Tarihi ağaç, TV programlarında
Osmanlı Padişahı Sultan ikinci Abdülhamid’e 140 yıl önce İspanya’dan hediye gönderilen “mantar meşesinden' elde edilen tohumlarla bugüne kadar 250 bin fidan üretildi. Tarihi ağacı haber yapmak üzer dün TRT ekipleri Torbalı'daydı.
TORBALI Orman Fidanlığı Müdürlüğü yıllardır İzmir Aydın asfaltı yolu üzerindeki yerinde çeşitli bitki türlerinin yetiştiriciliğini yapıyor. Türkiye deki 16 Orman Fidanlığı Müdürlüğünden biri olan Torbalı Orman Fidanlığı Müdürlüğü geçtiğimiz yıllarda en iyi fidan yetiştiriciliği ve bitki türü fazla olduğu için ülke çapında ilk iki sıraya girmişti. Müdürlükten ilçe haklı ve civar belediyelerin yanı sıra yurt dışından gelen insanlar çeşitli bitkilerden alıyor. Kurumda yetiştirilen mantar meşesi ağaçları ise tarihsel açından önemli bir değer taşıyor.
TARİHİ YAŞATAN AĞAÇ
İspanya Kralı İkinci Alfonso, 1879 yılında Osmanlı Padişahı Sultan ikinci Abdülhamid’e 6 adet mantar meşesi fidanını hediye olarak gönderdi. Kimi tarihçiler bunu kral ile padişah arasında özel bir mesaj içerdiğine vurgu yapıyor. Fidanlardan biri Sultan Abdülhamid Han’ın çiftliklerinden Torbalı’ya getirildi ve PTT binasının bulunduğu bahçeye dikildi. Tescilli mantar ağacından elde edilen tohumlarla 250 bin dolayında fidan üretimi gerçekleşti. 140 yıl önce İspanya’dan hediye gönderilen mantar meşesi ağacının kabuğu pek çok alanda kullanılıyor. PTT bahçesin de ağaçtan elde edilen tohumlar ile Torbalı Orman Müdürlüğünde yıllardır üretim yapılıyor. Ulusal TRT1 kanalıda ağaçların yetiştirilmesini ve tarihsel önemini anlatan bir haber yaptı. Torbalı Orman Fidanlığı Müdürü Hasan Özşahin, ” Tarihsel öneme sahip mantar meşesinin ağacından yıllık ortalama 1000 adet üretim yapıyoruz. Çanakkale’den mantar meşesi ağacı talebi geldi. Gelen talebi karşılayacağız ” dedi.
PEK ÇOK SEKTÖRDE KULLANILIYOR
Avrupa’nın pek çok ülkesinde yaygın olarak bulunan meşe çamı kabuğunun hafifliği, soğuğa ve sıcağa dayanıklılığı, yanmaması gibi özellikleri nedeniyle birçok sektörde “stratejik ürün” olarak kullanılıyor. Mantar meşesi, özellikle astronotların kıyafetlerinde, kozmik odaların ses ve ısı yalıtımında, otomotiv motorlarındaki contanın yapımında kullanılıyor. İlaç ve gemi sanayisinde, şarap şişelerinin tıpalarında, köprü ayaklarında ve demir yollarında titreşim emici malzeme olarak değerlendiriliyor. Ortalama 250 yıl ömrü olan ağaçlardan, 9-10 yılda bir ağaç başına 70 kilo kabuk elde edilebiliyor.
YASİN GÜLCÜ