdürlügü Çevre Denetim Sube Müdürü Sükran Nurlu, Ticaret Odasi Baskani Behçet Çinar, TMMOB Kimya Mühendisleri Odasi Çevre Komisyonu Baskani Erdinç Ikizoglu, Ege Bölgesi Sube Baskani Saadet Çaglin, DSI 2. Bölge Müdürlügü Yeralti Sulari Bas Mühendisi Ertan Kozanasmas, Tarimsal Ekonomi Bas Mühendisi Ahmet Tomar, Izmir Büyüksehir Belediyesi IZSU Genel Müdürü Ahmet Hamdi Alpaslan ve Izmir Ziraat Odasi Baskan Vekili Hasan Ali Albeyoglu katildi. Yeralti sulari ve su tasarrufu gibi konularin konusuldugu panelde yeralti sularinin önemi, kullanimi, dünyadaki su miktari, sulardan nasil tasarruf edilebilecegi, ne gibi önlemlerin alinmasi gerektigi ve su sayaçlarinin takilmasindaki hassasiyet gibi oldukça önemli konularda paylasim yapildi.
ÇINAR, KONUKLARDAN ÖZUR DILEDI
TICARET Odasi Baskani Behçet Çinar, salonun bos olmasindan dolayi konuklardan özür dileyerek katilim olmamasina tepki gösterdi. Çinar, “Ziraat Odasinin çiftçileri bu salonu tasimasi gerekirdi. Onlar adina katilimcilarimizdan özür diliyorum” dedi.
Suyun kaderi tartisildi
22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsaminda, dün Torbali’da Küçük Menderes Havzasi Sürdürülebilir Su Yönetimi Paneli düzenlendi. Panele Kaymakam Aydin Memük, Izmir Valiligi Çevre Sehircilik Il Müdürlügü Çevre Denetim Sube Müdürü Sükran Nurlu, Ticaret Odasi Baskani Behçet Çinar, TMMOB Kimya Mühendisleri Odasi Çevre Komisyon Baskani Erdinç Ikizoglu, Ege Bölge Sube Baskani Saadet Çaglin, DSI 2. Bölge Müdürlügü Yeralti Sulari Bas Mühendisi Ertan Kozanasmas, Tarimsal Ekonomi Bas Mühendisi Ahmet Tomar, Izmir Büyüksehir Belediyesi IZSU Genel Müdürü Ahmet Hamdi Alpaslan ve Izmir Ziraat Odasi Baskan Vekili Hasan Ali Albeyoglu katildi. Tarimda ve sanayide su kullanimina dikkat çekilen panele Torbali Belediyesi’nden, Ziraat Odasi’ndan ve çiftçilerden kimse katilmadi.
ÇAGLIN: SUYU YÖNETEN KANUNLAR YOK
PANELIN açilis konusmasini gerçeklestiren TMMOB Kimya Mühendisleri Odasi Ege Bölgesi Sube Baskani Saadet Çaglin, suyun tarimda, sanayide ve insan yasaminda hayati önem tasidigini belirtti. Konusmasinda dünya nüfusunun arttigina dikkat çeken Çaglin, küresel isinmaya bagli iklim degisiklikleri yasandigini, suyun yeryüzündeki dagilimi ve kullanim seklinin su ile ilgili ciddi sorunlari ortaya çikardigini söyledi. “Birlesmis Milletler (BM) Çevre Programi’na göre dünyada 1400 milyon kilometreküp su bulunmaktadir” diyen Çaglin, “Bu suyun yüzde 97,5’i tuzlu su, yüzde 2,5’i ise tatli sudur. Tatli sularin yüzde 69,5’i kutuplarda buzul olarak veya donmus toprak tabakasinda bulunmaktadir. Tatli sularin yüzde 30,01’i yer alti suyu, kalan yüzde 0,4’lük bölümü ise yüzey ve atmosfer sularini olusturmaktadir. Dünyada kullanilan suyun ise yüzde 85’ini nüfusun yüzde 12’si tüketmektedir. Bu yüzde 12’nin de üçüncü dünya ülkelerinde yasamadigi asikardir. Durumun ciddiyetine ragmen halen suyu yöneten tek bir çerçeve kanunumuz bulunmuyor” dedi.
ÇINAR: BU SALONUN DOLU OLMASI GEREKIRDI
DAHA sonra kürsüye çikan Ticaret Odasi Baskani Behçet Çinar, konuklara slaytlar esliginde Torbali hakkinda bilgi sunumu gerçeklestirdi. “Toplantiya, belediye ve Ziraat Odasi’nin da katilmasi planlanmisti” diyerek sözlerine baslayan Çinar, panele hiçbir temsilcinin katilmamasini elestirdi. “Bu durum beni ilçem adina üzdü. Suyun en pahali tüketilen alani olarak Ziraat Odasi’nin çiftçilerle birlikte bu salonu tasirmasi gerekirdi ve ayni zamanda belediye yetkililerinin bu salonda yer almasi gerekliydi. Onlar adina katilimcilarimizdan özür diliyorum” dedi. Konusmasinda suyun insanlik için önemini de deginen Çinar, “Suya yön veren kurumlarin bir an önce su israfini önleyecek çözümleri üretmeleri gerekir” diyerek sözlerini tamamladi.
“TOPRAKLARIMIZ BITME NOKTASINA GELDI”
PANELDE bir konusma da Izmir Ziraat Odasi Baskan Vekili Hasan Ali Albeyoglu yaparak tarimcilikta suyun önemine degindi. Tarimda yasanan sikinti hakkinda bilgi veren Albeyoglu, “Bizler 1986 yilina kadar Küçük Menderes içindeki mevcut kaynaklardan su içebilen insanlardik. Bizler kaynaklarimizi vahsice kullanmis olabiliriz. Vahsi sulamadan damlama sulamaya acilen geçilmesi gerekir. Bunun yayginlastirilmasi gerekir. Devlet bununla ilgili tesvikler veriyor. Ama aslinda damlama sulama sisteminin yayginlasmasi için bunu devletin bedava dagitmasi gerekir. Kullandigimiz kimyasal gübreler topraklarimizi bitme noktasina getirdi. Bu anlamda su konusunda bizlerin üzerine düsen görevler nelerse yapmaya haziriz. Vahsi sulamayi önlemek için sayaç takilmasina karsi degilim. Bunun hayata geçirilmesi ve sularin korunmasi gerekir” dedi.