Tarihe yakın koruma
Arkeoloji dünyasının önemli kazı alanlarından olan Metropolis Antik Kenti, geniş güvenlik önlemleri altında korunuyor. Tarihin gün yüzüne çıktığı alan 20'ye yakın güvenlik kamerası ile korunuyor. YENİKÖY ve Özbey mahalleleri arasındaki bir tepede bulunan ve 1990 yılından bu yana sürdürülen kazılarla gün ışığına çıkarılmaya çalışılan Metropolis Antik Kenti'nin bu yıl içerisinde resmi açılış töreni ile resmen [&hellip]
Arkeoloji dünyasının önemli kazı alanlarından olan Metropolis Antik Kenti, geniş güvenlik önlemleri altında korunuyor. Tarihin gün yüzüne çıktığı alan 20’ye yakın güvenlik kamerası ile korunuyor.
YENİKÖY ve Özbey mahalleleri arasındaki bir tepede bulunan ve 1990 yılından bu yana sürdürülen kazılarla gün ışığına çıkarılmaya çalışılan Metropolis Antik Kenti’nin bu yıl içerisinde resmi açılış töreni ile resmen turist ziyaretine açılması bekleniyor. 3 yıl önce Ören Yeri kapsamına alınan 1 milyon liralık ödenek ile ziyarete hazır hale getirilen tarihi alanda yapılan kazı çalışmaları sonrasında birçok önemli eser gün yüzüne çıkarıldı.Çalışmaların devam ettiği100 dönümlük alan geniş güvenlik önlemleri altında korunuyor. Bölgede 7/24 güvenlik personeli bulunurken, geçtiğimiz aylarda da yeni kameralar takıldı. Alan, yaklaşık 20 kamera tarafından korunurken, olası hırsızlıkların da önüne geçiliyor.
KAPILARINI AÇACAK
Sabancı Vakfı’nın desteğiyle, Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER), Torbalı Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliğinde 25 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmalarında yeni eserler ve buluntular ortaya çıkarılmaya devam ediyor. Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek’in kazı başkanlığı yaptığı Metropolis, geçtiğimiz yıllarda ören yeri kapsamına alınmış ve bu alandaki çalışmalarının da startı verilmişti. Ören yeri kapsamında çalışmalar sona ererken, açılışının bu sezon yapılması bekleniyor. 2012 yılında başlayan Metropolis Antik Kenti ören yeri çalışmaları kapsamında, güvenliği sağlamak amacıyla 16 bin metrekarelik alan çitle çevrildi. Ziyaretçi karşılama merkezi, ziyaretçiler için seyir terasları, gezi rotasını belirleyen yürüme yolları ve meydan düzenlemesi tamamlandı. Öte yandan güvenlik önlemleri de en üst seviyeye çıkarıldı. Personel sayısı arttırılırken, bu önlemlere güvenlik kameralarla da takviye yapıldı. Alan 24 saat boyunca kameralar tarafından kayıt altında.
EFES’E RAKİP OLACAK
Bölgede yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserler, arkeoloji dünyasını heyecanlandırmaya devam ediyor. Son beş yıldır hamam yapısı ve palaestrada (Spor alanı) devam eden kazı çalışmaları sırasında keşfedilen 40 metre uzunluğunda bir koridor arkeologları şaşırtmıştı. Hamam yapısının kuzey, güney ve batı dış duvarlarına paralel inşa edilen tuğla tonozlu koridor çok iyi korunmuş halde gün ışığına çıkarılmıştı. Metropolis’te ilk kez karşılaşılan bir yapı olan koridor, 2 bin yıl önceki toplumsal yaşama ait ipuçları sunuyor. Özellikle Roma İmparatorluğu döneminde hamam yapılarında karşılaşılan ve servis koridoru olarak hizmet etmesi amacıyla hamamın dış duvarına paralel olarak inşa edilen bu yapıların, hamam çalışanları ve hizmetlileri tarafından kullanıldığı biliniyor. Kazılar sonucunda genç yaşta bir erkeğin ve bir oğlağın ayak izlerine de rastlandı. Uzmanlar, bölgenin uzun yıllar kazıların devam edecek potansiyele sahip olduğunu belirtiyor.
GÖKHAN YALKALK