Tarih kokan kahvehane
Yeniköy'de yer alan ve Sultan 2. Abdülhamit tarafından yaptırıldığı bilinen tarihi bina yaklaşık on yıldır kahvehane olarak kullanılıyor. Yakında üst katına kurulacak kütüphane sayesinde müşteriler hem tarihi öğrenecek hem de tarihi yaşama fırsatı bulacaklar. ANTİK Metropolis kentinin eteklerinde bulunan Yeniköy Mahallesi'nde yer alan ve halk arasında havuzlu kahve olarak da adlandırılan kahve 120 yıllık tarihe [&hellip]
Yeniköy’de yer alan ve Sultan 2. Abdülhamit tarafından yaptırıldığı bilinen tarihi bina yaklaşık on yıldır kahvehane olarak kullanılıyor. Yakında üst katına kurulacak kütüphane sayesinde müşteriler hem tarihi öğrenecek hem de tarihi yaşama fırsatı bulacaklar.
ANTİK Metropolis kentinin eteklerinde bulunan Yeniköy Mahallesi’nde yer alan ve halk arasında havuzlu kahve olarak da adlandırılan kahve 120 yıllık tarihe sahip. Sultan 2. Abdülhamit tarafından şifahane olarak yaptırılan bina aradan geçen yüzlerce yıl içinde ilk olarakEski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dedesi İsmail Hakkı Sadoğlu’nun öğretmenlik yaptığı Medrese olarak faaliyet gösterdikten sonra, spor kulübü binası, kütüphane ve kahvehane gibi çeşitli amaçlarla kullanılmış. 10 yıla yakın zamandır Torbalı Belediyesi tarafından kahvehane statüsünde işletilmek üzere kiraya verilen ve yaklaşık üç yıl önce aslına uygun biçimde restorasyona uğrayan tarihi bina şimdi Sinan Bulut ve Mesut Hanbaba tarafından işletiliyor.
HEM OKUYACAKLAR HEM YAŞAYACAKLAR
Sultan 2. Abdülhamit döneminde kurulduğu bilinen ve hala Osmanlı’nın izlerini taşıyan Yeniköy’de faaliyet gösteren kahvehane hem iç hem de dış mimarisi ile görenleri hayran bırakıyor. Aynı zamanda müşterilerine Osmanlı tatlarını da sunan kahvehanenin işletmecileri geçtiğimiz günlerde mekanın üst katının kütüphane haline getirilmesini talep ettiklerini ifade ediyor. Mekân işletmecilerinden Mesut Hanbaba, “Osmanlı tarihini sadece mimari ve lezzetler üzerinden yaşatmamız mümkün değil. Tarihi yaşatmak için onu bilmek gerekir. Bu nedenle belediyeye mekânımızın üst katının kütüphaneye dönüştürülmesi talebimizi ilettik. Yakın zamanda hizmete girecek olan kütüphanemizle birlikte insanlarımız Osmanlı döneminde yapılmış olan bir binada hem Osmanlı tarihini okuma, anlama fırsatı bulacak hem de Osmanlı tatlarıyla birlikte o anları yaşama fırsatı bulacak.” şeklinde konuştu.
GÖRÜNTÜSÜ HAYRAN BIRAKIYOR
- Abdülhamit döneminde ilçeye inşa edilen mükemmel ibadethaneler arasında yer alan bu camiyaptırılırken avlusuna bir de medrese eklenmişti. Osmanlı Dönemi’nden Cumhuriyet Dönemi’ne kadar bu bina medrese olarak hizmet vermeye devam etti. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte medrese ilkokula çevrildi ve 1946 yılına kadar ilkokul öğrencilerine ev sahipliği yaptı. Bir dönem ilkokul olarak kullanılan bina, daha sonra kahvehaneye dönüştürüldü. 60 yıldan fazladır kahvehane olarak kullanılan eski medrese binası görüntüsü ile görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Sinan TEKDEMİR