Tarihin koruyucusu
ÖZBEY Mahallesi ile Yeniköy arasinda bulunan Metropolis Antik Kent’te bekçilik yapan Muzaffer Tascan, gece gündüz demeden, kazi alanini koruyor. 1996 yilinda kazilarda isçi olarak çalisan Tascan, 7 yil önce Torbali Belediyesi tarafindan bekçi olarak ise alindi. 17 yildir Metropolis Antik Kenti’nde çalisan Muzaffer Tascan, birçok degerli arkeologla çalisma firsati buldugunu, zaman içerisinde tarihe karsi ilgisinin [&hellip]
ÖZBEY Mahallesi ile Yeniköy arasinda bulunan Metropolis Antik Kent’te bekçilik yapan Muzaffer Tascan, gece gündüz demeden, kazi alanini koruyor. 1996 yilinda kazilarda isçi olarak çalisan Tascan, 7 yil önce Torbali Belediyesi tarafindan bekçi olarak ise alindi. 17 yildir Metropolis Antik Kenti’nde çalisan Muzaffer Tascan, birçok degerli arkeologla çalisma firsati buldugunu, zaman içerisinde tarihe karsi ilgisinin olustugunu ifade etti. Tascan, “Yillarim arkeologlarla geçti. Her kazi döneminde ben de onlar gibi ‘Acaba yeni bir eser bulunur mu?’ diye heyecanlaniyordum” diye konustu.
KAZILAR ÖNUMUZDEKI AY BASLIYOR
2500 yillik bir geçmise sahip olan Metropolis Antik Kenti’nde ilk kazilar, 1989 yilinda baslatildi. 2013 yili kazi dönemi önümüzdeki aydan itibaren baslayacak. Yapilan kazilarda, kent dokusunu olusturan yapilar ve mekanlar bulundu. Çalismalar sirasinda, seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildisi eserler ile maden eserlerden olusan 10 binin üzerinde eser gün yüzüne çikarildi. Kazilarda elde edilen eserler, Izmir Tarih ve Sanat Müzesi, Izmir Arkeoloji Müzesi ve Efes Müzesinde sergileniyor. Kültür ve Turizm Bakanligi adina yürütülen, Torbali Belediyesi ve Sabanci Vakfi’nin da sponsor oldugu kazilarda, simdiye kadar tiyatro, meclis binasi, iki büyük Roma hamami, mozaikli galeriler, salonlar, spor alanlari (Palaestra), Stoa, mermer avlulu evler, caddeler, basamakli sokaklar ortaya çikarildi. Kazilarda elde edilen yazitlar, heykeller, sikkeler, cam ve seramik objeler bulundu.
‘HER KAZI DÖNEMINDE HEYECANLANIYORUM’
TURKIYE’NIN en önemli antik kent merkezlerinden biri olan ve 160 dönümlük bir alana sahip Metropolis Antik Kenti’nin güvenligi ise Yeniköylü Muzaffer Tascan’a emanet. Tam 17 yil önce isçi olarak basladigi kazilarda simdi, kentin korumaligini yapan Tascan, çalistigi yillar boyunca birçok önemli eserin gün yüzüne çikartilmasina sahit oldugunu belirtti. Tascan, bu eserlerin kaybolmamasi için vatandaslari sürekli uyardigini belirterek, “Yillardir burada çalisiyorum ve adeta tarihin yeniden dogusuna sahit oluyorum. Her kazi dönemi, buraya gelen ögrenci arkadaslar için oldugu kadar benim içinde heyecan verici. ‘Acaba bu yil ne çikartilacak?’ diye merak ediyorum. Gece gündüz demeden bölgenin güvenligini sagliyorum. Vatandaslarin, tarihe zarar vermesini engelliyorum. Bu tarihi alan hem Torbali’nin hem de Torbalililarin gelecegini olusturuyor. Bu yüzden tarihe saygi duymaliyiz”